DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sindicaliștii din Sănătate trag semnalul de alarmă: Contractul colectiv expiră, iar angajații vor pierde din drepturi

facebook.com
Solidaritatea Sanitară

Federaţia Solidaritatea Sanitară avertizează, joi, că este ultima zi de valabilitate a contractului colectiv în sectorul Sănătate, iar o serie de drepturi ale salariaţilor nu mai sunt garantate, în lipsa unui contract colectiv pe unitate. Negocierile pentru un nou contract colectiv au început în 1 noiembrie, anunță News.ro.

”Astăzi este ultima zi de valabilitate a contractului colectiv în sectorul Sănătate”, au transmis, joi,. Sindicaliştii Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Potrivit acestora, în situaţia în care nu există un contract colectiv la nivel de unitate, salariaţii nu vor mai avea, spre exemplu, următoarele drepturi:

- Zilele suplimentare de concediu de odihnă acordate după criteriul vechimii;

- Zilele suplimentare de concediu de odihnă acordate după criteriul fidelităţii;

- Zilele suplimentare de concediu de odihnă pentru condiţii de muncă, acordate conform anexei nr. 6 din contractul sectorial;

- Nu vor mai beneficia de procedura instituită de contract în cazul cercetărilor disciplinare (anexa nr. 10);

- Echipamentele de protecţie, acordate conform anexei nr. 8 din contract, vor rămâne la latitudinea angajatorului;

- Mai multe pârghii ale sindicatelor, în unităţile în care nu sunt încheiate CCM-uri, vor fi pierdute (drepturi de consultare/avizare/acord ale acestora în situaţiile în care angajatorii aveau această obligaţie).

Sindicaliştii au mai anunţat că negocierile pentru un nou contract colectiv pentru întreg sectorul au început în 1 noiembrie.

În prima şedinţă au fost discutate şi convenite în special detaliile de natură tehnică ale negocierii, urmând ca în cursul săptămânii viitoare, atunci când va avea loc a doua rundă de negocieri, părţile să comunice propunerile vizavi de forma actualului contract colectiv de muncă sectorial.

”Conservarea actualelor drepturi prevăzute în contractul colectiv şi adaptarea la noua legislaţie a unor noi drepturi reprezintă o prioritate pentru Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”. Reamintim tuturor profesioniştilor din sectorul sanitar public că o parte semnificativă dintre drepturile lucrătorilor sunt asigurate prin intermediul contractelor colective de muncă, încheierea şi semnarea unui nou contract colectiv de muncă sectorial fiind o prioritate şi necesitând o susţinere pe măsură”, au mai transmis sindicaliştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.