Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Major al Armatei Belarusului acuză NATO și Ucraina: 16 batalioane pregătite pentru luptă se află pe teritoriul Poloniei și al țărilor baltice

belta.by
Igor Korol

Prim-adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate din Belarus, Igor Korol, a declarat la un post de televiziune că NATO și Ucraina au adus armament greu și trupe la granița cu Belarusul, transmite agenția de presă belarusă BelTA.

"Există dovezi obiective că stații americane de contrabaterie au fost desfășurate în apropierea granițelor noastre în direcția Ovruch. Până în prezent, Ucraina a concentrat aproximativ 10.000 de soldați împotriva Republicii Belarus pe direcția Rivne și Cernigov. Printre acestea se numără artileria, înarmată cu cele mai moderne mijloace americane, și unitățile de apărare aeriană", a spus Igor Korol.

Prim-adjunctul șefului Statului Major General a subliniat: "Ucrainenii exploatează drumuri miniere, poduri în teritoriul adiacent, efectuează patrule îmbunătățite cu detașamente întărite. Toată lumea este înarmată așa că provocările pot fi de orice fel".

Potrivit acestuia, astăzi există 16 grupuri tactice de batalion pregătite pentru luptă pe teritoriul Poloniei și al țărilor baltice la granița cu Belarus. „Patru dintre ei sunt multinaționale (NATO) și 12 sunt pur americane”, a menționat primul adjunct al șefului.

„Peste 260 de tancuri de luptă, aproximativ 150 de avioane de luptă, 164 de elicoptere de luptă. A fost creată o forță de lovitură de purtători de rachete de croazieră în Marea Mediterană și Marea Baltică. Din păcate, rachetele de croazieră nu sunt arme pentru apărare, raza de acțiune a acestor rachete le permite să efectueze impact de foc pe teritoriul întregii noastre țări”, a mai spus Igor Korol.

El a subliniat că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată.

'Agresiune hibridă'

În paralel, premierul belarus Roman Golovchenko spune că sancțiunile economice impuse țării reprezintă „un instrument de agresiune hibridă”, potrivit sursei citate.

„Interpretăm fără echivoc sancțiunile ca pe un instrument nu doar de presiune, ci de agresiune hibridă. Aceasta este probabil ultima etapă care precede agresiunea armată clasică. Scopul actualelor sancțiuni este de a aduce țara în genunchi, sugrumată economic”, a arătat acesta.

Din cauza sancțiunilor, aproape toate exporturile Belarusului către țările Uniunii Europene și America de Nord au fost blocate. „Această sumă este de aproximativ 16-18 miliarde de dolari pe an. Desigur, nu putem pierde acest volum de exporturi și trebuie să-l reorientăm către alte piețe, inclusiv Asia, Africa, Orientul Mijlociu și Golful Arabiei. La asta lucrăm în prezent", a spus premierul belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.