Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociologul Dorel Abraham dezvăluie veștile bune și veștile proaste din primul sondaj realizat în 2018: 'Se vad semnele unei crize'

www.promtmedia.ro
sondaj

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS a realizat, în perioada 3-10 ianuarie 2018 primul sondajul național din acest an, pentru STIRIPESURSE.RO. Publicat în mai multe fragmente, în ultima săptămână, sondajul a arătat opțiune politice ale românilor, încrederea în instituții, așteptările pentru 2018 și alte aspecte politice și sociale. Reputatul sociolog Dorel Abraham analizează rezultatele sondajului și descifrează mesajul din spatele cifrelor.

Vezi AICI sondajul integral! (.pdf)

„De precizat că, sondajul realizat de CURS in luna ianuarie 2018 surprinde, spre deosebire de alte sondaje efectuate la început de an, care arată mai mult o speranţă că se va trăi mai bine, o anumită stare de pesimism, confuzie şi îngrijorare pentru perioada următoare. Deşi guvernul a promis şi promite în continuare o creştere a veniturilor, doar 25% din populaţia României cu drept de vot consideră că în 2017 nivelul de trai a fost mai bun decât în 2016 şi doar 20% (adică 1 din 5 respondenti) consideră că nivelul lor de trai va fi mai bun în 2018”, afirmă sociologul Dorel Abraham într-o declarație pentru STIRIPESURSE.RO.

Mai mult, potrivit sociologului, acestui pesimism i se adaugă „anumite îngrijorări care dispăruseră practic în ultimii ani, cum sunt cele privind cresterea preţurilor, devalorizarea leului, temerea de conflicte politice care să degreveze în mişcări de stradă, procentul mare de neîncredere în impactul pozitiv al programului fiscal al guvernului”. „Este vorba, de o stare de ansamblu în care se vad semnele unei crize social-politice bazate pe o stare de spirit negativă, asociată cu neîncredere, anomie. Un climat în care domină dezbinarea, intoleranţa şi dezamăgirea”, mai afirmă Dorel Abraham.

Sociologul remarcă faptul că anul 2017 este caracterizat, în opinia populaţiei, în principal prin instabilitate politică, inflaţie, protest, atacuri la justiţie. Doar 14% consideră că anul 2017 poate fi  caracterizat prin dezvoltare economică, creşterea salariilor şi pensiilor. Principalii vinovaţi de această situaţie sunt considerate a fi partidele politice, în primul rând PSD (42%) dar și toate partidele la un loc (30%).

Vezi și: Cum să faci față gerului: Mâncăruri care te încălzesc rapid

Dorel Abraham analizează și perspectivele transmise de cercetarea sociologică, dincolo de imaginea de moment transmisă de rezultatele acesteia.

„În ceea ce priveşte  tendinţele de evoluţie a lucrurilor şi implicit de evitarea unei eventuale crize social-politice (care ar putea atrage şi o criză economică) se pot desprinde şi unele aspecte pozitive. Acestea rezultă din existenţa unui capital social semnificativ bazat, în esenţă,  pe menţinerea încrederii populaţiei în instituţii. Astfel, dincolo de îngrijorările  privind instabilitatea politică şi deteriorarea situaţiei economice populaţia optează pentru stabilitatea politică şi economică, care este considerată mai importantă şi mai necesară decât alegerile anticipate, schimbarea guvernului, suspendarea preşedintelui, referendum.

In acest context, încrederea mare în anumite intituţii ale statului precum armata/ pompierii, biserica, scoli, politie, medici, profesori, preşedinte, legitimează sistemul actual şi facilitează, în mare măsură, buna funcţionare a ţării. Propensiunea populaţiei pentru stabilitate nu anulează insă situatia ingrijorătoare dată de încrederea redusă în alte intituţii precum în partide, parlament, sindicate, banci şi chiar în justiţie care, deşi obtine o uşoară revenire în încrederea populaţiei rămâne totuşi la un nivel de cca 30%, mult sub nivelul de 40%-50% la care se situa cu câtiva ani în urmă.

Opţiunea pentru stabilitate rezultă chiar din intenţiile de vot  ale populaţiei, acestea confirmând practic, cu toată creşterea PNL-ului, menţinerea structurii politice parlamentare actuale. Această situaţie este agravată şi de lipsa mai multor personalităţi politice, care să se bucure de o încredere mai mare din partea electoratului (doar doi politicieni, preşedintele Klaus Iohanins si Gabriela Firea deţin ponderi de capital de încredere de peste 45%)”, mai notează sociologul Dorel Abraham.

Vezi și: Tratament revoluţionar al specialiştilor: Cum scapi de firele de păr alb .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.