Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situația devine tensionată în Transnistria după amenințările lui Serghei Lavrov: liderul separatist face apel la Chișinău

captura Telegram
moldova romania transnistria

Liderul nerecunoscut al Republicii Transnistrene, Vadim Krasnoselsky, a cerut autorităților moldovene să reia negocierile în formatul "1 + 1", menționând că formatul "5 + 2" cu intermediari este acum imposibil de dus.

"După cum arată realitățile de astăzi, dacă părțile nu pot fi de acord, încep să lupte. Pentru mine, o pace proastă este cu siguranță mai bună decât un război bun. Și pentru orice persoană sănătoasă. Se întâmplă ca negocierile să fie pur și simplu imposibile. În cazul nostru, acestea sunt posibile", a scris el pe Telegram. Potrivit acestuia, acum negocierile în formatul "5 + 2" (n. r.: cu participarea reprezentanților Republicii Moldova, Transnistriei, OSCE, Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene și Statelor Unite) sunt nefuncționale, deoarece participanții săi nu pot fi reuniți în totalitate. Krasnoselsky consideră că atunci este necesar să „căutăm alte platforme de dialog sau, de exemplu, grupuri de lucru,” "Reprezentanții politici ar trebui să lucreze, primele persoane ale statelor ar trebui să se întâlnească", a declarat liderul transnistrean. El a amintit că, de-a lungul anilor de negocieri, s-au acumulat circa 200 de acorduri semnate, care nu sunt puse în aplicare de Moldova, aceasta fiind principala dificultate. "Cu toate acestea, chiar și în astfel de condiții, încercăm să găsim un compromis", a adăugat el, dar a subliniat că Transnistria va negocia în funcție de interesele poporului său.

La jumătatea lunii august, el i-a scris o scrisoare Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu propunerea de a se întâlni la masa negocierilor pentru a discuta problemele actuale. Administrația prezidențială din Republica Moldova a confirmat reporterilor că au primit scrisoarea, dar nu au răspuns încă la aceasta.

Ce a spus anterior Rusia

Declarațiile liderului din Transnistria au fost făcute după cele ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Orice acțiune care amenință securitatea armatei ruse în Transnistria va fi considerată un atac asupra Federației Ruse, a declarat joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"În ceea ce privește interesele noastre, forțele noastre de menținere a păcii sunt acolo, grupul nostru militar este acolo, care păzește cel mai mare depozit de muniții din Europa din Kolbasna", a declarat Lavrov joi, în timpul unui discurs. "Și toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care va pune în pericol siguranța militarilor noștri va fi considerată în conformitate cu dreptul internațional ca un atac asupra Federației Ruse. Așa cum a fost în Osetia de Sud, când Saakașvili i-a atacat pe pacificatorii noștri", a subliniat ministrul.

Context

La jumătatea lunii iulie, Krasnoselsky a declarat că va face apel la toți participanții la formatul "5 + 2", cu o propunere de a dezvolta și semna o declarație comună privind garanțiile de pace și securitate ale Transnistriei. La 29 iulie el a declarat că soluționarea conflictului este posibilă numai prin recunoașterea independenței Republicii Tranistria. El a respins declarațiile Chișinăului potrivit cărora Acordul privind principiile pentru soluționarea pașnică a conflictului armat din 21 iulie 1992 a fost semnat sub presiunea Moscovei.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a vorbit într-o declarație din 29 iulie în favoarea retragerii trupelor ruse din Transnistria și a transformării operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă. Chișinăul și-a exprimat regretul că, contrar acordului din 1992, demilitarizarea regiunii transnistrene nu a avut loc, iar obstacolele în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între malurile Nistrului nu au fost înlăturate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.