Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Siria: Clor utilizat în atacul asupra oraşului Douma în 2018 (OIAC)

siria/arme chimice

Clor a fost utilizat împotriva oraşului sirian Douma în aprilie 2018, a subliniat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în raportul său final asupra acestui atac, publicat vineri, relatează AFP preluat de agerpres.

Vezi și: ALERTĂ pentru economia României: Standard & Poor's (S&P) confirmă scăderea ratingurilor. Guvernul cere un răgaz de două săptămâni

Există "motive întemeiate să credem că un agent chimic toxic a fost utilizat ca armă chimică la 1 aprilie 2018" în cursul acestui atac împotriva oraşului Douma, în apropiere de Damasc, a estimat OIAC, adăugând că "acest agent chimic conţinea clor".

Potrivit raportului, doi cilindri conţinând gaz toxic au căzut pe acoperişul unei clădiri de locuinţe la Douma.

Concluziile acestui raport final confirmă un raport provizoriu făcut public în iulie în care era prezentată mărturia medicilor potrivit cărora atacul a făcut peste 40 de morţi.

Raportul nu desemnează niciun responsabil, pentru că la data respectivă aceasta nu intra în atribuţiile sale. Ulterior, organizaţiei i s-a atribuit dreptul de a ancheta asupra responsabilităţii tuturor atacurilor chimice comise în Siria cu începere din 2014.

OIAC a indicat că nu a descoperit dovezi ale utilizării de agenţi neurotoxici, despre care informaseră anterior părţile implicate în conflict.

O echipă de inspectori ai OIAC a cules peste 100 de eşantioane de la şapte situri din Douma atunci când au putut pătrunde în oraş la câteva săptămâni după atac.

Inspectorii au chestionat mai mulţi martori şi au procedat la o serie de teste, printre care analize toxicologice şi balistice, a precizat OIAC.

Potrivit raportului, "doi cilindri industriali destinaţi să conţină gaz sub presiune" au fost descoperiţi la locurile bombardamentului, dintre care unul a căzut peste acoperişul unei clădiri de locuinţe şi l-a străpuns.

"Este posibil ca aceşti cilindri să fi fost sursa substanţelor conţinând clor reactiv", potrivit raportului Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.