Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Twain & Stanley intră în Paradis', de Oscar Hijuelos

europafm.ro
carte

Doi oameni celebri, Mark Twain și Henry Stanley, cum nu vi i-ați imaginat vreodată, așa își începe Stelian Țurlea recenzia. Redăm în continuare articolul publicat la Mediafax.

Scriitorul american Oscar Jerome Hijuelos (1951 –2013) este practic necunoscut la noi. Deși este unul dintre cei foarte apreciați. Al doilea său roman, „The Mambo Kings Play Songs of Love” a primit în 1990 Premiul Pultzer pentru ficțiune, a fost adaptat doi ani mai târziu pentru film, „Regii mamboului”, cu Armand Assante și Antonio Banderas, care joacă rolurile a doi muzicieni cubanezi care cuceresc America.

La romanul pe care îl semnalăm astzăi Oscar Hijuelos a lucrat cu întreruperi doisprezece ani, dar n-a apucat să-l publcie, murind în urma unui infarct. L-a publicat soția sa și a obținut de îndată succes. Penttru această carte, precizează editoarea sa, Hijuelosn a călătorit spre locurile îndepărtate care sunt prezentate în carte, cufundându-se în înregistrările documentare care preznetau legărura de durată dintre titanul literar Mark Twain , fiamosul explorator afriucanm Henry Mortoin Stanley și soția acestuia, pictorița Dorothy Tennant. „Rezultatul este o carte care nu se aseamănă cu nimic din ce a mai scrsi Hijuelos – o îmbinare încântătoare între realitate și ficțiune.”

Scriu editorii: „O lucrare fermecătoare de ficțiune inspirată de prietenia reală, pe durata a 37 de ani, dintre două figuri marcante ale sfârșitului secolului al XIX-lea, faimosul scriitor și umorist Mark Twain și legendarul explorator Sir Henry Morton Stanley. Hijuelos a întrețesut cu ingeniozitate corespondența, memoriile și relatarea la persoana a treia într-o tapiserie înfățișând evenimente și personaje ale epocii victoriene. De la primele lor zile ca jurnaliști în Vestul american la misterioasa lor călătorie în Cuba, de la ura lor comună față de sclavie la viața lor socială alături de Dorothy Tennant, pictorița boemă devenită soția lui Stanley care l-a introdus pe Twain în lumea ședințelor de spiritism, volumul aduce la viață cu măiestrie cele două personalități energice, dar foarte diferite.”

Romanul este „capodopera finală a autorului premiat cu Pulitzer” (Huffington Post)

Oscar Hijuelos - Twain & Stanley intră în Paradis. Traducere de Roxana Cristina Gheorghe. Editura RAO. 506 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.