Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sevil Shhaideh, declarații de ULTIMĂ ORĂ privind stadiul Programului Național de Dezvoltare Locală. Cum se împart banii la primării

agerpres.ro
sevil shhaideh

Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, a susținut miercuri o conferință de presă privind stadiul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Aceasta a explicat cum au fost distribuiți banii pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, după ce în presă au apărut informații că un sfert din cele peste 600 de milioane de lei au revenit judeţelor Olt, Teleorman, Giurgiu şi Buzău.

„Etapa unu în această fază de alocare a fondurilor. În conformitate cu prevederile legale, HG 627/2015, alocările din buget pentru acest program urmează criterii foarte clare și foarte detaliate în programul de guvern. Astfel, am utilizat modelul matematic cu date demografice pe județe, cât și capacitatea financiară a acestora. S-a utilizat o medie ponderată între numărul unităților administrativ teritoriale din fiecare județ, populația din fiecare județ, suprafața județului și capacitatea financiară a fiecărui județ calculat în funcție pe impozitul pe venit la nivelul anului 2016. În funcție de toate aceste date, a rezultat o alocare echilibrată (...) între suma cea mai mică și suma cea mai mare la nivelul țării.”, a declarat Sevil Shhaideh, într-o conferință de presă.

Ea a negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi alocat banii din Programul Naţional de Dezvoltare Locală I (PNDL I) pe criterii politice, subliniind că autorităţile locale au primit sumele după principiul „primul venit, primul servit”. 

„Informaţia publică vehiculată nu se referă la alocări. Ne referim la plăţi. În acest moment, PNDL, etapa I, are un buget alocat ca şi formă de uzanţă cash-ul bugetar de două miliarde de lei. Din acest cash bugetar se decontează toate facturile care sunt transmise către minister. Deci, nu există în procedeul de decontare decât principiul 'primul venit, primul servit'. Există un sistem foarte riguros de înregistrare a tuturor solicitărilor, a tuturor facturilor. Acele localităţi care au contractele de finanţare în derulare nu le-a împiedicat absolut nimeni să vină să deconteze aceste lucrări”, a declarat ministrul Dezvoltării. 

Totodată, Sevil Shhaideh a precizat că nu este normal ca cei 30 de miliarde de lei din PNDL II să-i fi repartizat în mod egal la cele 41 de judeţe. 

„Nu ne este indiferent dacă avem cinci localităţi într-un judeţ sau 200. Cu cât numărul este mai mare, reprezintă mai multe colectivităţi şi mai multe proiecte. Nu ne este indiferentă suprafaţa judeţului (...). Nu ne este indiferentă populaţia judeţului respectiv. Una este să vorbim de 100 de locuitori care ar avea acces la apă, canal şi alta este să vorbim de 1.000 de locuitori. Şi nu ne sunt indiferente veniturile autorităţilor locale”, a explicat ea.

Prin PNDL II, judeţele Suceava, Caraş-Severin, Vaslui şi Teleorman vor beneficia de cele mai mari sume, respectiv 928,5 milioane de lei, 883,2 milioane de lei, 882,2 milioane de lei şi 875,8 milioane de lei. La polul opus se află Harghita (516,3 milioane de lei), Covasna (392,2 milioane de lei), Ilfov (374,6 milioane de lei) şi Bucureşti (166,2 milioane de lei).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.