Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seulul confirmă că Phenianul a testat un motor de rachetă şi îşi exprimă preocuparea

KCNA/Reuters
N korea, racheta

Ministrul sud-coreean al Apărării, Jeong Kyeong-doo, a confirmat marţi că misteriosul test efectuat de Coreea de Nord la finalul săptămânii a vizat probarea unui motor de rachetă şi a exprimat preocuparea Seulului, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Jeong a făcut declaraţia la o conferinţă de presă la Sidney, unde a luat parte la o rundă de discuţii a mecanismului 2+2 (Apărare şi Externe) între Australia şi Coreea de Sud, aceasta fiind prima confirmare dintr-o sursă guvernamentală a testului realizat în baza de lansări speciale Sohae. 

"Miniştrii Apărării din Republica Coreea (numele oficial al Coreei de Sud) şi Australia şi-au exprimat profunda preocupare cu privire la testarea unui motor la Dongchang-ri şi la lansările de rachete", a spus Jeong, citat de Yonhap. 

Dongchang-ri, satul cel mai apropiat de instalaţiile de testare, este numele sub care mai este cunoscută baza Sohae.

Citește și: Kim Woo Choong, fostul director al Daewoo, a murit

În afară de testarea motorului, de sâmbătă, Coreea de Nord a efectuat 13 lansări de rachete în acest an, ultima dintre acestea pe 28 noiembrie, pe fondul lipsei de progrese în dialogul cu Washingtonul asupra denuclearizării. 

"Solicităm Coreei de Nord să înceteze imediat activităţile menţionate care sporesc tensiunile militare, alăturându-se în acelaşi timp eforturilor Republicii Coreea şi Statelor Unite, precum şi celor ale comunităţii internaţionale, pentru a rezolva aceste probleme prin dialog", a adăugat Jeong. 

După ce au analizat fotografii luate din satelit, majoritatea experţilor au apreciat că testul de sâmbătă, despre care Phenianul nu a dat informaţii, corespunde probării unui motor de rachetă. 

Cu toate acestea, rămân încă de aflat specificaţiile tehnice, de la tipul de combustibil folosit până la configuraţie şi forţa de propulsie. 

Pe fondul blocării negocierilor privind denuclearizarea după summitul eşuat din februarie de la Hanoi, Phenianul şi-a reluat treptat testele cu armament, şi-a înăsprit retorica şi a insistat că SUA au termen până la finalul anului pentru a veni cu o nouă propunere la masa negocierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.