Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație explozivă în Orientul Mijlociu! Armata siriană se pregătește pentru un asalt major: 'Ofensiva aşteaptă semnalul de începere'

AFP
siria

Armata siriană şi-a întărit duminică prezenţa lângă Ghouta de Est, pregătindu-se să lanseze un asalt major asupra acestei enclave a insurgenţilor situate lângă Damasc, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu sediul la Londra, informează AFP, citează agerpres.ro

"Întăririle au fost încheiate, ofensiva aşteaptă semnalul de începere", a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. 

Potrivit acestuia, desfăşurarea de noi unităţi militare şi de soldaţi, precum şi încercuirea întregii zone Ghouta de Est a început în urmă cu 15 zile. 

Locuitorii Damascului de pregătesc, la rândul lor, pentru eventuale tiruri de ripostă în cazul unei ofensive de anvergură a regimului asupra enclavei rebele.

Peninsula coreeană focar de noi tensiuni! Ce condiții pune Coreea de Sud liderului de la Phenian pentru îmbunătățirea relațiilor


Regimul lui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia, şi-a intensificat atacurile militare împotriva enclavei aflate sub asediu din 5 februarie. Mai mult de 250 de civili au fost ucişi în Ghouta de Est şi 775 au fost răniţi în cinci zile de raiduri intensive, în timp ce aproape 20 de civili, printre care trei copii, au murit la Damasc. 

Acalmia relativă din ultimele câteva zile intervine în condiţiile în care negocieri, la insistenţele Rusiei, au loc între regim şi facţiuni rebele "pentru a-i evacua, într-o primă perioadă, pe combatanţii din Hayat Tahrir al-Sham", a precizat Abdel Rahman. Prezenţa în regiune a acestei grupări jihadiste dominate de fosta ramură siriană Al-Qaida este limitată, însă ea controlează unele sectoare adiacente ale capitalei.

Lovitură pentru o fostă celebră sportivă: Soțul ei a cerut divorţul, custodia celor doi copii şi a lăsat-o fără niciun ban pe aceasta


Duminică, publicaţia siriană Al-Watan, apropiată regimului, a relatat şi ea despre negocieri între Damasc şi insurgenţi. "O eşuare a negocierilor ar marca începutul unui asalt", subliniază directorul OSDO. 

Guvernul sirian a securizat deja în 2017 largi zone de la periferia Damascului, prin acorduri de evacuare a civililor şi combatanţilor, transferaţi în special spre provincia Idleb, în nord-vestul Siriei. 

Dacă un acord este încheiat la Ghouta de Est, jihadiştii ar urma să fie trimişi în această singură provincie ce încă se sustrage controlului din partea Damascului. 

Circa 400.000 de persoane mai trăiesc în Ghouta de Est, unde mai multe sute de locuitori necesită o evacuare medicală urgentă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.