Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simpozionul privind cooperarea în domeniul E-health - o perspectivă româno-belgiană

simpozion

La 10 aprilie 2024 a avut loc, la Bruxelles, Simpozionul privind cooperarea în domeniul E-health - o perspectivă româno-belgiană. Acesta a  fost organizat de Ambasada României în Regatul Belgiei, în colaborare cu Oficiul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Rețeaua Europeanǎ pentru prevenirea fumatului.

Simpozionul a constituit o oportunitate pentru efectuarea unui schimb de opinii și pentru prezentarea evoluțiilor legate de digitalizarea sectorului medical. Astfel, reprezentanți ai autorităților și universităților de profil românești, ai statului gazdă, organizațiilor internaționale și Comisiei Europene au împărtășit și promovat strategii, politici și programe privind procesul de digitalizare în medicină, tehnologii de ultimă generație și Inteligența Artificială.

Evenimentul dedicat diplomației medicale s-a bucurat, şi în acest an, de sprijinul consilierului prezidențial pentru sǎnătate, doamna Loreta Paun, a președintei Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranță Națională, doamna Nicoleta Pauliuc, a Președintelui Federației Europene a Academiilor de Medicină, prof. Ștefan Constantinescu (UCLouvain), a senatorului Attila Laso, membru al Grupului pentru Combaterea Cancerului si a deputatului Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie.

Aceştia, alǎturi de reprezentanții universitătilor de medicină din România (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Bucureşti şi Craiova) au dezbătut două teme prioritare, respectiv “Transformarea digitală în sănătate: Perspective și provocări” și ”Soluții digitale. Educație și cercetare în domeniul sănătății”.

De asemenea, ministrul român al sănătății, Alexandru Rafila, care a avut o intervenție online, a subliniat rolul comunității medicale românești din Belgia în cooperarea bilaterală şi eforturile la nivel european de asigurare a interoperabilității sistemelor medicale.

Ministerul belgian al sănătății a fost reprezentat de Frank Robben, care a realizat o prezentare a politicilor de sănătate digitală în Belgia, pornind de la experiența sa de inițiator și manager al platformei guvernamentale e-Health.

Modalitățile de implementare a digitalizării în spitalele belgiene, inclusiv prin prezentarea unor programe de inteligență artificială utilizate în practica medicală, au fost indicate de directorul rețelei Iris Sud din Bruxelles, Gert Van Esbroeck.

Accelerarea interoperabilității între statele membre pentru asigurarea accesului la dosarul personal de sănătate, cu rolul facilitării acestui acces, dar și protecției superioare a datelor personale, a fost prezentatǎ de reprezentatul Comisiei Europene (DG SANTE), iar reprezentatul OMS s-a referit la promovarea aplicațiilor medicale mobile, la utilitatea unui registru electronic de sănătate și la transformarea telemedicinei în prioritate a strategiilor de dezvoltare.

Reuniunea a fost urmată de un moment muzical susținut de violonista Maria Elena Boilă și violoncelista Lesya Demkovych, membre permanente ale Orchestrei Naționale a Belgiei.

Reamintim că evenimentul se înscrie în inițiativa ''Către o diplomație medicală'' lansată, în octombrie 2022, de Ambasadă, cu rolul de a intensifica relațiile bilaterale sectoriale, schimbul de bune practici și elaborarea unei foi de parcurs româno-belgiene în domeniul sănătății, precum și de a evidenția contribuția specială a comunității medicale românești din Belgia, prin intermediul unei Platorme specializate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.