Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei, dezvăluiri BOMBĂ: 'Inculpaţii grei ai României şi-au plătit lobby de 3,1 milioane de dolari în Congresul SUA'

www.timeanddate.com
steag SUA

Jurnalistul de investigaţii Sorina Matei scoate la iveală informaţii bombă despre influenţa pe care inculpaţi de renume ai României o exercită în cadrul Congresului Statelor Unite ale Americii. Potrivit unei anchete postate pe blogul personal,  nu mai puţin de 9 companii sau instituţii, dar şi persoane care au angajat pe teritoriul SUA companii celebre de lobby, de avocatură sau de comunicare pentru a-şi promova şi susţine interesele în Camera Reprezentanţilor, în Senatul SUA sau alte structuri ale administraţiei americane. Pentru toate acestea au scos din conturi bani grei: peste 3 milioane de dolari, susţine jurnalista.

Citeşte şi: SINTEZA modificărilor prevăzute la Legile Justiţiei. DOCUMENTUL oficial prezentat de ministrul Toader

"Dintre acestea se distinge compania Gabriel Resources LTD, controlată de miliardarul israelian Benyamin/Beny Steinmetz care a plătit în Congresul SUA activităţi de lobby de 1,8 milioane dolari pentru promovarea intereselor miniere în România. În plus, societatea de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a plătit până acum 370.000 de dolari pentru activităţi de lobby referitoare la „supremaţia legii” în Congresul SUA, Rompetrol –800.000 de dolari, Grampet SA/Gruia Stoica- 30.000 de dolari şi Dan Adamescu, prezentat în Congresul SUA ca “prozonier/deţinut politic în România”, a plătit 130.000 de dolari. O parte dintre aceştia şi-au plătit lobby în Congresul SUA înainte de a fi investigaţi de autorităţile judiciare din România (Gabriel Resources LTD/Beny Steimnetz, Grampet SA/Gruia Stoica) însă alţii şi-au comandat activităţile de lobby în Congres după ce autorităţile judiciare din România au declanşat investigaţii penale (Ţucă Zbârcea& Asociaţii/avocat partener Robert Roşu, Rompetrol/ Dinu Patriciu, Dan Adamescu)." , scrie Sorina Matei.

Citeşte şi: Mihai Tudose, IRONIC la adresa unui ministru: 'Bine aţi venit în România'. Modificări de PROPORŢII la Institutul Cantacuzino

Potrivit datelor scoase la iveală de jurnalista Sorina Matei, "în perioada 25 Aprilie 2007- 20 Octombrie 2014, compania canadiană cu sediul la Londra, Gabriel Resources LTD, a angajat două companii de lobby şi avocatură- Dutko Worldwide LLC şi Covington & Burling LLP– pentru “promovarea intereselor miniere ale lui Gabriel Resources în România”, “dezvoltarea unei mine de aur în România” şi “minerit” în condiţiile în care “Gabriel Resources LTD deţine 80,69% din Roşia Montană Gold Corporation, care dezvoltă o mină de aur în România”.

Compania este controlată de nimeni altul decât miliardarul isreaelian Beny Steinmetz, care are o avere estimată în 2014 la 3,5 miliarde dolari. În prezent, miliardarul este arestat la domiciliu de către autorităţile israeliene.

Citeşte şi: UNJR solicitare de URGENŢĂ către CSM şi ÎCCJ. Magistraţii vor REVOCAREA declaraţiei asumate în comun cu Parchetul General

Un alt exemplu de afacerist celebru care şi-a cumpărat influenţă în cadrul Congresului SUA este şi Dan Adamescu. Mai exact,  Adamescu şi-ar fi plătit lobby în Congresul SUA de 130.000 de dolari ca “prizonier politic din România”.

"Omul de afaceri român, Dan Adamescu, a angajat, ca cetăţean privat, pe 18 August 2014, firma americană de comunicare de criză, PR şi media relations, MSLGroup Americas Inc/Qorvis MSL Group ca să-şi facă lobby în Congresul SUA pentru “creşterea gradului de conştientizare a situaţiei lui Dan Adamescu, deţinut politic în România”. În toate cele 7 rapoarte de lobby depuse în Congresul SUA, firma de comunicare l-a prezentat pe omul de afaceri Dan Adamescu astfel: “Dan Adamescu, identificat în forma LD-1, este prizonier/ deţinut politic în România” şi toate rapoartele de lobby au vizat “creşterea gradului de conştientizare a situaţiei lui Dan Adamescu, deţinut politic în România”, scrie Sorina Matei.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ: Iohannis va propune un fost ministru din Guvernul Cioloş pentru şefia SIE (presă)

Chiar şi Dinu Patriciu, prin grupul Rompetrol ar fi angajat firme de lobby. Iniţial, în iunie 2005, firma BGR Government Affairs a fost contractată pentru a desfăşura activităţi de lobby legate de companie în Congresul SUA, Departamentul de Stat al SUA, Departamentul Trezoreriei SUA, US Trade Representative şi Consiliul de Securitate Naţională al SUA. "Ulterior, pe 29 August 2007, grupul Rompetrol a mai angajat o firmă de consultanţă – Williams Mullen Strategiesdin Washington DC- pentru a-i face lobby în interiorul administraţiei americane şi în Congres pe probleme de legislaţie, imagine a companiei, relaţii guvernamentale şi consiliere strategică, toate activităţile de lobby ale Grupului Rompetrol finalizându-se pe 1 Decembrie 2008.", conchide Sorina Matei.

Citeşte şi: PMP, atac DUR după anunţul ministrului Justiţiei: 'PSD vrea control TOTAL pe justiţie' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.