Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Simulare: Ce șanse vor avea candidații independenți la alegerile parlamentare

Legea electorală nu este blândă cu micile partide. Ca să poată candida, acestea trebuie să obțină 5% din numărul total de voturi (sau 8-10% dacă fac alianțe). Există un prag alternativ, poreclit „pragul pentru UDMR” care permite intrarea în parlament a unui partid care a obținut minim 20% în patru circumscripții (județul, municipiile și Diaspora).

De aceea, este tentant pentru acei care vor să facă politică să candideze independent. Condițiile sunt destul de dure, dar nu imposibile. În mod specific, un candidat independent are nevoie să atingă un număr de voturi egal cu coeficientul electoral, care coeficient este tot una cu numărul de voturi din circumscripție împărțit la numărul de de parlamentari alocat prin lege.

în tabelul de mai jos puteți vedea o simulare privind alegerile pentru Camera Deputaților folosind cifrele de la alegerile locale. Ipoteza cu care lucrez este că prezența la vot în fiecare județ va fi aproximativ 80% din prezența înregistrată la alegerile pentru Consiliile Județene iar candidații de la locale vor candida la Camera Deputaților, unde vor primi la rândul lor, aproximativ 80% din voturile obținute la alegerile locale. Acest factor de corecție nu influențează calcului final, dar e util ca să ne dea o imagine a numărului de voturi necesare.

content-image

Pe primele două locuri sunt Sorin Șova (Bacău) și Andrei Postolache (Iași). Șova, din câte am înțeles, ar fi apropiat de sindicatul poștal din județ. Postolache a avut o campanie extrem de interesantă, care pare să fi avut efect.

De remarcat că Postolache în Iași, ca și Ghingheș sau Ștefan, au obținut voturile numai în capitala de județ, respectiv în sectorul 5. Simplu fapt de a candida în tot județul le-ar aduce voturi în plus. Pe de altă parte, Șova și Ghingheș au candidat pe nivele diferite în același județi și este de presupus că bazinele lor electorale se suprapun.

 

content-image

Unde este bine să candidezi ca independent?

Cele mai mici coeficiente electorale sunt în Covasna, Bucureşti, Harghita, Tulcea, Vaslui.

 

 

content-image

 

 

Dar nu întotdeauna este bine să urmare ști coeficientul cel mai mic. Dacă ai resurse să faci campanie în întreaga circumscripție, interesul este ca coeficientul electoral să fie un procent cât mai mic din totalul voturilor.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.