Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania își face guvern: Decizia luată la Madrid

elpolitico.com
mariano rajoy

Premierul spaniol în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, se va prezenta pe 30 august în faţa legislativului de la Madrid - rezultat în urma alegerilor anticipate din iunie - pentru dezbaterea premergătoare votului prin care va încerca să-şi treacă noul executiv, prima rundă de vot urmând să se desfăşoare în ziua următoare, pe 31 august, transmite agenţia EFE.

Anunţul a fost făcut joi de preşedinta Congresului spaniol (parlamentul), Ana Pastor, membră a Partidului Popular (PP) condus de Rajoy.

Citește și: Prima poză cu Simona Halep și bărbatul de la care vrea 3 copii

Acesta din urmă s-a întâlnit tot joi cu preşedintele formaţiunii liberale Ciudadanos, Albert Rivera, singura formaţiune care a acceptat să susţină un nou guvern condus de actualul premier, dar în schimbul îndeplinirii unei liste de şase condiţii asupra cărora Rajoy s-a arătat dispus să discute şi a primit în acest sens acordul propriului partid.

Printre condiţiile puse de Ciudadanos se numără o reformă a legii electorale şi adoptarea de măsuri împotriva corupţiei, precum şi crearea unei comisii care să investigheze presupusele finanţări ilegale de care ar fi beneficiat PP.

Citește și: S-a deschis prima terasă pentru nudiști / VIDEO

Deşi conservatorii au ieşit pe primul loc la scrutinul din iunie, cum s-a întâmplat şi la cel din decembrie, ei nu au obţinut nici acum majoritatea, astfel că au nevoie de sprijinul altor formaţiuni pentru a învesti guvernul, sau cel puţin de abţinerea unui anumit număr de deputaţi la a doua rundă de vot în legislativ, când, spre deosebire de prima, pentru ca executivul să fie învestit se ia în calcul majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută.

Cele 32 de mandate legislative ale formaţiunii Ciudadanos, adăugate celor 137 ale PP, i-ar asigura lui Rajoy 169 de voturi în legislativ, însă nu şi majoritatea absolută, care este de 176 de voturi.

Citește și: Mihaela Rădulescu, topless și cu fundul la vedere: Ce poze și-a pus diva / 18+

Între timp, Rajoy a mai obţinut sprijinul unei deputate a unui partid naţionalist din insulele Canare, dar celelalte grupuri parlamentare, inclusiv socialiştii (85 de mandate) şi stânga radicală Unidos Podemos (71 de mandate), refuză să-l sprijine.

Data dezbaterii este importantă întrucât ea permite şi iniţierea mecanismului constituţional prin care, dacă tot nu se va reuşi învestirea unui guvern, să fie convocate din nou alegeri anticipate pentru 25 decembrie, scrie agerpres.ro.

Citește și: Sus pe bloc, vecine, sus pe bloc: S-a urcat cu iubita pe bloc și au făcut sex, iar vecinii i-au filmat / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.