Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluție sau rețetă pentru catastrofă? ONU studiază tehnologii care să reflecte lumina solară, pentru combaterea încălzirii globale

stockandland.com.au
canicula val de caldura vara

Eforturile globale de răspuns la schimbările climatice sunt insuficiente până în prezent, motiv pentru care a sosit momentul să se înceapă studierea tehnologiilor care să reflecte lumina solară departe de Pământ pentru a-l răci temporar, se arată într-un nou raport al Națiunilor Unite publicat luni.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este singura modalitate de a încetini permanent încălzirea globală, dar eforturile la nivel mondial de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră "nu sunt în prezent pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de 1,5° Celsius stabilit în Acordul de la Paris", a transmis Programul de Mediu al ONU într-o declarație scrisă care însoțește publicarea raportului.

În condițiile în care lumea nu reacționează suficient de urgent la schimbările climatice, un "grup speculativ de tehnologii" pentru a reflecta lumina solară departe de Pământ a primit mai multă atenție în ultima vreme, a declarat UNEP într-o declarație scrisă care însoțește raportul. Această categorie de tehnologii se numește adesea modificarea radiației solare (SRM) sau, în sens mai larg, geoinginerie solară.

Raportul privind aceste tehnologii, redactat de un grup de experți reunit de programul ONU, recomandă că, în prezent, nu este o idee bună să le folosim în efortul de a răspunde la schimbările climatice.

Cu toate acestea, "acest punct de vedere s-ar putea schimba dacă acțiunile în domeniul climei rămân insuficiente", se arată în raport, semnalând că este timpul pentru un studiu riguros atât al tehnologiilor, cât și al potențialei guvernanțe internaționale.

Un mesaj similar a venit din partea unui grup de peste 60 de oameni de știință într-o scrisoare deschisă care a fost, de asemenea, (întâmplător) publicată luni.

Rapid și fezabil, dar potențial periculos

Geoingineria solară "este singura abordare cunoscută care ar putea fi folosită pentru a răci Pământul în câțiva ani", se arată în raportul ONU, și ar costa zeci de miliarde de dolari pe an pentru fiecare grad de răcire.

Deși tehnologia de injectare a unor cantități mari de aerosoli în atmosfera superioară nu există în prezent, nu este văzută ca fiind teribil de complicată: "Nu au fost identificate obstacole tehnice", se arată în raportul ONU, iar aceasta ar putea fi "dezvoltată în mai puțin de zece ani".

Oamenii de știință știu că funcționează rapid, citând scăderea temperaturii medii globale după ce mari erupții vulcanice au răspândit cantități mari de aerosoli în atmosfera superioară. Aceste observații ale activității vulcanice oferă "dovezi puternice că o injecție deliberată de cantități mari de particule reflectorizante în stratosferă ar răci rapid Pământul", se arată în studiul ONU.

"Dacă încălzirea globală produce la un moment dat rezultate considerate pe scară largă ca fiind intolerabile (de exemplu, foamete generalizată, migrație în masă, mortalitate în masă și distrugerea infrastructurii), o desfășurare operațională a SRM ca parte a unui răspuns de urgență "planificat" ar putea fi capabilă să atenueze o parte din această suferință în câțiva ani", potrivit raportului.

Dar tehnicile pot fi, de asemenea, periculoase.

De exemplu, dioxidul de sulf este propus în mod obișnuit ca aerosol, dar această practică ar duce la ploi acide, avertizează raportul. De asemenea, ar putea duce la reducerea stratului de ozon. Mai exact, "recuperarea găurii de ozon din Antarctica ar putea fi întârziată cu câteva decenii, iar gaura de ozon ar putea deveni mai adâncă în primul deceniu de desfășurare a SAI [injecția de aerosoli stratosferici]", se arată în raportul ONU.

Așadar, geoingineria solară ar putea fi considerată o lovitură unică pentru a atenua suferințele extreme și moartea cauzate de schimbările climatice.

Sau tehnologia de reflectare a luminii solare ar putea deveni parte a unei strategii "etapizate" pe termen mai lung pentru a câștiga mai mult timp în vederea reducerii agresive și permanente a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Riscul actorilor necinstiți

În orice caz, experții recunosc faptul că nu știm suficient de multe despre efectele secundare ale acestor tehnologii.

"Avem doar o singură atmosferă. Nu putem risca să o deteriorăm și mai mult printr-o scurtătură prost înțeleasă pentru a remedia daunele pe care le-am provocat deja", a scris Inger Andersen, directorul executiv al UNEP, în preambulul studiului.

Iar în acest moment, nu există suficiente informații fiabile pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză.

"Analiza constată că există puține informații despre riscurile MRS și o literatură limitată privind impactul social și de mediu al acestor tehnologii", a scris Andersen. "Chiar și ca opțiune de răspuns temporar, implementarea la scară largă a SRM este plină de incertitudini științifice și probleme etice. Baza de dovezi pur și simplu nu există pentru a lua decizii în cunoștință de cauză."

Pe lângă faptul că este nevoie de studii științifice riguroase, raportul a adăugat că trebuie să existe o strategie de guvernanță coordonată la nivel global pentru orice utilizare potențială a tehnologiei de geoinginerie solară.

Dar costul relativ scăzut - poate fi implementată pentru doar 20 de miliarde de dolari pentru fiecare grad Celsius de răcire pe an - înseamnă că este "la îndemâna" multor țări și organizații, deschizând posibilitatea unei "implementări necinstite", se arată în raport.

Organizația Națiunilor Unite ar putea fi un lider în discuțiile globale privind conversațiile pe tema geoingineriei solare, se arată în raport, menționând că lipsa cooperării și a guvernanței internaționale ar putea fi un lucru teribil.

"Se poate presupune că nu va exista niciodată un consens universal în cadrul comunității mai largi cu privire la o desfășurare a SRM, ceea ce înseamnă că comunitățile, națiunile și societățile care se opun desfășurării SRM ar fi expuse la efectele sale împotriva dorinței lor, ceea ce ar ridica probleme de ordin etic și juridic", se arată în studiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.