Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Solicitările Marii Britanii pentru a ramâne în UE

marea britanie

Schimbarile cerute în renegocierile cu Uniunea Europeana de catre premierul britanic David Cameron, care a promis sa organizeze pâna la finalul lui 2017 un referendum cu privire la oportunitatea ramânerii Marii Britanii în interiorul UE, se structureaza în jurul a patru mari subiecte, de la guvernanta economica la imigratie, noteaza marti AFP.

1) Guvernanta economica. David Cameron doreste ca integrarea zonei euro sa nu se desfasoare în detrimentul pietei unice si al intereselor statelor membre care au decis sa nu adopte moneda euro.

În acest scop, seful executivului britanic cere o recunoastere explicita a faptului ca Uniunea Europeana are 'mai mult de o moneda' si ca orice schimbare decisa de statele din zona euro trebuie sa fie 'o optiune si nu o obligatie'.

2) Competitivitatea. Liderul britanic vrea ca UE sa se concentreze pe cresterea economica si crearea de noi locuri de munca în Europa, astfel încât aceasta sa devina mai competitiva.

Pentru atingerea acestui obiectiv, el cere o simplificare a reglementarilor europene cu privire la întreprinderi si realizarea pietei unice, în vederea asigurarii depline a liberei circulatii a capitalului.

3) Suveranitatea. În contextul în care Marea Britanie a considerat întotdeauna constructia europeana un proiect economic unic, Cameron doreste garantii ca tara sa nu va fi antrenata într-o uniune politica. El mai cere ca Marea Britanie sa fie exceptata de la obligatia de a se îndrepta catre 'o uniune mai strânsa', prevedere inclusa în primul articol al Tratatului UE.

Liderul britanic sustine, de asemenea, o consolidare a puterilor parlamentelor nationale, 'principala sursa de legitimitate democratica reala'.

În fine, David Cameron cere aplicarea reala a principiului subsidiaritatii, conform caruia Uniunea Europeana trebuie sa se ocupe numai de ceea ce statele membre nu pot face mai eficient în mod separat. David Cameron vrea în special ca securitatea nationala sa ramâna 'responsabilitatea exclusiva a statelor membre'.

4) Imigratia. Considerând ca presiunea exercitata de imigratie asupra serviciilor publice britanice este prea puternica, seful executivului de la Londra doreste scaderea numarului cetatenilor din alte state membre ale UE care se stabilesc în Marea Britanie.

El vrea ca migrantii europeni sa nu fie eligibili pentru a beneficia de ajutoare sociale în primii patru ani de la sosirea pe teritoriul britanic, masura care potrivit liderilor mai multor tari membre ar încalca tratatele UE întrucât ar crea discriminari între cetatenii europeni.

Cameron mai solicita ca libera circulatie a persoanelor sa nu se aplice tarilor care intra în UE decât dupa ce economia lor ajunge la nivelul celorlalte tari membre.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.