Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Situație dramatică pentru compania de import-export a armatei, datorii de 1,5 miliarde lei: Ce avere uriașă are șeful afacerilor cu armament (Fanatik)

Nicolae Nasta

Pe fondul conflictului armat din Ucraina, compania prin care România desfășoară activități de import și export cu arme a ajuns într-o situație dramatică, anunță Fanatik.

Compania Națională Romtehnica SA, structură aflată sub coordonarea Ministerului Apărării, care prestează servicii de import și export în domeniul apărării naționale, a ajuns la datorii istorice, iar în 2020 (data ultimului bilanț făcut public pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice), a înregistrat pentru prima dată pe pierderi, în ultimii 15 ani. Romtehnica este considerată o companie de interes strategic pentru statul român, care este unic acționar.

Romtehnica a fost înființată în anul 1991 iar în prezent are 82 de angajați. În 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 13,3 milioane lei și un profit negativ de 66,2 milioane lei. Datoriile Romtehnica au ajuns la incredibila valoare de 1,52 miliarde lei, în creștere cu aproape 200 de milioane față de anul anterior. Totuși, suma este una în scădere față de 2016, an în care compania a înregistrat cele mai mari datorii: 1,78 miliarde lei.

Pagina oficială a societății comerciale cu capital integral de stat este extrem de sărăcăcioasă în informații și pare, în parte, abandonată. De exemplu, situația financiară nu a mai fost actualizată din 2015, iar potențialii clienți de export nu primesc aici informații detaliate despre armament și aparatură militară pe care să o poată consulta, ci doar o listă scurtă, structurată pe 5 puncte: muniție, armament (arme de infanterie, accesorii, etc), vehicule militare, piese pentru avioane și alte echipamente (stații radio și altele). De asemenea, stocul companiei nu poate fi consultat din cauza unei erori.

Director general al Romtehnica SA este, din aprilie 2020, Nicolae Nasta, fost secretar general al ALDE despre care newsweek.ro a scris că și-a luat licența în drept la 42 de ani. De altfel CV-ul managerului nu poate fi găsit nici pe site-ul instituției și nici pe cel al Parlamentului României, acolo unde Nasta a activat ca senator în perioada 2012-2016, din partea circumscripției electorale 25 Ilfov. Conform sursei citate, Nicolae Nasta este fost patron al magazinelor de arme Top Gun.

În cea mai recentă declarație de avere, Nicolae Nasta a declarat că deține 11 terenuri în Ilfov și Brașov, alături de soția lui și de alte persoane fizice. Printre acestea se numără Marian Culeafă, actual vicepreședinte ANPC, cu care împarte zeci de mii de metri pătrați de teren. Culeafă a fost primar al orașului Pantelimon și este nașul de cununie a lui Marian Petrache, președinte al Consiliului Județean Ilfov.

Directorul Romtehnica deține 3 case și un apartament în Ilfov, are obiecte de valoare de 125.000 de euro și active bancare de peste 500.000 de lei. Nasta are de recuperat 15.000 de euro de la omul de afaceri Constantin Hagivreta, cunoscut pentru relația pe care a avut-o cu celebrul critic de modă Iulia Albu și 245.000 de euro de la Valentin Vasilescu, un fost asociat care a fost reținut în 2015 de procurorii DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Și Marian Petrache a avut o datorie de 75.000 de euro la Nicolae Nasta, însă acesta a reușit să-și achite ”creditul”.

Nicolae Nasta a câștigat în anul fiscal 2020 circa 126.000 de lei din salariul de director general la Romtehnica, dar și 342.000 de lei din dividende provenind de la o societate comercială.

Soția lui Nasta a câtigat 80.000 de lei ca director general adjunct la ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC – București), 27.500 de lei ca director general la Ministerul Economiei și 105.000 lei din dividende. Din noiembrie 2020, Laura Nicoleta Nasta a devenit ministru-consilier la Biroul de Promovare Comercial-Economică (BPCE Londra).

Nicolae Nasta este administrator al companiei Romtehnica SA alături de Marius Balu, Simona Cojocaru, Romeo Nechita și Gheorghe Stan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.