DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Impostorul', de Javier Cercas

europafm.ro
carte

Un bărbat din Barcelona ajuns la 90 de ani, care a pretins enorm de multe neadevăruri despre el însuși și a fost etichetat de întreaga lume drept un impostor a devenit eroul romanului de față, arată Stelian Țurlea la agenția Mediafax.

Un roman admirabil despre unul dintre cei mai cunoscuți escroci ai vremurilor noastre, un individ care și-a inventat o biografie eroică de rezistent republican spaniol, de exilat și de prizonier al lagărelor de concentrare naziste și care a insistat în minciuna sa chiar și atunci când a fost demascat.

„Timp de aproape trei decenii – scrie Javier Cercas -, Marco a ținut sute de conferințe despre experiența sa de prizonier într-un lagăr de concentrare nazist, a prezidat asociația care reunește foști deportați spanioli în Germania, a primit importante onoruri și decorații și, la 27 ianuarie 2005, a emoționat până la lacrimi parlamentarii spanioli reuniți pentru a aduce un omagiu, pentru prima oară, celor aproape 9000 de republicani spanioli victime ale celui de-al III-lea Reich. Pe 12 mai 2005 s-a descoperit adevărul: Enric Marco era un impostor.”

Javier Cercas i-a consacrat o carte acestui escroc. Javier Cercas Mena este scriitor și profesor de literatură spaniolă la Universitatea din Girona, a publicat mai multe romane recompensate cu premii prestigioase, iar romanul de față a fost nominalizat la Premiul Médicis pentru literatură străină.

Bărbatul din Barcelona ajuns la 90 de ani, care a pretins atâtea neadevăruri despre el însuși, a fost etichetat de întreaga lume drept un impostor. Javier Cercas l-a întâlnit și după multe discuții și ani de ezitări, a scris acest roman fascinant, bazat pe fapte reale, dar plin de ficțiune, aceasta din urmă creată de erou, Enric Marco.

„Este imposibil să stabilim dacă amintirile dramatice ale lui Marco sunt veridice sau sunt fructul fanteziei sale – nu a mai rămas niciun martor care să le confirme, nu am găsit niciun document care să le autentifice și mă îndoiesc că ar mai exista: singurul lucru care se poate spune cu certitudine este că, deși fantezia lui Marco tinde spre exagerare, aceste fapte particulare corespund cu faptele istorice generale. Pe de altă parte, nu este nevoie să evoci episoade atât de dramatice, cum este moartea tatălui învățătoarei sale, pentru a înțelege afilierea sa politică. El aparținea unei familii de muncitori, a crescut în cartiere muncitorești, a început să muncească de mic.”

Concluziile lui Javier Cercas sunt curemurătoare: „Există ceva în dosarul lui Marco care ne privește profund pe toți: toți jucăm un rol; toți suntem cine nu suntem; toți, într-un fel, suntem Enric Marco.” „Marco este omul majorității, omul din mulțime, omul care, deși este un singuratic, sau tocmai pentru că este un singuratic, refuză din principiu să fie simgur și se află întotdeauna unde sunt toți (...) Astfel că enigma finală a lui Marco este absoluta lui normalitate; și caracterul lui absolut excepțional, de asemenea. Marco este ceea ce toți oamenii suntem, doar că într-o formă exagerată, mai mare, mai intensă și mai vizibilă sau poate reprezintă toți oamenii sau poate pe nimeni, un mare recipient sau un mare gol.”

„Niciun scriitor spaniol nu a investigat rănile nevindecate ale istoriei țării sale cu mai multă subtilitate și rigoare decât Javier Cercas.” - The Economist.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

„O examinare tensionată a unei chestiuni extrem de ciudate și a măștilor și ficțiunilor pe care le construim.” - Kirkus Reviews

Javier Cercas – Impostorul. Traducere din limba spaniolă și note de Mariana Șipoș. Editura RAO. 426 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.