Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii din finanţe avertizează: Dobânzile vor CREŞTE inevitabil

Keyword Suggestions
procent analiza strategie

Analiştii estimează că BNR va creşte, astăzi, rata dobânzii cheie. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, vine însă cu un avertisment dur: "Dobânzile de pe piaţa noastră vor creşte în mod inevitabil, pentru că inflaţia creşte". Totul în contextul în care, la finalul anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a făcut plăţi importante, injectând, astfel, lichiditate în piaţă, indicele ROBOR, care a crescut accelerat în ultimele luni ale lui 2017, a început să înregistreze unele scăderi, în primele zile ale anului curent, mai susţine preşedintele Consiliului Fiscal, potrivit Ziarului Bursa.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Pedofilul care a terorizat doi copii din Capitală a fost PRINS

Cu toate acestea, tendinţa ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este una de creştere.

"Dobânzile din piaţă au o tendinţă clară de creştere, în condiţiile în care inflaţia creşte foarte repede. Anul trecut s-a încheiat cu un nivel al inflaţiei foarte ridicat, de circa 3,3%, după estimările noastre pentru luna decembrie.  Perspectivele arată că inflaţia va creşte în prima parte a acestui an până la 4,5-5%, iar, în acest context, inevitabil că şi dobânzile se vor majora, iar Banca Naţională a României (BNR) va trebui să reacţioneze. Noi ne aşteptăm ca rata dobânzii de politică monetară să crească, luni (n.r. astăzi), de la 1,75% la 2%. De altfel, în acest an, estimăm că vor urma cinci aprecieri ale dobânzii de politică monetară, care considerăm că va ajunge 3%, la finalul lui 2018", mai spune Ionuţ Dumitru.

În acest context, dobânzile creditelor acordate în lei vor creşte, în funcţie de evoluţia indicelui ROBOR care intră în calcul, a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Mai mult decât atât, atâta vreme cât fundamentele economice nu se vor îmbunătăţi, ci, dimpotrivă, se vor înrăutăţi, leul va fi din ce în ce mai slab, estimează Ionuţ Dumitru: "Acum, deficitul de cont curent şi cel comercial se adâncesc, intrările în valută şi nivelul absorbţiei fondurilor europene sunt foarte mici, iar investiţiile străine directe sunt dezamăgitoare".

Citeşte şi: Meciul Dragnea – Tudose, la prima repriză : SCENARII vehiculate pentru Cex-ul PSD (presă) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.