Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociolog: 'De vină e groapa sau motociclistul. Restul e fantezia presei'

groapa-gigina

Sociologul Alfred Bulai ofera o perspectivă inedită asupra accidentul lui Bogdan Gigină, polițistul care a murit în timp ce se deplasa în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, intr-un punct de vedere solicitat de STIRIPESURSE.RO.

Stiripesurse.ro: - Cum vedeti situatia politica in urma suspiciunilor care planeaza la adresa vicepremierului Gabriel Oprea?

Alfred Bulai: - Dar nu planeaza nicio suspiciune, asta e inventia presei. Ma iertati, sunt doua probleme diferite. O groapa in asfalt este problema celor care sapa acolo si a politistului daca groapa era semnalizata. Daca dl Oprea merge de nebun cu girofar si nu are dreptul este cu totul alta poveste. Nu are nicio legatura una cu alta, ca n-a fost un accident din cauza ca Oprea merge cu coloana, haideti sa fim seriosi.

Ca opozitia speculeaza chestiunea aceasta este normal, dar nu inseamna ca sunt legate intre ele, adica asta este fantezia presei. Daca eu intram cu masina intr-o groapa nu interesa pe nimeni in presa romaneasca sau pe cineva de povestea asta. Daca era semnalizata e vina politistului, punct, ca daca dumneavoastra intrati intr-o groapa semnalizata va mai ia si carnetul.

Iar faptul ca merge Oprea toata ziua cu coloana oficiala, sau cu ce merge el acolo, da, este o chestiune de discutat, poate fi blamabila, dar nu pot fi legate, sunt complet diferite. Prima nu e problema lui Oprea, a doua da, este o problema personala, daca e legal. Mai stiu niste ministri pe vremuri care faceau pana la Cluj trei ore si jumatate ca politia rutiera inchidea tot traficul, este o practica care nu e normala dar e o alta discutie, e un exces pe care-l face seful unei institutii pentru ca stie ca poate sa-si controleze oamenii. Dar nu poate fi legat de moartea politistului. Este un lucru tragic, dar daca vi se intampla dumneavoastra nu durea pe nimeni atat de mult. Zilnic sunt oameni care isi strica masinile prin gropi dar nu-i da nimeni la TV ca au cazut in groapa nesemnalizata.

Sunt doua lucruri diferite pentru mine. Cine-i vinovat e legat strict de accident, adica ori groapa, ori politistul, nu are cum sa fie altceva, asta e o speculatie politica. Opozitia speculeaza intotdeauna orice gafa si orice situatie neplacuta in care intra cei de la putere, asta e normal, dar sa facem atata tam-tam e aiurea. Ganditi-va ca daca aveti un sofer la firma care va duce acasa seara si are un accident sunteti dumneavoastra vinovat? Haideti sa fim seriosi. A, daca ati tras de volan, atunci e altceva.

- Mergand pe logica opozitiei, ca vicepremierul isi da demisia, ce s-ar intampla cu coalitie de guvernare?

- Dl Oprea nu si-ar da demisia decat in conditiile in care si-ar negocia ceva, ca nu e idiot. Plus ca nu e o situatie fara iesire. Un om care merge cu girofar, asa, toata ziua, nu este atat de ingrijorat de probleme din acestea de imagine. Daca isi da demisia insa intr-o asemenea situatie, ce pot sa va spun sigur este ca nu ar face acest gest decat dupa ce a negociat, este clar ca un politician la nivelul asta negociaza ceva. Poate sa ajunga PNL la guvernare sprijinit din spate de UNPR, dar nu cred foarte mult in aceasta varianta.

- Vi se pare corecta pozitia dlui Klaus Iohannis, care l-a sfatuit pe Oprea sa demisioneze?

- Dl Iohannis este politician si a spus ca si-ar dori un alt Guvern. Nu e o cerinta aberanta, e vorba de oportunitatatea de reitera o idee pe care si-o doreste politic, vrea sa-si aduca Guvernl. Eu nu fac un proces de intentie presedintelui, nu e aberant ca se leaga de chestiunea aceasta. Nu vreau de la un politician sa nu faca politica, ca asta e sensul meseriei lui: sa speculeze orice, e absolut normal, sa gaseasca orice oportunitate. Mi se pare normal, adica nu a falsificat ceva, nu a zis Iohannis ca ‚A murit baiatul ala din cauza ta’. Ca-i ceri demisia intr-un scandal nu e nimic iesit din comun.

- Va asteptati mai degraba sa reziste sau sa nu reziste acest Guvern pana in 2016?

- Este o intrebare dificila, pentru ca daca ma intrebati acum ceva vreme v-as fi spus ca nu va rezista, dar pe masura ce trece timpul este tot mai greu sa darami un Guvern pentru ca pierzi suportul, lumea spune 'Oricum mai are de stat putin, la ce sa-l mai schimbi acum? Hai lasa-l naibii ca mai are un pic’. Nu-i vorba de suport pentru Ponta ci mai degraba ca o schimbare nu mai pare rationala, nu mai are credibilitate, nu se castiga puncte. Ai nevoie de greseli impardonabile ale Guvernului. Nu e cu totul exclus, dar cu cat va trece timpul cu atat va fi mai greu, adica daca-i prinde martie fara sa pateasca nimic va fi foarte greu. Dar inca se joaca capitolul asta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.