Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete din Turcia l-au capturat în Kenya şi l-au repatriat cu forţa pe nepotul predicatorului Fethullah Gülen

Fethullah Gülen

Serviciile secrete turce l-au reţinut în străinătate şi repatriat cu forţa pe nepotul predicatorului Fethullah Gülen, Selahaddin Gülen, soţia acestuia din urmă şi alte persoane apropiate predicatorului afirmând că el a fost capturat în Kenya, relatează AFP.

Selahaddin Gülen a fost adus în Turcia de agenţi ai Organizaţiei Naţionale de Informaţii (MIT), anunţase anterior agenţia publică de presă turcă Anadolu, fără să precizeze în ce ţară a fost reţinut acesta, scrie Agerpres.ro.

Dar într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare pe 20 mai, soţia lui Selahaddin afirmă că ei trăiau împreună în Kenya, iar din data de 3 mai nu a mai avut nicio veste de la soţul ei, care era profesor într-o şcoală din capitala Nairobi.

Alte persoane şi mass-media apropiate mişcării lui Fethullah Gülen au susţinut de asemenea pe reţelele de socializare că Selahaddin Gülen a fost ''răpit'' în Kenya şi au lansat o campanie prin care cer eliberarea lui.

Selahaddin Gülen este acuzat de autorităţile turce că face parte din ''organizaţia teroristă FETO'', acronimul prin care Ankara desemnează mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, stabilit în SUA şi pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl consideră omul din spatele loviturii de stat împotriva sa din anul 2016.

În urma acelui puci eşuat zeci de mii de persoane au fost arestate şi peste 140.000 înlăturate din funcţii într-o acţiune de epurare fără precedent în istoria Turciei.

Ankara vânează în străinătate presupuşii membri ai reţelei lui Gülen şi susţine că a reuşit să ''repatrieze'' zeci dintre ei. În anul 2018, răpirea în Kosovo de către agenţii MIT a şase cetăţeni turci acuzaţi de legături cu Gülen a provocat o criză politică ce a condus la demiterea ministrului kosovar de interne şi a şefului serviciului local de informaţii.

De asemenea, Ankara exercită presiuni faţă de multe ţări pentru închiderea şcolilor care au legături cu mişcarea lui Gülen. Kenya a refuzat în 2016 închiderea a şase astfel de şcoli, în pofida insistenţelor Turciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.