Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Situația e FOARTE GRAVĂ', spune Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, care anunță CE RISCĂ România, după plângerea făcută de Curte la organismele europene

zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a declarat, pentru MEDIAFAX, că situația este foarte gravă dacă Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că trebuie să sesizeze Comisia de la Veneția legat de amenințările la care este supusă, comparând situația actuală cu anul 2012.

“Dacă Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că trebuie să facă un astfel de demers înseamnă că situația este foarte gravă. Un astfel de demers a mai făcut Curtea Constituțională în 2012, în legătură cu situația creată în legătură cu referendumul de suspendare a președintelui când Curtea a fost supusă unor atacuri fără precedent. Atunci nici deciziile Curții nu s-au publicat în Monitorul Oficial. A fost o problemă foarte complicată. Au fost foarte multe decizii care au fost la fel, atacate, controversate, populația era îndemnată să nu respecte... Probabil că în situația de acum, Curtea consideră că este amenințată la fel ca atunci, și, cui să se adreseze altcuiva decât Comisiei de la Veneția care este Comisia de democrație prin drept", a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

Citește și: Lovitură dură încasată eMag: Ce a decis instanţa – au fost RETRASE mai multe produse

Fostul președinte CCR spune că este o practică a Curților Constituționale ca în situații limită să sesizeze Comisia de la Veneția.

“Eu nu urmăresc Facebook și internetul, sunt străin de aceste surse, și nu știu ce atacuri și ce amenințări au primit. În 2012 a fost altfel, a fost mai complicat atunci un judecător a fost amenințat cu moartea. Nu știu dacă acum s-a ajuns până acolo, dar este o practică în lumea Curților Constituționale ca atunci când se simt în pericol, când simt democrația în pericol, când este în pericol instituția, care este instituție fundamentală a statului de drept, să se adreseze Comisiei de la Veneția, Consiliul Europei. Într-o situație ca aceasta Comisia de la Veneția ia atitudine dacă consideră că este cazul să ia atitudine și dacă într-adevăr sesizarea Curții este întemeiată... Nu am văzut în presă ceva deosebit... Am văzut că se comentează decizia aceasta foarte vehement de unii, foarte pozitiv de alții. Ca de obicei societatea românească este împărțită în două și fiecare încearcă să aduc argumente în sprijinul atitudinii sale” a declarat Zegrean.

Citește și: Copos face o nouă mutare: În ce a investit milionarul

Fostul președinte CCR spune că semnalul de alarmă este tras de judecătorii Curții asupra respectării sistemului judiciar, nu asupra unor amenințări personale.

“După Constituție, deciziile Curții sunt obligatorii, sunt opozabile tuturor și sunt obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial, dar nu înseamnă că nu se pot comenta deciziile Curții. Putem să le comentăm cât vrem dar să o facem cu știință de carte, cu bună credință și nu să îndemnăm lumea să huiduie Curtea, să îi înjure sau să-i amenințe pe judecători. Așa ceva nu se face și nu este corect pentru că sunt și ei oameni și au și demnitatea lor și nu este bine să fie jigniți, atacați, înjurați. (...) Sigur că își pot desfășura activitatea pentru că încă nu au fost alungați de acolo... Își pot desfășura activitatea normal, ei nu sunt atât de timizi încât se sperie o amenințare. Ei atrag atenția asupra altui fapt, asupra faptului că se solicită nerespectarea deciziei Curții. Nu este prima dată când se întâmplă asta, mai sunt decizii care nu au fost respectate și nu au fost puse în aplicare niciodată, nu este cazul acum să dau exemple, dar au mai fost cazuri. Ei atrag atenția nu pentru protecția lor și pentru respectarea Constituției și pentru respectarea a statului de drept și a sistemului judiciar” a mai afirmat Zegrean, pentru MEDIAFAX.

Citește și: S-a dat sentința în dosarul „Gala Bute”! Ce avere are singurul inculpat care a fost ACHITAT în speța în care Elena Udrea a primit 6 ani cu executare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.