Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sistemele din IT din Guvern sunt funcționale. Nu au fost afectate de atacul cibernetic

guvern 1

Sistemele IT din Guvern au fost verificate în acest weekend şi nu s-a descoperit nicio problemă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu. 

"S-au făcut verificări tot weekendul la sistemele din Guvern. Nu s-a descoperit nicio problemă", a spus Alina Petrescu, fiind întrebată dacă Guvernul a fost vizat de atacul cibernetic care a avut loc recent la nivel mondial. 

Centrul Naţional Cyberint, aflat în coordonarea Serviciului Român de Informaţii, a reuşit să contracareze o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituţii guvernamentale din România, după cum a informat vineri SRI.

Monica Macovei a luat FOC după acuzațiile lui Andronic: 'Minciuni'


Potrivit sursei citate, acţiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Cel mai probabil, tentativa a aparţinut unei ''entităţi asociate grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear", a mai afirmat SRI.

Tudorel Toader, reacție la DEZVĂLUIRILE lui Andronic: 'Să răspundă'


Totodată, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenţia vineri, printr-un mesaj pe Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândeşte cu rapiditate în Europa. 

'Un atac de tip #ransomware ce poartă denumirea 'WannaCry' se răspândeşte cu rapiditate în Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploatează o vulnerabilitate cunoscută a sistemului de operare Windows, ce a fost publicată recent în mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care soluţionează problema încă din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-şi actualiza sistemul de operare', se arăta în mesajul CERT-RO. 

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că atacurile ransomware, de tipul celui raportat recent de mai multe organizaţii din întreaga lume, afectează orice dispozitiv conectat la internet şi, implicit şi România. 

'Nu este primul, nici ultimul atac de acest gen, de tip ransomware, care dacă afectează orice calculator conectat la internet, evident că afectează şi România. Cea mai bună metodă de a contracara această ameninţare este prevenţia, şi anume actualizarea sistemului de operare acum şi, bineînţeles, a aplicaţiilor pe care folosesc pe acel sistem de operare. De asemenea, să utilizeze un sistem antimalware puternic, fie şi unul gratuit, decât nimic. În plus, să-şi realizeze în mod repetat backup pentru datele sensibile şi importante. Este foarte important de ştiut şi faptul că atacurile cibernetice nu se propagă doar prin e-mailuri, ci şi prin reţelele de socializare. Majoritatea acestor atacuri, de tip ransomware, sunt atacuri globale şi afectează, repet, orice persoană conectată la internet. Nu vă pot să vă confirm dacă în România au fost afectate instituţii importante. Ce pot să vă spun este că, în măsura în care cei de la CERT-RO sunt solicitaţi pentru asistenţă de către vreo instituţie afectată, atunci specialiştii pot interveni', a afirmat Jianu.

Atacul cibernetic masiv declanşat vineri la nivel mondial a făcut "200.000 de victime, în special companii, în cel puţin 150 de ţări", a declarat duminică, într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV, directorul Europol, Rob Wainwright, potrivit AFP. "Desfăşurăm operaţiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat şeful Europol, oficiul european de poliţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.