Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sprijinirea sectorului construcțiilor în contextul Fit for 55 devine o urgență pentru România. Semnal de alarmă tras de deputatul Oana Özmen

EU
Fit for 55

Un adevărat semnat de alarmă este tras cu privire la țintele privind mediul asumate de România în cadrul dezbaterilor europene privind Fit for 55. Avertismentul este lansat de deputatul USR Oana Özmen care prin intermediul unui comunicat de presă susține că țara noastră nu își va atinge țintele dacă nu se iau măsuri rapide:

”În iulie 2021 au fost adoptate de către Comisia Europeană propuneri importante vizând politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării. Astfel, ținta de 32% energie produsă din surse regenerabile până în 2030 a devenit 40%. Pentru țara noastră este o veste îngrijorătoare dat fiind faptul că ne asumasem o țintă oricum dificil de atins și anume de 30.7% până în 2030, care acum, însă, va trebui mult ajustată.

“Implementarea Planului Verde European trebuie să țină cont de realitățile economice ale fiecărui stat membru pentru ca țintele alese pentru anul 2030 să fie sustenabile. Taxele propuse pe produsele energetice care nu sunt verzi pot pune în pericol dezideratul esențial al marelui proiect european pentru că, spre exemplu, din păcate, realitatea socială din țara noastră este chiar mai dură decât cifrele reci.

Sunt necesare investiții substanțiale în vederea renovării și eficientizării energetice ale clădirilor, și, în egală măsură, în dezvoltarea capacităților de producție a materialelor de construcții care să corespundă exigențelor de decarbonare.

În acest context criza provocată de creșterea prețurilor la materialele de construcții, necesitatea corelării legislației și întarirea autorităților cu rol de control cum este cazul Inspectoratului pentru Stat în Construcții care va avea un rol important, în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor.

De asemenea, rolul auditorului energetic este determinant, în ceea ce privește stabilirea clasei energetice pentru fiecare clădire în parte.

Cei 2,2 miliarde Euro alocați prin PNRR prin care ne propunem renovarea a peste 1500 blocuri și 2000 clădiri publice, banii pe care trebuie să îi regăsim în proiectele pilot pe care fiecare UAT îi poate accesa pentru reabilitarea clădirilor publice și celor rezidențiale.

În cadrul Conferinței Eficiența Energetică și Standarde nZEB pe care am organizat-o la sfârșitul lunii octombrie la Palatul Parlamentului am atras atenția asupra dificultății aplicării acestor standarde la nivel European.

Țările din Centrul și Estul Europei au aceleași probleme legate de un fond al clădirilor îmbătrânit, legislație care trebuie actualizată, necesitatea întăririi autorităților de control în materie de construcții și cel mai important reticența sistemului bancar de a investi în acest sector al renovării precum și măsuri coerente din partea executivului.

Pentru România cu o populație de peste 35% care trăiește în rural, zonele protejate, cu arhitectură unică vor reprezenta cea mai pare provocare, privind renovarea și decarbonarea.

În acest context, resursele de gaz din Marea Neagră vor juca un rol important în procesul de tranziție către energia verde, motiv pentru care întreaga clasă politică trebuie să își asume un astfel de proiect.

Toate aceste propuneri trebuie însoțite de un cadru legislativ coerent și de proiecte guvernamentale concrete. În lipsa acestor măsuri, plata certificatelor verzi de către populație se poate dovedi o povară fiscală mult prea mare pentru mulți oameni. Acest lucru va duce, inevitabil, la o sărăcire energetică a populației cu efecte economice și politice pe termen lung.

În concluzie Eficiența Energetică a clădirilor este strâns legată de un program ferm al măsurilor de sprijin pentru sectorul construcțiilor, în ceea ce privește menținerea forței de muncă pe o piata concurențială cum este cea europena. Ca urmare, OG nr.15/2021 privind ajustarea prețurilor s-a dovedit o gura de oxigen pentru constructori dar sunt necesare măsuri concrete privind încurajarea utilizării materialelor verzi, prietenoase cu mediul pentru a reuși să ne atingem țintele propuse pana în anul 2030.”, susține deputatul Oana Özmen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.