Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei, anchetă care DINAMITEAZĂ SRI: dedesubturile unui contract URIAȘ

Meritocratia
SRI

Serviciul Român de Informații a finalizat licitația pentru Sistemul Informatic de Integrare şi Valorificare Operaţională şi Analitică a Volumelor Mari de Date şi Formare Personal şi Inteconectare Reţele LAN şi SAN), controversatul program prin care doreşte să interoperabilizeze bazele de date ale principalelor instituţii ale statului şi să analizeze datele şi informaţiile care îi vizează pe toţi românii.

Citește și: Lovitură pentru Gabriel Oprea și Neculai Onțanu: Au fost RECLAMAȚI la DNA

Citește și: Ministrul Justiției îi RĂSPUNDE șefului CSM: 'Problemele NU se discută în spatele uşilor închise'

Jurnalista Sorina Matei a mers pe firul acestei licitații și a descoperit legături interesante între reprezentanții firmelor care au câștigat contractele, informații care confirmă acuzațiile aduse în spațiul public celor de la SRI, conform cărora legăturile cu controversata firmă SIVECO sunt foarte strânse.

”Ridicată de către Unitatea Militară 0929 Bucureşti, parte componentă a structurii Financiar Logistice a SRI în SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice) încă din 17 Iulie 2016, licitaţia pentru programul SII Analytics a parcurs mai multe etape.

După publicarea anunţului de participare al licitaţiei în SEAP, la 9 zile, pe 28 Iulie 2016, SRI a semnat contractul de finanţare pentru SII Analytics în cadrul Programului Operaţional Competitivitate. Apoi, pe 23 August 2016, la sediul UM 0929, în prezenţa comisiei de evaluare şi observatorilor ANAP, a avut loc şedinţa de vizualizare a ofertelor depuse. Asta deşi, putând fi vizualizată în SEAP, prima listă a operatorilor economici ofertanţi este întocmită, chiar de SRI, de către înlocuitorul directorului de proiect al SII Analytics din UM 0929 Bucureşti, a doua zi, respectiv pe 24 August 2016, cu numărul de înregistrare 1218784. Pe 1 Septembrie 2016 (foto mai jos), directorul de proiect SII Analytics de această data, tot de la UM 0929 Bucureşti, mai întocmeşte o listă a ofertanţilor. Cea actualizată, finală. Diferenţa dintre prima listă şi cea de-a doua listă o făcea intrarea în licitaţie a BAE Systems, ca subcontractant în cadrul asocierii numărul 6, cea care avea să fie şi câştigătoarea licitaţiei. Lista a doua, cea finală, este urcată de directorul de proiect SII Analytics de la UM 0929 Bucureşti în SEAP a doua zi, pe 2 Septembrie 2016, la ora 12.16.

În licitaţie se înscriseseră 8 asocieri de 18 firme iar ofertele licitaţiei deschise online cu etapă finală licitaţie electronică, potrivit SEAP, urmau să fie deschise pe 16 Septembrie 2016, la ora 18.00. Însă după controversele apărute pe mai multe planuri în privinţa atât a proiectului cât şi a licitaţiei, inclusiv prin sesizări ale societăţii civile la OLAF, desemnarea câştigătorilor licitaţiei s-a amânat aproape 8 luni.

După mai multe verificări dispuse, şi calificarea iniţială a unui competitor – SC ASSECO SEE SRL, dar care a picat la varianta demo, comisia de evaluare, inclusiv cu observatori ANAP, a desemnat câştigătorii licitaţiei SII Analytics ai SRI/Unităţii Militare 0929 Bucureşti, parte componentă a structurii Financiar Logistice a SRI, care sunt Asocierea nr. 6”, arată Sorina Matei, pe blogul personal.

În cele din urmă, jucătorul principal pentru a contrui SII Analytics a ajuns la firma SIVECO, cea din care Irina Socol, condamnată la închisoare și eliberată ulterior, a ieșit cu puțin timp înainte ca acest contract să fie atribuit.

”Irina Socol, condamnată definitiv şi încarcerată pentru evaziune fiscală, iese din SIVECO ROMÂNIA SA, după eliberarea condiţionată din Penitenciarul de Femei Târgşor, la începutul desfăşurării licitaţiei. Firma, cu contracte de 96 milioane de euro contracte publice, îşi creşte profitul în 2016 şi este deţinută majoritar de un fost bancher elveţian

SC Siveco România SA. Fondată acum 25 de ani, în 1992, firma de realizare a softurilor la comandă, Siveco România SA, îi avea acum 13 ani ca acţionari pe Siveco Netherlands BV din Olanda, Irina Socol, Mihai Alexandru Rădăşanu, Gabriel Florian Ilia, Daniela Bichir şi Ecaterina Aurora Crusti.

Înainte de desfăşurarea licitaţiei, pe 21 Martie 2016, Siveco era deţinută de: Siveco Netherlands cu 63,7%, Irina Socol cu 2,5%, Alexandru Mihai Rădăşanu, Florian Gabriel Ilia şi Daniela Bichir”

Citește continuarea AICI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.