Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ştefan Radu Oprea a participat la prima sesiune a Comisiei Mixte Economice şi Comerciale română-turce

Ștefan Radu Oprea

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a participat vineri la prima sesiune a Comisiei Mixte Economice şi Comerciale româno-turce şi a avut o întâlnire cu ministrul turc al Comerţului, Ruhsar Pekcan, temele principale ale discuţiilor fiind cooperarea comercială, oportunităţile de investiţii şi cooperare economică, informează ministerul de resort, printr-un comunicat remis AGERPRES.

Conform sursei citate, Ştefan-Radu Oprea s-a aflat vineri în vizită oficială în Turcia, prilej cu care au avut loc la Istanbul prima sesiune a Comisiei Mixte Economice şi Comerciale (JETCO) şi un Forum de afaceri bilateral. Forumul, organizat de Consiliul pentru Relaţii Economice Internaţionale (DEIK) şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, a reunit 220 de firme şi reprezentanţi ai mediului de afaceri turcesc şi 30 de companii din România.

În cadrul discuţiilor bilaterale şi în al primei sesiunii a JETCO, oficialul român a prezentat strategia Guvernului României pentru dezvoltarea unui climat economic favorabil şi pentru creşterea competitivităţii, prin intensificarea cooperării internaţionale, susţinerea antreprenoriatului, atragerea investiţiilor, creşterea exporturilor şi prin internaţionalizarea companiilor. De asemenea, au fost discutate oportunităţi de cooperare bilaterală în plan instituţional şi al mediului de afaceri.

Sesiunea s-a încheiat cu semnarea Protocolului, care include prevederi în diverse domenii, precum promovarea comerţului, cooperarea pe terţe pieţe, cooperarea în domeniul construcţiilor, vamal, transporturi, ştiinţă şi tehnologie, IMM, agricultură, sănătatea animalelor, siguranţa alimentelor, ape şi păduri, mediu şi urbanizare, turism şi cultură.

Decizia instituirii mecanismului JETCO a fost luată în octombrie 2018, în timpul vizitei prim-ministrului Viorica Dăncilă la Ankara, atunci când, în discuţiile cu preşedintele Recep Erdogan, s-a stabilit o ţintă de 10 miliarde de dolari în comerţul bilateral anual, precizează MMACA.

"Astăzi am deschis un nou mecanism de dialog între cele două guverne, care va aduce oportunităţi pentru oamenii de afaceri din România. Căutăm soluţii pentru o relaţie comercială mai echilibrată, pentru că este în interesul ambelor părţi pe termen lung. Companiile din Turcia înţeleg faptul că a investi în România nu înseamnă o mutare a producţiei, ci o extindere a business-ului în Europa", a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Printre aspectele abordate de ministrul român se numără participarea companiilor turceşti din domeniul construcţiilor în proiectele de tip Parteneriat Public-Privat din România; intensificarea măsurilor de promovare a exporturilor româneşti pe relaţia Turcia prin participări la evenimente promoţionale, organizarea anuală de forumuri de afaceri bilaterale; intensificarea măsurilor de informare a companiilor româneşti asupra oportunităţilor de colaborare.

Pe agenda vizitei în Turcia s-au mai aflat întâlniri cu asociaţiile patronale MUSIAD, TUSIAD şi Camera de Industrie Istanbul. La toate evenimentele legate de această vizită a participat şi Adriana Ciamba, consulul general al României la Istanbul.

La data de 31 decembrie 2018, valoarea schimburilor comerciale româno-turceşti a ajuns la 5,558 miliarde euro, în creştere cu 9,23 %, faţă de anul 2017. Exportul a însumat 1,98 miliarde euro, în scădere cu 5,4%, iar importul a fost de 3,6 miliarde euro, cu 19,3 % mai mare decât în anul anterior. Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea Turciei cu 1,622 miliarde euro.

În 2018, Turcia a fost principalul partener comercial extracomunitar al României la export, cu o pondere de 12,6% şi al doilea la import (după R.P.Chineză), cu o pondere de 17,7%.

Exporturile au vizat produse metalurgice (407 milioane euro), echipamente, maşini şi aparate mecanice (351 milioane euro), autovehicule, P/S (309 milioane euro), mase plastice (151 milioane euro), produse vegetale (152 milioane euro), echipamente, produse chimice (117 milioane euro), lemn şi produse din lemn (42 milioane euro), animale vii (20 milioane euro).

Structura importului a fost următoarea: produse din metale comune (945 milioane euro), echipamente, maşini şi aparate mecanice (713 milioane euro), autovehicule, P/S (511 milioane euro), mase plastice (309 milioane euro), produse vegetale (170 milioane euro), produse chimice (124 milioane euro), produse alimentare (179 milioane euro).

La finele anului trecut, erau înregistrate în România 15.433 societăţi comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 728,7 milioane dolari, reprezentând 1,18% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada decembrie 1990 - decembrie 2018, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă după numărul de societăţi înregistrate în România. 

Conform raportului Băncii Naţionale a României, la sfârşitul anului 2017, Turcia avea în România investiţii directe în valoare de 519 milioane euro, ceea ce reprezintă o pondere de 0,7% din total, ocupând locul 19 în clasamentul ţărilor. Potrivit estimărilor neoficiale, investiţiile totale ale firmelor turce în România, directe şi indirecte (realizate prin societăţile înregistrate în alte state), depăşesc suma de 4 miliarde euro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.