Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Naziștii și drogurile. Senzații tari în al Treilea Reich', de Norman Ohler

europafm.ro
carte

„Norman Ohler a reușit să dezvăluie fără cruțare partea ascunsă a felului în care a fost planificat războiul de către germani”, așa își începe prezentarea Stelian Țurlea în Mediafax.

Redăm mai jos analiza scriitorului.

Norman Ohler, jurnalist, scenraist și scriitor german, și-a pus câteva întrebări pe care și le-au mai pus mulți: se dopau, oare, trupele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? A fost Germanai moibilizată cu ajutorul drogruilor? Era Hitler dependent de droguri? Rezultatul este această surprinzătoare carte pe care o recomandăm cu căldură. Mai ales știind un fapt istoric: consumul de droguri era oficial interzis în timpul celui de-Al Treilea Reich, dar exact în acea vreme se utiliza pe scară largă pervitirinul, prima metamfemină germană, distribuită în întyreaga societate.

Scriu editorii: „Naziștii propovăduiau puritatea fizică și morală, dar, așa cum dezvăluie Norman Ohler în lucrarea sa riguros documentată, cel de-al Treilea Reich era suprasaturat de droguri. Înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania era o mare putere în domeniul farmaceutic, iar companii precum Merck, Bayer sau Temmler purificau sau produceau și vindeau în cantități industriale cocaină, opioide și, mai presus de toate, metamfetamina. Acest din urmă drog ajunsese să fie consumat de toată lumea, de la muncitori și gospodine până la medici și militari. De fapt, soldații primeau în mod regulat rații de metamfetamină, căci substanța psihotropă le sporea energia și capacitatea de concentrare, le alunga spaimele și îi făcea să se simtă invincibili, autorul susținând că, fără ea, Blitzkrieg-ul nu ar fi avut succes. Și, cu toate că narcoticele singure nu pot fi o explicație suficientă pentru teoriile rasiale toxice ale naziștilor sau pentru deslușirea tuturor evenimentelor războiului, incredibila cercetare a lui Ohler demonstrează că, fără a lua în considerare consumul de droguri, nu vom înțelege niciodată pe deplin istoria celui de-al Treilea Reich”.

„Punctele forte ale scrierii lui Ohler nu sunt doar vastă colecție de documente rare pe care le scoate la iveală sau imaginile de arhivă cu care își însoțește textul, ci și modul magistral în care își descrie personajele, (…) el surprinzând toate nuanțele pateticei dependențe a lui Hitler de doctorul său, precum și intimitatea bizară care le-a caracterizat relația… Naziștii și drogurile este o carte cu adevărat stupefiantă.” – The New York Times Book Review.

Pornind de la Naziștii și drogurile, regizorul Cristian Huleu a realizat documentarul în două părți Nazi Junkies (2019), care poate fi vizionat pe Amazon Prime Video.

Norman Ohler - Naziștii și drogurile. Senzații tari în al Treilea Reich. Traducere din limba germană de Irina Cristescu. Prefață de Marian Voicu. Postfață de Hans Mommsen. Editura Corint Books. 378 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.