Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei! 'Rășină', de Ane Riel: un roman cu foarte mult suspans, cu idei absolut inedite, cu scene memorabile

europafm.ro
carte

Cum să nu fii atras de singurul roman care a câștigat toate cele mai importante patru premii scandinave pentru literatură mystery & thriller: The Glass Key, The Golden Bullet, Premiul Harald Morgensen și premiul Academiei Suedeze a Scriitorilor de Literatură Polițistă pentru cel mai bun roman? Este întrebarea pe care o lansează Stelian Țurlea, la Mediafax. Relatăm în cele ce urmează analiza acestuia.

Ane Riel, născută în 1971, este o scriitoare daneză. A studiat istoria artei la Universitatea Aarhus și a dezvoltat, în paralel, o pasiune pentru jazz. În 1996 s-a mutat la Copenhaga ca să urmeze cursuri de ilustrație la Școala de Arte. A scris mai multe cărți pentru copii. Primul ei roman, „Măcelarul din Liseleje”, a apărut în 2013 și a fost răsplătit cu premiul pentru debut al Academiei Daneze de Literatură Polițistă. Al doilea ei roman este cel pe care îl semnalăm astăzi. A mai publicat între timp alte două romane (unul în chiar această lună iunie), amândouă de succes.

Scriu editorii: „Liv petrece mult timp în atelierul tatălui ei. Îi place natura și, din când în când, noaptea, se joacă de-a împrumutul cu locuitorii din orașul învecinat ca să asigure cele trebuincioase familiei. Pentru că întunericul alină durerea.

Numai că există o problemă.

Liv a murit când avea șase ani.

Cel puțin, asta cred autoritățile.

Tatăl ei știe că el e singura persoană pe lumea asta care o poate ocroti, așa că într-o seară trimite o barcă pe apă și o privește cum se sfărâmă de stânci, apoi străbate lungul drum spre oraș ca să anunțe că singurul lui copil a dispărut. Așa, Liv nu va trebui să meargă vreodată la școală, nu va trebui să-și părăsească niciodată părinții. Așa, va fi în siguranță pentru totdeauna.

Însă iubirea lui Jens Horder se transformă în obsesie bolnavă, ajungând să mistuie orice urmă de umanitate în calea ei.

O poveste emoționantă și plină de suspans despre ce se poate întâmpla când iubești prea mult pe cineva, când dorința de a-l ocroti devine exact lucrul care-i face răul cel mai mare”.

O familie care știe că e aparte, că aparține unei lumi paralele, „o lume bolnavă, dominată de haos” și care se angajează „într-un joc pe viață și pe moarte”.

Un roman cu foarte mult suspans, cu idei absolut inedite, cu scene memorabile (mama care ajunge atât de uriașă încât ocupă un pat matrimonial în întregime sau îmbălsămarea și transfromarea în mumie a fetiței născute moartă), cu final neașteptat și foarte bine scris și tradus. Un roman care amintește pe alocuri de Stephen King.

„Un studiu plin de atmosferă și extraordinar de tulburător asupra iubirii obsesive și posesive”, scria The Guardian. „Una dintre cele mai remarcabile cărți pe care le-am citit de mult timp încoace” - Jon Coates, The Daily Express.

Ane Riel – Rășină. Traducere din limba daneză de Diana Polgar. Editura Crime Scene Press. 284 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.