Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SFIDARE UDMR a anunțat că simbolurile maghiarilor în România vor fi drapelul Ungariei și al Ținutului Secuiesc: 'Cerem drepturi și stimă'

kelemen hunor

UDMR a transmis un mesaj societății românești, făcând apel să accepte folosirea de către comunitatea maghiară, în deplină libertate, fără sancțiuni, simbolurile proprii care o caracterizează și fac parte din identitatea sa etnică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, sâmbătă, de corespondentul MEDIAFAX, într-o conferință de presă la finalul Congresului UDMR, de ce a fost nevoie de hotărârea privind simbolurile proprii ale comunității maghiare din România, Kelemen Hunor a spus că toate comunitățile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, lucru care nu e o dramă, ci ar trebui să fie normalitatea, realitatea.

Citește și: Traian Băsescu, reacție dură la adresa ultimelor OUG pe legile justiției:’Ultima OUG este odioasă’

”În ultima perioadă au fost inițiative și hotărâri inexplicabile din partea autorităților și a unor judecători prin care au fost sancționați primari și oameni care au folosit aceste simboluri cu toate că legea permite acest lucru. Eu cred că într-o Europă modernă, unde interculturalitatea este o realitate, folosirea simbolurilor comunitare și naționale nu trebuie să nu fie intezisă. Am considerat să spunem pentru toată societatea care sunt simbolurile pe care vrem să le folosim în deplină libertate, fără sancționarea celor care pun drapelul secuiesc, care folosesc tricolorul maghiar roșu, alb, verde. E un gest absolut firesc. Toate comunitățile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, nu e o dramă, ar trebui să fie normalitatea, realitatea. Noi am vrut să transmitem către societatea românească acest mesaj și rugămintea, ”Oameni buni, acceptați să folosim în deplină libertate, fără sancțiuni, aceste simboluri care ne caracterizează, ne definesc și fac parte din identitatea noastră etnică””, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că până când steagul secuiesc nu a fost atacat și nu au început să fie amendați primarii din Secuime, la casele oamenilor rar se vedea arborat drapelul Ținutului Secuiesc, dar când au fost aplicate amenzile, solidaritatea a însemnat că pe fiecare casă și poartă steagul a fost arborat.

”Este clar ce vor și cred oamenii despre aceste lucruri. Important este că nu vedem nicio problemă, legislația permite, acordurile semnate și ratificate de România permit acest lucru, nemaivorbind de bunul simț”, a mai spus liderul Uniunii.

Întrebat, mai departe, dacă hotărârea ar putea schimba viziunea justiției privind sancționarea celor care utilizează simbolurile comunității maghiare, liderul Uniunii a răspuns că nu știe.

”Există hotărâri și hotărâri. O amendă a prefectului de Covasna, de sancționare a doi primari, a fost anulată de instanță, a fost o decizie corectă. Un anumit judecător a spus că trebuie amendă pentru cei care pun steaguri. Nu există o viziune unitară în justiție la nivel de judecători. Trebuie să spunem că nu avem scopuri ascunse când vorbim de steaguri și de drepturile noastre. Suntem cetățeni loiali, plătim impozite și avem drepturi conform Constituției și acordurilor semnate, votate în Parlament”, a explicat Kelemen.

Întrebat, în continuare, ce pași va face UDMR legat de simbolurile proprii, Kelemen Hunor a spus că urmează să fie modificată legislația.

”Anul trecut și acum doi ani au fost modificări, nuanțe în legislația noastră, votate în Parlamentul României. Probabil urmează să mai facem amendamente la acele legi care, atunci când au fost votate, erau clare, intenția legiutorului fiind clară. Aceste simboluri pot fi folosite de toate comunitățile etnice. Între timp au apărut interpretări ale legii, dar dacă noi observăm că sunt probleme privind interpretarea legislației este obligația noastră să amendăm legislația. Nu trebuie să dai amenzi pentru oameni care ce fac, fac rău cuiva? Omoară pe cineva, iau ceva de la cineva, de la români, de la maghiari? Nu. Să încercăm să intrăm în normalitate”, a conchis președintele UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.