Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sora românului răpit în Mali, umilită de stat: Chemată de audieri la DIICOT după ce i-a scris lui Iohannis

iulian ghergut rapit burkina faso

O gafă majoră a autorităţilor a pus-o într-o situaţie delicată pe sora lui Iulian Gherguț, românul deținut de cinci ani și jumătate de Al-Qaeda în Mali. După ce i-a cerut ajutor preşedintelui Iohannis, aceasta a ajuns să fie audiată la DIICOT. Totul s-a dovedit a fi o mare confuzie.

Potrivit Libertatea, totul a plecat de la un mesaj adresat președintelui României. Pe 31 decembrie 2019, cu câteva ore înainte de trecerea în Noul An, Elvira Gherguț i-a scris lui Klaus Iohannis pe site-ul Administrației Prezidențiale. Pe 17 ianuarie a primit în căsuța poștală un e-mail de la Președinția României, în care era informată că petiţia a fost trimisă la Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Pe 4 februarie 2020 a primit răspuns de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) – Direcția de Investigații Criminale: "Petiția dumneavoastră face obiectul unui dosar penal care este instrumentat în mod direct, conform competenței, de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism."

Pe 12 februarie 2020, sora bărbatului răpit de Al-Qaeda primește o citație de la DIICOT. Femeia de 54 de ani, care locuiește la Roma, fiind stabilită în Italia de 20 de ani, s-a urcat în avion și s-a prezentat la DIICOT, conform citației primite.

"Un domn tânăr și rece m-a întrebat: 'Ați știut că fratele dumneavoastră a făcut trafic de droguri în 2016-2017?'. Am rămas fără cuvinte. Cum se poate așa ceva, când fratele meu este răpit din 2015? Atunci, domnul procuror a început să mă întrebe data nașterii fratelui meu, cum o cheamă pe mama. Imediat și-a dat seama că este vorba despre o altă persoană, pe care o chema tot Gherguț, dar nu mai știu cum", povesteşte femeia, potrivit sursei citate.

Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, este încă ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini. Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren în care patrula.

În 2015, Procurorii DIICOT au deschis un dosar în care s-a început urmărirea penală in rem pentru acte de terorism în legătură cu răpirea lui Iulian Gherguț în Burkina Faso. Pe 4 aprilie 2015, Ministerul Afacerilor Externe a activat o celulă de criză, din care mai fac parte SIE, SRI, MApN și Administraţia Prezidenţială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.