Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statistică ALARMANTĂ de la ONU: Milioane de români vor DISPĂREA în următoarele decenii

www.pluspatrunoua.de
oameni

Populaţia României va ajunge, în cel mult 30 de ani, la nivelul anului 1950, iar în 2100 vom fi mai putini cu şapte milioane şi jumătate, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care prevede un viitor sumbru al ţării noastre, inclusă în topul 10 al statelor al căror număr de locuitori va scădea cu peste 15%.

Citeşte şi: Cresc TENSIUNILE în PNL! Directivă ŞOC pentru comunicatorii partidului: Liberalii, INSTRUIŢI să-l CONTRAZICĂ pe Iohannis

În 30 de ani, populaţia României va ajunge la nivelul anului 1950, iar în 2100 vom fi mai putini cu şapte milioane şi jumătate. O arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care prevede un viitor sumbru al ţării noastre, inclusă în topul 10 al statelor al căror număr de locuitori va scădea cu peste 15%. De partea celalată, lumea se va confrunta cu o creştere a populaţiei în ţările subdezvoltate, organismele globale ajungând în punctul în care nu vor mai putea lupta cu sărăcia, inegalitatea, foametea şi malnutriţia, scrie ziarul Gândul.

Datele Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), scot la iveală o realitate sumbră care va marca lumea în următorii aproape 100 de ani. Dacă în prezent, populaţia globală se apropie de 7,6 miliarde de oameni, în condiţiile în care în 2015 aceasta atingea doar 7,4 miliarde. Această creştere devine una nesemnificativă dacă ne uităm la predicţiile existente pentru următorii 50 - 100 de ani. Potrivit datelor ONU, în 2050 populaţia globală ar putea ajunge la 9,8 miliarde de locuitori, urmând să depăşească 11,2 miliarde în 2100.

Creşterea uriaşă va avea la origine escaladarea nivelului de fertilitate în ţările subdezvoltate. Astfel, rata fertilităţii în cele mai slab-dezvoltate 47 de ţări va ajunge la 4,3 naşteri per femeie, iar numărul total de locuitori al acestor state va atinge 1,9 miliarde de persoane până în 2050, aproape dublu faţă de nivelul actual, estimat la 1 miliard de persoane. Totodată, estimările depăşesc orice aşteptare când vine vorba despre anul 2100. Pentru acest an, datele ONU preconizează atingerea unui nivel maxim de 3,2 miliarde de oameni. În perioada 2017-2100, este de aşteptat ca cel puţin 33 de ţări subdezvoltate să-şi tripleze populaţia. Între ele se regăsesc Angola, Burundi, Nigeria, Somalia, Tanzaţia şi Zambia, în cazul ultimelor două fiind estimată o creştere de peste cinci ori.

Citeşte şi: Veşti EXTRAORDINARE pentru România: Comisia Naţională de Prognoză a MĂRIT estimările de creştere economică

La polul opus se situează alte 51 de ţări ale lumii, ale căror populaţii se estimează că vor scădea în perioada 2017-2050. În cazul câtorva state se va ajunge în situaţia în care numărul de locuitori se va diminua cu peste 15%. Este vorba despre: Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina şi Insulele Virgine.

În 2050, populaţia României va ajunge la nivelul anului 1950

Cu o populaţie de 19,679 milioane de locuitori în 2017, România va ajunge la 16,397 milioane de locuitori în 2050, întorcându-se, practic, la nivelul anului 1950, aşa cum arată datele ONU.

Situaţia României se încadrează, astfel, în peisajul european al ratei scăzute a fertilităţii, insuficiente pentru înlocuirea populaţiei pe termen lung. Cu toate că fertilitatea în cazul Europei este de aşteptat să crească de la 1,6 naşteri per femeie în perioada 2010-2015, la 1,8 naşteri per femeie în 2045-2050, acest nivel rămâne unul extrem de scăzut şi nesemnificativ în ceea ce priveşte încercarea de a contracara scăderea populaţiei, mai scriu jurnaliştii de la Gândul.

Citeşte şi: Un fost ministru tehnocrat iese la rampă cu un scenariu şocant: Scandalul de la MŢR, repetiţia pentru CENZURĂ

Această problemă a ţării noastre reiese şi dacă ne uităm la datele furnizate în Raportul ONU referitoare la numărul de locuitori pe categorii de vârstă. Astfel, la nivelul anului 2017, din totalul de 19,697 milioane de locuitori, 49% se încadrează în categoria de vârstă 25-49 ani, iar 25% în cea de peste 60 de ani. Astfel, populaţia de vârsta a treia depăşeşte cu 10 procente nivelul nou-născuţilor şi copiilor, încadraţi în categoria 0-14 ani.

În următorii ani, vom avea de-a face cu o creştere a speranţei de viaţă la naştere, astfel că în perioada 2096-2100, acest indicator ar putea ajunge la 86,7 ani, creştere semnificativă faţă de nivelul actual, situat la 75,6 ani. Speranţa de viaţă tot mai mare se coroborează cu scăderea ratei mortalităţii infantile, la vârsta de sub 5 ani, la mia de locuitori. Dacă în prezent rata mortalităţii este de 8,9 la mie, în 2095-2100, aceasta ar putea scădea până la 2,5 la mie.

Cu toate acestea, creşterea este insuficientă, atât pentru înlocuirea popupaţiei şi menţinerea numărului actual de locuitori, cât şi pentru creşterea acesteia.

Astfel, în anul 2050, România ar putea ajunge la o populaţie de doar 16,397 milioane de locuitori, întorcându-se, practic, înapoi în timp, în anul 1950, când ţara noastră avea 16,236 milioane de locuitori, mai precizează sursa citată.

Citeşte şi: TENSIUNE pe piaţa financiară externă: PRĂBUŞIREA continuă a indicelui Dow Jones aminteşte de criza financiară din 2008 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.