Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SISTEMUL care anunță CUTREMURUL cu patru ore înainte, dezvoltat în România: Cercetătorii din România, Israel și SUA l-au pus la punct

Shutterstock
cutremur seism

Universitatea Politehnică din București lucrează la certificarea unui sistem unic în lume, care ar putea emite avertizări de seism cu cel puțin patru ore înainte de declanșarea cutremurului. Sistemul a fost pus la punct de grupul Ionoterra, un consorțiu de cercetători și companii din România, Israel și Statele Unite ale Americii, anunță rador.ro.

Liderul grupului de cercetători a declarat, astăzi, la București, că sistemul a fost testat anul acesta pentru coasta Turciei și a Greciei, iar rata de succes a fost de peste 90%. Rectorul Universității Politehnice, Mihnea Costoiu a explicat că sistemul Ionoterra va intra în probe pe teritoriul României la jumătatea anului viitor, iar dacă rezultatele vor fi asemănătoare, acesta ar putea fi preluat de autorități în cadrul Sistemului de avertizare Ro Alert.

Citeşte şi: VIDEO Imagini absolut ȘOCANTE din vasul în care 14.000 de oi au fost LĂSATE captive vreme de 3 zile de autoritățile române

Mihnea Costoiu: "Faptul că în premieră mondială vom putea oferi societății informații cu privire la cutremure această performanță trebuie să fie transformată, adusă în societate într-un mod inteligent. Patru ore pare un timp suficient de mare să cobori din bloc să-ţi salvezi viața. Patru ore este un timp suficient să închidem reactoarele la Cernavodă, înseamnă, însă, foarte puțin, dacă nu suntem capabili să ne organizăm. Instituțiile trebuie să creeze un sistem de răspuns eficient, astfel încât, acest tip de informații să nu creeze panică, ci, din contra, să ne salveze, să ne ajute pe noi toți".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.