Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatul Culturalia propune ca sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă să fie acordat în sumă fixă

bani-lei-salariu

Sindicatul Culturalia, în calitate de reprezentant al angajaților din Ministerul Culturii, Direcțiile Județene pentru Cultură și alte instituții de cultură, solicită schimbarea modului prin care este acordat sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.

Schimbarea modului de calcul al sporului pentru condiții vătămătoare și periculoase să se realizeze prin raportarea procentului actual la media dintre salariu minim și maxim din sectorul Administrație.

„În atenția domnului premier Florin Vasile Cîțu și a doamnei ministru al Muncii, Raluca Turcan

SCRISOARE DESCHISĂ

Propunerea are la bază însăși motivația inițială a acordării sporului: lucrăm toți în același mediu, în aceleași condiții, organismul este supus la aceleași riscuri, indiferent de cuantumul salariului. Dacă boala nu ține cont de valoarea veniturilor bolnavului, de unde această discriminare pentru funcționarii publici?

Concret, vă rugăm să aveți în vedere stabilirea unei sume lunare fixe, exact așa cum se întâmplă și în cazul normei de hrană, sumă acordată tuturor angajaților care îndeplinesc criteriile pentru acordarea acestui spor.

Sindicatul Culturalia readuce în atenția decidenților politici faptul că acest spor nu este un beneficiu, este cel mult o compensație pentru riscul asumat zilnic de o bună parte din angajații din administrația publică și nu numai.

Bolile profesionale, efectul condițiilor periculoase asupra organismului sunt factori de netăgăduit, iar discuția despre necesitatea existenței acestui spor este lipsită de orice urmă de îndoială. Acordarea sporului se face în baza evaluării unor factori de risc, de către specialiști. Oare cine poate considera și stabili că este un ”beneficiu” să lucrezi într-un mediu cu risc de îmbolnăvire?

Nu eliminarea acestui spor ar trebui să fie pe agenda publică o prioritate, nu informațiile denigratoare și lipsite de orice sens aruncate în spațiul public cu privire la funcționarii publici, ”bugetarii de lux”, ci mai degrabă o analiză punctuală a cazurilor unde, poate, criteriile de acordare au fost ocolite. Pentru o poiană cu uscături, nu defrișați pădurea întreagă! Sunt oameni pentru care acest spor asigură chiar medicația necesară bolilor de care suferă.

Prin stabilirea unei sume fixe, ați elimina discriminarea care există în rândul funcționarilor publici, dar și nenumăratele procese civile, procese care încep să fie câștigate rând pe rând. Toți lucrăm în aceleași condiții, însă cei cu salarii mai mari încasează sporuri mai mari. Vorbim despre o mare nedreptate și lipsă de tratament egal.

Iar dacă vorbim de inechitate, domnilor miniștri, nu putem trece cu vederea că, în prezent, angajații din Ministerul Culturii și Direcțiile pentru Cultură au rămas cu cele mai mici salarii, nu fac parte din categoria bugetarilor de lux și nici din categoria celor care stau pe cârca altora.

O comparație foarte ușoară și dreaptă ar fi să analizați toate actele normative emise după apariția legii salarizării de unde veți constata toate nedreptățile la care au fost supuși unii dintre angajați, angajați de altfel, pe aceeași funcție și aceeași categorie de clasă.

Este o discuție pe care nu o puteți ignora, însă ar fi lipsit de orice justificare să priviți dezbaterea în privința acestui spor ca fiind o măsură de creștere a veniturilor. Este un spor acordat în baza legii și în urma unei determinări a factorilor de risc și expertizări a locurilor de muncă, stabilite printr-un raport al Direcției de Sănătate Publică.

A ignora bolile profesionale și a muta discuția în direcția creșterii veniturilor pentru funcționarii publici reprezintă o eschivă care nu face cinste nimănui. Luați măsuri corecte și astfel ne veți demonstra că aveți, într-adevăr, intenții pentru a opri inechitățile și jaful din sistemul public.

În cazul în care, însă, veți tăia tot de la cei mai săraci dintre angajații statului, nu veți face altceva decât să măriți inechitatea și să ignorați realitatea în continuare. Bugetarii reprezintă doar 18% din totalul angajaților din economie, așa că acest spor, acordat corect și egal pentru toată lumea, ar duce la o creștere a bugetului și nicidecum nu ar reprezenta o povară bugetară, astfel cum o numiți”, se arată într-un comunicat de presă al celor de la Sindicatul Culturalia.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.