Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite ale Americii impun de la 10 iunie taxe vamale de 5% produselor provenind din Mexic

The Economist
Donald Trump

Donald Trump a hotărât să recurgă la mijloace importante împotriva Mexicului, pe care-l acuză de laxism în dosarul imigraţiei clandestine, şi să impună - de la 10 iunie - taxe vamale produselor provenind de la vecinul său din sud, relatează AFP, informează News.ro.

Citește și: Preşedintele Turciei cere respectarea armistiţiului în regiunea siriană Idleb într-o convorbire cu Vladimir Putin

Preşedintele american a anunţat joi că Statele Unite urmează să introducă ”tarife vamale de 5% la toate bunurile provenind din Mexic” şi că aceste taxe urmează ”să crească treptat atât timp cât problema imigraţiei clandestine nu este soluţionată”.

Taxele vamale ar putea creşte la 10%, la 1 iulie, şi să continue să crească cu cinci puncte procentuale până la limita de 25% în octombrie, dacă Mexicul ”nu opreşte în mod considerabil fluxul de străini ilegali care-i traversează teritoriul”, a precizat el, într-un comunicat publicat de Casa Albă.

Statele Unite îşi rezervă dreptul de a retrage aceste taxe aflate ”la discreţia (lor)”, a adăugat Trump.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador l-a invitat la dialog.

”Vă informez că nu vreau confruntarea (...). Propun aprofundarea dialogului, căutarea unor alternative la problema imigraţiei”, a scris el într-o scrisoare adresată omologului său.

Anunţul american a fost catalogat anterior drept ”dezastruos” de Mexic.

”Această ameninţare, pusă în practică va fi foarte gravă (...). Dacă se va întâmpla acest lucru, va trebui să reacţionăm energic”, a declarat Jesus Seade, un reprezentant al Ministerului mexican de Externe însărcinat cu America de Nord şi un negociator comercial mexican.

Donald Trump a declarat anterior, joi, că urma să facă ”un anunţ major cu privire la frontiera” dintre Statele Unite şi Mexic mai târziu sau vineri, precizând că nu va ordona închiderea acesteia, aşa cum a ameninţat în mai multe rânduri în ultimele luni.

”Vom face ceva cu adevărat spectaculos la frontieră”, a declarat miliardarul în faţa presei.

Potrivit The Washington Post (WP), anumiţi membri ai administraţiei sale se opun impunerii unor taxe vamale - una dintre armele favorite ale preşedintelui - produselor mexicane, de teamă că această decizie ar putea deraia procesul de ratificare a noului acord de liber-schimb între Statele Unite, Mexic şi Canada (AEUMC), care a fost lansat - paradoxal - în aceeaşi zi de către Guvernul american.

Şeful de cabinet de la Casa Albă Mick Mulvaney a încercat să despartă cele două dosare.

”Nu sunt tarife vamale în cadrul conflictului comercial, sunt tarife vamale în cadrul problemei imigraţiei”, a declarat el într-o conferinţă telefonică.

ARESTARE ÎN MASĂ

Donald Trump a pregătit terenul, cu câteva ore înainte, anunţând că un grup-record de peste 1.000 de imigranţi clandestini a fost arestat după ce a trecut frontiera dintre Mexic şi Statele Unite, la nivelul El Paso, în Texas.

”Democraţii trebuie să ne apere incredibila poliţie a frontierelor şi să astupe, în sfârşit, breşele în frontieră”, a scris el pe Twitter, postând un videoclip înregistrat noaptea, de peste două minute, în care apar zeci de siluete care par să traverseze o barieră.

Acest grup era alcătuit în majoritatea sa din familii - 934 de persoane - şi minori neînsoţiţi - 63 -, potrivit poliţiei frontierei (CBP), care a publicat imagini în care apar zeci de persoane stând în picioare în faţa unei bariere de metal, supravegheate de agenţi.

Arestarea ”celui mai mare grup descoperit vreodată de poliţia frontierei demonstrează gravitatea crizei umanitare şi securităţii la frontiere”, în sudul american, vecin cu Mexicul, a subliniat numărul doi în CBP, Robert E. Perez, într-un comunicat.

”Toţi membrii grupului”, se arată în comunicat, veneau din Guatemala, Honduras şi El Salvador, cele trei ţări din care provin majoritatea migranţilor ce vin în Statele Unite prin Mexic.

Donald Trump a făcut din construirea unui zid la frontiera cu mexicul una dintre promisiunile centrale ale campaniei sale prezidenţiale din 2016.

El acuză neîncetat opoziţia democrată, care deţine din ianuarie controlul într-una dintre cele două Camere ale Congresului, de blocarea oricărei iniţiative la frontieră.

Conflictul cu democraţii pe tema finanţării acestui zid a aruncat Statele Unite în cel mai îndelungat impas bugetar - "shutdown" - din istoria sa, în decembrie 2018 şi ianuarie 2019.

În faţa refuzului Congresului de a-i aloca anvelopa bugetară de care are nevoie, Donald Trump a declarat, în februarie, o situaţie de urgenţă naţională la frontieră şi a cerut Apărării să realoce miliarde de dolari construcţiei zidului.

Depăşite de afluxul imigranţilor clandestini la frontiera cu Mexicul, autorităţile americane nu mai au mijloacele de a-i ţine pe toţi în detenţie.

Ele au decis recent, în mod oficial, să elibereze ”familiile” în care niciunul dintre membri nu are cazier judiciar, până la examinarea cazului respectiv în justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.