Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitalul Sfântul Sava – singurul spital a cărui capelă a fost sfințită cu Marele Mir

Spitalul Sfântul Sava
sfintire Biserica Sfântul Nectarie Spitalul Sfantul Sava

Spitalul ”Sfântul Sava”, din Pantelimon, Ilfov, a inaugurat astăzi o mică biserică în curtea proprie. Este prima capelă a unui spital din România care a fost sfințită cu Marele Mir și care deține moaștele a trei sfinți: Sfântul Nectarie din Eghina - mare făcător de minuni și vindecător de boli (data de prăznuire 9 noiembrie), ale Sfântului Mucenic Ștefan – primul chemat la apostolat (data de prăznuire: 27 decembrie) și ale Sfântului Nichifor cel Lepros – mare vindecător de boli (data de prăznuire: 4 ianuarie). Slujba de sfințire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au fost prezenți și doi monahi de la Schitul Românesc Lacu, de pe Muntele Athos, starețul Ștefan Nuțescu și părintele David Gălbează, amândoi foști ucenici ai părintelui arhimandrit Ilie Cleopa, de la a cărei trecere la cele veșnice s-au împlinit chiar astăzi 25 de ani.

content-image

Soborul de clerici a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în proximitatea micii biserici. După citirea pasajului evanghelic, Preasfinția Sa Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața și nevoința sfântului pomenit, precum și despre moștenirea lăsată monahismului din Țara Sfântă.

content-image

„Sfântul Sava cel Sfințit a avut o vocație specială. A fost ucenicul a doi mari sihaștri cu numele lor Eftimie și Teoctist. A învățat din taina vieții lor, din frumusețea rugăciunii, a nevoinței și, mai ales, a ascultării. A învățat de la început că nimic din viața de monah nu se face fără ascultare. A fost și mare postitor. De multe ori nu mânca zile la rând. Sfântul Sava cel Sfințit a primit mare dar de la Dumnezeu, acela de a‑i îndruma pe frații care veneau în preajma lui. Era iscusit la cuvânt, dar cel mai mult vorbea prin fapte. A primit târziu slujirea preoțească, având 53 de ani, iar Patriarhul Ilie al Ierusalimului i‑a oferit cel mai înalt rang preoțesc, acela de arhimandrit, care nu se oferea decât stareților care conduceau mulțime de monahi. În urma unei lucrări ostenitoare, plină de râvnă, Sfântul Cuvios a întemeiat șapte lavre, șapte sau opt chinovii și nenumărate sihăstrii cu obști de monahi și paraclise. (…) Sfântul Sava a rămas în amintirea Bisericii ca un mare iubitor al slujbelor. Se ruga mult și de la el a rămas Tipicul cel mare, tipic pe care el îl respecta cu sfințenie și pe care l‑a propus ucenicilor săi cu slujbe și privegheri de toată noaptea, slujbe care și astăzi se săvârșesc la Lavra întemeiată de el în Pustiul Betleemului”, a spus Preasfinția Sa.

content-image

La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare conducerii Spitalului „Sfântul Sava” pentru inițiativa construirii capelei și pentru activitatea desfășurată în cadrul unității medicale.

La slujbă au luat parte angajați și pacienți ai Spitalului Sfântul Sava, dar și numeroși invitați, oficialități sau simpli credincioși, care au dorit să asiste la un eveniment atât de emoționant, precum sfințirea unei biserici.

content-image

Capela va adăposti de acum înainte moaștele celor trei sfinți, vestiți în credința ortodoxă pentru ajutorul dat celor aflați în suferință și va purta hramurile ”Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit și Sfântul Nectarie”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.