Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serghei Lavrov: Americanii cumpără uraniu și alte materiale din Rusia, în timp ce forțează UE să abandoneze tot ce este rusesc

News.ro
Serghei Lavrov

Serghei Lavrov: Americanii cumpără uraniu și alte materiale din Rusia, în timp ce forțează UE să abandoneze tot ce este rusesc

Statele Unite își ruinează vasalii europeni, dar continuă să cumpere uraniu și materiale critice din Rusia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei mese rotunde a ambasadei privind reglementarea ucraineană.

"Washingtonul, de fapt, își ruinează vasalii europeni și permite complexului său militar-industrial să funcționeze", a spus ministrul, potrivit TASS.

"El a impus și continuă să impună Uniunii Europene gaz natural lichefiat american scump, forțează companiile europene să-și mute întreprinderile în străinătate cu legile sale egoiste, unde costurile de bază sunt mai mici și, în timp ce forțează UE să abandoneze tot ce este rusesc, Washingtonul continuă să cumpere uraniu și alte materiale critice din Rusia", a mai adăugat oficialul rus.

Avertisment de la ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat în luna septembrie ca pe o "nebunie curată" noua "cursă a înarmării" nucleare care se "pregăteşte", făcând apel la o schimbare a situaţiei, potrivit France Presse, relatează Agerpres.

"Mă angajez să fac tot ce îmi stă în putere pentru a mobiliza ţările în jurul necesităţii să facă să dispară aceste dispozitive distructive de pe faţa pământului", a declarat Guterres în ultima zi a sesiunii la nivel înalt a Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York.

"Este o urgenţă. Se pregăteşte o cursă a înarmării îngrijorătoare. Numărul de arme nucleare ar putea creşte pentru prima oară după zeci de ani", a denunţat el, exprimându-şi regretul în legătură cu faptul că "arhitectura mondială pentru dezarmare şi neproliferare se destramă".

"Pe măsura modernizării arsenalelor nucleare, aceste arme devin mult mai rapide, mai precise şi mai invizibile. Din nou este agitată ameninţarea cu recurgerea la armele nucleare. Este o nebunie curată. Trebuie să schimbăm situaţia", a declarat Antonio Guterres.

Pentru că "orice utilizare a armelor nucleare - indiferent de loc, moment sau circumstanţe - ar declanşa o catastrofă umanitară de proporţii colosale. Aceasta nu este o hiperbolă", a subliniat secretarul general al ONU.

În acest context, el a lansat un apel către puterile nucleare să fie "deschizătoare de drumuri", angajându-se "să nu utilizeze niciodată, în nicio circumstanţă armele nucleare".

Guterres a cerut de asemenea un "moratoriu total" asupra testelor nucleare.

"Lumea trăieşte de prea mult timp în umbra armelor nucleare. Haideţi să ne îndepărtăm de prăpastie!", a pledat el, sperând ca aceste arme să poată fi retrogradate la "statutul de relicve ale trecutului".

Secretarul general nu a nominalizat nicio ţară, dar declaraţiile sale cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea totală a armelor nucleare intervin într-un moment în care războiul din Ucraina a readus în actualitate temerile legate de utilizarea armelor nucleare.

Şi alte zone de pe mapamond suscită de asemenea îngrijorarea comunităţii internaţionale în acest domeniu.

În special Coreea de Nord şi Iranul. Acesta din urmă neagă că ar dori să obţină arme nucleare, dar stocurile sale de uraniu îmbogăţit au depăşit nivelurile autorizate prin acordul din 2015 privind energia nucleară civilă iraniană, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.