Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Specialii` din instituțiile de forță vor să schimbe legea care le expune public `mizeria aruncată sub preș`/ Document

lacrimi de crocodil, baron

Agenția Națională de Integritate atrage atenția asupra faptului că în Parlament se încearcă o schimbare a legii, care va conferi un statut excepțional ”specialilor” din instituțiile de forță. Aceștia își doresc nici mai mult nici mai puțin decât să aibă un statut special de integritate, iar mizeria din sistem să fie anonimizată.

”În data de 14 februarie, în cadrul ședinței Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului au fost propuse o serie de amendamente la Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice (L835/2022) care vor avea ca efect imediat introducerea unui regim special de integritate pentru „personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care, potrivit statutului ori prin natura atribuțiilor de serviciu apartenența la aceste instituții reprezintă informații clasificate ori confidențiale / nedestinate publicității ori prin a căror diseminare neautorizată se pot prejudicia ordinea publică, securitatea națională, apărarea țării, interesele persoanelor de drept public deținătoare, rezultatul misiunilor specifice, ori se pot dezvălui surse confidențiale, se pot pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma misiunilor specifice”.

 

Amendamentele nu precizează explicit care sunt aceste categorii de personal din cadrul instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care se aplică această excepție. Potrivit modificărilor propuse, persoanele care ar urma să facă parte din aceste categorii vor fi stabilite prin norme interne ale instituției, aspect ce contravine în mod grav normelor constituționale și de tehnică legislativă. Pe de altă parte, în secțiunea aferentă motivării amendamentelor, autorul acestora face referire la o anumită categorie de personal cărora li s-ar aplica această excepție, și anume la „structurile specializate ale MAI în domeniul ordinii publice și securității naționale”, arată un comunicat al ANI.

Cei de la ANI arată și motivul din spatele acestor schimbări. Sute de ”speciali” au avut mari probleme de integritate, în ultimii ani:

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.