Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe SCANDALUL în Parlamentul European: Noile nume care ar putea fi propuse de România îi ÎNCAIERĂ pe eurodeputați

Agerpres
valean-crin

Europarlamentarii PNL, Siegfried Mureșan și Adina Vălean, ar putea fi luați în calcul pentru poziția de comisar european din partea României, au declarat surse din conducerea partidului, pentru MEDIAFAX. Însă, dacă unul dintre cei doi chiar af fi propus, ar urma un scandal monstru în Parlamentul European. Asta pentru că grupul social-democraților și grupul popularilor europeni vor intra în conflict direct. Motivul: PPE va avea un comisar european în plus față de negocierile inițiale, lucru de neacceptat de S&D.

Există discuții neoficiale în PNL privindu-i pe cei doi ca posibile propuneri pentru poziția de comisar european, în contextul în care au experiență cu instituțiile europene și ar respecta criteriile cerute la nivel european pentru o astfel de funcție, au adăugat sursele citate.

Citește și: Mircea Diaconu speriat de Viorica Dăncilă? ‘Un leu rănit este mai periculos’

Momentan nu este nicio decizie luată în interiorul partidului în acest sens, având în vedere că deocamdată nu a fost învestit noul Guvern, după retragerea încrederii Cabinetului Dăncilă, prin adoptarea moțiunii de cenzură, joi, în Parlament.

„Se vorbește în PNL, pentru că ei sunt niște oameni foarte apreciați la Bruxelles, persoane cu care nu ar fi nicio problemă într-o posibilă candidatură. Siegfried Mureșan este vicepreședintele PPE. Adina Vălean e președintele Comisiei pentru industrie, cu experiență bogată în Parlamentului European, în instituțiile europene. Sigur că ar putea fi potențiali candidați”, au explicat sursele menționate, pentru MEDIAFAX.

Citește și: Theodor Paleologu șterge pe jos cu Dăncilă! ‘Cei pe care Dumnezeu vrea să îi piardă, mai întâi îi înebuneşte’

Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată până la 1 decembrie, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria şi Franţa, a declarat sâmbătă David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.

Procedurile desemnării comisarilor europeni de către România, Ungaria şi Franţa sunt încă deschise, a anunţat joi seară Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu îl dinamitează pe Victor Ponta! ‘Eu zic să se uite în frigider’

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX, că reprezentanții Comisiei Europene vor continua contactele cu autoritățile române, la fel cum vor continua și cele cu Ungaria și Franța privind nominalizarea pentru funcția de comisar european, având în vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competențele necesare, aspectele ce țin de integritate și inclusiv paritatea femei și bărbați în noua Comisie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuție informală cu jurnaliștii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Citește și: Gabriela Firea intervine! Mesaj de încurajare pentru PSD: ‘Ce nu te omoară te întărește’

Anterior moțiunii de cenzură adoptate de Legislativ, Viorica Dăncilă a anunțat că propunerea Executivului este Dan Nica, iar cea de rezervă este Gabriela Ciot, după ce Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.