Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soțul Oanei Stancu de la Antena 3, senator PNL, contestă decizia CCR: 'O să vedem ce e de modificat'

PNL

Senatorul liberal Daniel Zamfir, soțul Oanei Stancu, de la Antena 3, a afirmat, marţi, că legea conversiei creditelor în franci elveţieni, declarată neconstituţională de CCR, va reintra în circuitul parlamentar, ceea ce ar putea dura aproape un an, dar, spune el, debitorii în franci elveţieni au soluţia de a solicita băncilor "reechilibrarea contractelor în baza principiului impreviziunii".

"La prima vedere, până să apară minuta CCR, nu aş vrea să intru în detalii. Am constatat doar că CCR a decis că legea este neconstituţională din două motive. Unul ar fi principiul bicameralismului şi al doilea motiv - conversia la cursul istoric este neconstituţională. Eu aştept motivarea CCR şi atunci o să vedem ce este de modificat la această lege. În mod cert legea a reintrat pe circuitul parlamentar: Senat şi, ulterior, Camera Deputaţilor", a explicat Zamfir.

Citește și: Alexandra Dragnea a pozat goală / FOTO 18+

El a adăugat că, în situaţia în care din motivarea Curţii va reieşi foarte clar că o reconversie la cursul istoric este neconstituţională, debitorii în franci elveţieni şi nu numai, în baza ultimei motivări a CCR cu privire la legea dării în plată, unde a fost definit principiul impreviziunii, vor putea solicita băncilor să le reechilibreze contractul.

"Cei cu credite în franci elveţieni şi nu numai au posibilitatea ca, în baza principiului impreviziunii care a fost definit foarte exact de Curtea Constituţională, să solicite în momentul ăsta băncilor să le reechilibreze contractul. Dar, atenţie, reechilibrarea trebuie să fie una efectivă şi să fie raportată la condiţiile economice de astăzi. În situaţia în care băncile nu sunt de acord cu situaţia reechilibrării, evident că un judecător o va face. Vestea bună este că judecătorul are un reper în momentul ăsta, iar acel reper este gradul de îndatorare pe care Banca Naţională l-a stabilit. Acel grad de îndatorare este de 30% din venituri", a adăugat Zamfir.

Citește și: VIDEO O tânără de 17 ani a fost șantajată de un bărbat care avea imagini PORNO cu ea: Ce i-a cerut

Potrivit acestuia, legea dării în plată şi-a atins obiectivul, pentru că "ea este un levier, un mijloc de negociere care să-i ajute pe oameni să ajungă exact acolo unde doresc, să-şi continue contractele, dar în condiţiile economice de astăzi, adică să fie suportabil contractul".

"O lege reintrată pe circuitul parlamentar poate dura spre un an de zile. Eu cred că sunt foarte mulţi oameni cu credite în franci elveţieni care nu mai pot suporta în momentul ăsta plata ratelor la bancă şi au această posibilitate, de care vorbeam, solicitarea către bancă a reechilibrării contractelor în baza principiului impreviziunii. Este o soluţie foarte bună", a mai spus Zamfir.

Citește și: Șeful MI6 dezvăluie cine e personajul ‘Q’ din filmele cu James Bond

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi că este neconstituţional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.