Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluția corectă la problema creditelor în franci

andreea paul

Am primit primul răspuns al BNR la problema pe care am ridicat-o legat de creditele în franci elvețieni. Mulțumesc și apreciez că BNR a fost atentă la semnalele mele. Intervenția pleacă de la rolul meu de parlamentar în comisia de buget-finanțe, de la rolul meu de om politic responsabil pentru soarta oamenilor. Cele 7 întrebări adresate BNR sunt aici.

Regret nespus catalogarea statelor europene care au blocat preventiv sau reactiv, corect, creditarea în franci în ultimii ani ca fiind „din alte epoci”. Este, evident, fals.

Reamintesc faptul că UE recunoaște în preambulul directivei 17/2014/UE în care sunt analizate practicile bancare din perioada 2003-2013, la art (4) că am asistat la: „practici iresponsabile de împrumut (...), problemele sunt determinate de deficiențele pieței și ale reglementarilor, dar și de alți factori”. La noi durează prea mult să înțelegem ce ni s-a întâmplat ca să putem corecta lucrurile la timp, ca să putem face treaba bine.

Reamintesc funcția economico-socială a băncilor comerciale: ele nu sunt doar instituții de profit, ci au un rol important în viața companiilor și a oamenilor. Reamintesc funcția BNR de regulator al sistemului, deci responsabil de sistemul bancar și de regulile de creditare.

Reamintesc că unele bănci comerciale au promovat cu bună știință credite în CHF, deși cunoașteau că pe termen lung riscul este suportat de clienții mai puțin informați; în tot acest timp au făcut profit din dobânzi, comisioane și din hedging valutar.

Consider că refuzul adevărului evident nu e politica cea mai potrivita de comunicare cu cetățenii. Înțelegerea realităților este prima condiție esențială pentru formularea soluției corecte. Așteptam, desigur, și detaliile tehnice pentru fiecare întrebare în parte, dar, vă rog, deschideți canalul cooperării și renunțați la politica „nu se poate”. Realitatea actuală nu mai tolerează atitudinea de superioritate. Detalii despre răspunsul BNR la cele 7 întrebări este aici.

Cred că SOLUȚIA CORECTĂ la acest moment este reducerea semnificativă a dobânzilor pe termen lung la creditele în franci de către băncile care s-au hazardat să le ofere. Băncile trebuie să intre în dialog cooperant cu clienții. Recunosc că aștept să vină un semnal puternic de responsabilitate din partea BNR și de la o bancă privată serioasă și credibilă, puternică, așa cum este Banca Transilvania, care preia Volksbank cu acest portofoliu de credite în franci. Am convingerea că va fi urmată și de celelalte câteva bănci, puține la număr, care au acordat aceste credite. Nu toate băncile s-au hazardat, știm asta, puține au făcut-o. Ele concentrează problemele și e just să nu cerem unei bănci neimplicate în creditarea în franci să plătească pentru erorile concurenților. Cred că diminuarea profiturilor proprii generate de acordarea creditelor în CHF ar fi un semnal puternic de recredibilizare și de responsabilitate față de clienții vulnerabili expuși practicilor iresponsabile de creditare și nu ar afecta stabilitatea proprie și responsabilitățile lor față de deponenți. Detalii aici.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.