Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei, critici dure la adresa lui Toader: 'Ca să afli ceva cu exactitate, ar trebui să întrebi cu exactitate. Nu să muţi discuţia de la o temă la alta'

sorina matei

Jurnalista Sorina Matei intervine în scandalul dintre Tudorel Toader și DNA pe tema detașărilor și delegărilor din instituție. Aceasta îi reproșează ministrului Justiției că mută discuția de la o temă la alta și că nu a făcut propuneri pentru funcțiile vacante, iar acum îi cere socoteală Ancăi Jurma „de ce Kovesi prin Lazăr a făcut delegări interne succesive pentru că el n-a propus pe nimeni pe aceste funcţii”. Tudorel Toader a anunțat că va solicita luni Direcţiei Naţionale Anticorupţie să prezinte exact situaţia delegărilor şi detaşărilor, precum şi dacă sunt situaţii în care, la momentul delegării sau detaşării, nu erau îndeplinite condiţiile legale.

„Piruetele lui Tudorel Toader: concurs/vechime, delegări externe, detaşări, delegări interne, neformularea de propuneri pentru funcţiile vacante

După ce a spus o prostie la Antena 3, că trebuie să plece din DNA procurorii care au ocupat funcţia prin concurs dar care n-au vechime/ noua lege 304 nedând această posibilitate, după ce l-a auzit pe adjunctul DNA pe B1 spunând că asta nu se poate, ci pot pleca din DNA doar cei care sunt pe delegări şi care nu îndeplinesc acum vechimea de 8 ani aşa cum cere noua lege (vorbim de delegări externe, adică de la alte parchete către DNA, că asta era discuţia pe vechime), astfel începând de fapt discuţia cu delegările, după ce şi-a dat seama că cifrele pe aceste delegări externe nu sunt nici mari, numele deloc rezonante şi nu e nicio miză, acum observ că ministrul Justiţiei a mutat discuţia de pe delegările externe ale DNA şi detaşări care sunt la fel de puţine şi de care oricum nu mai întreabă, pe delegările interne ale DNA. Care sunt practic altă mâncare de peşte. Şi reprezintă delegări din interiorul instituţiei pe diverse funcţii de conducere tot în instituţie.

Un lider PNL, foc și pară după Consiliul Național: 'Nu m-au invitat la acest eveniment'. Liberalul acuză o campanie de îndepărtare a sa

Culmea este că aceste delegări interne sunt făcute pentru că miniştrii Justiţiei din 2016 până în prezent, inclusiv T.Toader, nu au propus pe nimeni pe aceste funcţii. Pentru că probabil tuturor le-a fost frică să se bage în ciorbele doamnei K. Mai tare este că toate aceste delegări interne şi externe sunt făcute chiar de procurorul general, Augustin Lazăr aka Corega, care este singurul care poate face asta, la propunerea conducătorului de instituţie, adică apusa doamna K. Legea 303/cea veche, pentru că cea nouă nu a intrat in vigoare, dă posibilitatea prin art 57, alin 8, ca procurorii să fie delegaţi pe funcţii de conducere pe o perioadă de 6 luni şi fără număr, pentru că laxitatea legii nu spune de câte ori pot fi date prelungirile pe delegare.

Cum T.Toader nu a făcut nici el propuneri pentru aceste funcţii, deşi putea face oricând, ele fiind vacante tehnic, dar ocupate prin delegări succesive, T.Toader o cheamă acum pe madam Jurma să o întrebe de ce Kovesi prin Lazăr a făcut delegări interne succesive pentru că el n-a propus pe nimeni pe aceste funcţii. Deşi poate face aceste propuneri şi mâine.
Ţară frumoasă. Nu ne plictisim.

Explozii în Venezuela - Nicolas Maduro, ținta unui atentat. Șapte militari au fost răniți / FOTO & VIDEO

Într-o ţară în care oamenii ar şti despre ce anume vorbesc, ar trebui să se ştie la acest nivel că există pe procurori delegări interne (în interiorul instituţiei, pe diverse funcţii de conducere), delegări externe ( din DNA în afară în alte structuri, şi din alte structuri externe în interiorul DNA) şi detasări doar din DNA în afara instituţiei, că în interior nu au sens. Asta doar pe procurori.

Dar în DNA nu există numai procurori. Există şi ofiţeri de poliţie, care toţi sunt detaşaţi de exemplu, că aşa prevede legea. Există şi specialişti antifraudă, care şi ăia sunt tot detaşaţi, că aşa prevede legea. Există şi un judecător detaşat la DNA pe funcţie de consilier, că legea spune că poţi pune pe cine vrei consilier.

E simplu. Ca să afli ceva cu exactitate, ar trebui să întrebi cu exactitate. Iar ca să întrebi precis, ar trebui să ştii despre ce este vorba. Nu să muţi discuţia de la o temă la alta. De la concurs şi vechime - pe care nu se pot face revocări, la delegări externe şi detaşări, ca apoi să-ţi dai seama că nu e nicio miză şi să treci la delegări interne, unde e şi problema ta că ăia au făcut delegări cu duiumul pentru că a permis legea şi pentru că tu de fapt n-ai propus de atât timp pe nimeni.”, scrie Matei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.