Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania: 'Libertate pentru deținuții politici', au scandat separatiștii catalani în ajunul alegerilor

spania

Mii de susținători ai independenței catalane s-au adunat sâmbătă la Barcelona pentru concerte și mitinguri, fluturând steagurile separatiste și scandând „libertatea prizonierilor politici”, unii dintre ei confruntându-se cu poliția, cu o zi înainte de alegerile din Spania, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Organizate în mare parte de grupaea secretă de protest din Catalonia, Tsunami Democrat, demonstrațiile urmăresc să-i forțeze pe spanioli să reflecteze asupra pedepselor cu închisoarea date luna trecută pentru nouă lideri separatiști care au condus la un referendum eșuat pentru independență în 2017, au spus organizatorii.

Într-un protest convocat de CDR, un alt grup separatist care favorizează acțiunile directe, cum ar fi blocarea autostrăzilor, câteva sute de manifestanți au încercat să ajungă la sediul poliției spaniole, punctul central al unora dintre revoltele de luna trecută, dar au fost blocaţi de poliție.

Citește și: Preşedintele Turkmenistanului l-a decorat pe fiul său, posibilul succesor

Au fost momente tensionate în timp ce protestatarii mascați, cântând imnul catalan, au aruncat cu ouă și alte obiecte în poliție și au încercat să baricadeze drumul cu pubele.

Poliţiştii au răspuns alungându-i pe străzile pline de restaurante din Barcelona, ​​până când mulțimea s-a împrăștiat.

Campania pentru independența catalană a fost în mare parte pașnică, dar unele proteste au devenit violente luna trecută, o minoritate a manifestanților, în mare parte tineri, incendiind mașini și lansând bombe cocktailuri Molotov în poliție.

Madridul a trimis aproximativ 2.500 de ofițeri de poliție națională suplimentari - inclusiv unități anti-revolte - pentru a sprijini forțele de poliție regionale din Cataloniq înaintea alegerilor, a declarat un cuvânt de cuvânt al poliției naționale. Scopul este „a garanta că toată lumea își poate exercita dreptul la vot”, a spus acesta.

Alegeri generale anticipate au loc în Spania duminică, după ce la scrutinul din aprilie, partidul socialist al premierului în exercițiu Petro Sanchez nu a obținut majoritate pentru formarea Guvernului. Alegerile generale de duminică sunt organizate pentru a patra oară în ultimii patru ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.