Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statistici de 1 Decembrie: Lucruri pe care probabil nu le știați despre România

ro

Cum arată România la 26 de ani după revoluție? Unele lucruri le auziți regulat: a crescut inegalitatea, se citește mai puțin, suntem ceva mai bogați ca economie.

Dar sunt lucruri pe care nu le știm. Mai precis, nu le discutăm. De exemplu despre amploarea crizei economice de la începutul anilor '90 sau despre cea mai mare secetă în 50 de ani.

Să ne uităm, deci, peste fața mai puțin discutată a României...

1. Când a avut loc cea mai gravă criză economică post-decembristă

În imaginația populară prima criză economică majoră a avut loc după 1996. Unii pun această criză pe seama proastei guvernări, alții pe întârzierea reformelor sub guvernarea Văcăroiu în timp ce alții acuză ambii factori.

Adevărul surprinzător este că ce mai gravă criză a fost în 1990-1992, când România a pierdut 25% din produsul intern brut. O criză de intensitatea celei grecești, dar pornind de mult mai jos.

pibDe ce nu ne amintim această criză? Pentru că ea nu a coincis neapărat cu scăderea nivelului de trai. Pe graficul de mai jos vedem cum cantitatea de mâncare pe piață, estimată în calorii, crește în loc să scadă. De ce? Pentru că din 1990 încetează strategia dezastruoasă a lui Ceaușescu de a finanța datoria publică prin export de alimente (și, se pare, îngrășăminte).

paduri Sursa: Eurostat.

*

Acestea sunt, deci, unele dintre fețele necunoscute ale României. Mai știți și altele (bazate pe cifre)?  Lăsați un comentariu!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.