Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME INCENDIARE: Cum se transformă banii în ”coco” și ”iepuroi”

servicii interceptari inregistrari stenograme

Poliţiştii de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), acuzaţi că cereau mită pentru eliberarea frauduloasă de permise de conducere, foloseau un limbaj pentru a nu fi descoperiţi, banii fiind "coco" sau "iepuroi", iar elevii erau "pachet", "bucată", "roabă", "blugi", "cartofi" sau "roată".

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au efectuat marţi 17 percheziţii în Capitală, în cadrul unei anchete ce vizează obţinerea frauduloasă de permise de conducere.

În acest dosar sunt urmărite penal 87 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Citește și: O celebră artistă de renume mondial a fost condamnată la închisoare

Din primele informaţii rezultă că ar fi vorba despre 10 poliţişti examinatori de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), 30 de instructori, 40 de elevi cursanţi, restul fiind intermediari.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, modul de operare folosit în acest dosar era următorul: instructorul auto este cel care îi făcea elevului oferta de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani, după care instructorul primea suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

Citește și: VIRAL Cea mai tare prevedere din legea anti-fumat: Ce categorie periculoasă e exceptată

Pentru anumite categorii de candidaţi (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii), instructorii auto solicitau o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretindeau mai mulţi bani.

Înainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu poliţistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care avea acces la lucrătorii de poliţie şi era desemnat de aceştia ca şi "colector" sau "casier"), pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influenţă.

Citește și: Rareș Bogdan: Dragnea și Gheorghe Flutur sunt escroci, PNL, PSD, UNPR, UDMR - aceeași mizerie

După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa, instructorul auto înmâna lucrătorului de poliţie sumele de bani fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi "colector" sau "casier", al cărui rol era de a colecta sumele de bani date ca mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi.

Instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la candidaţi la locuinţele celor din urmă sau în locuri şi în momente prestabilite.

Citește și: Lege istorică promulgată de Klaus Iohannis: Vezi ce prevede

De asemenea, a rezultat implicarea în schema menţionată a unor persoane care nu au calitatea de instructori şi acţionau ca intermediari între instructorii auto şi poliţiştii examinatori, asigurând conspirativitatea mijloacelor folosite pentru remiterea sumelor către poliţişti.

Procurorii mai arată că, în discuţiile dintre ei, instructorii auto şi lucrătorii de poliţie manifestau o preocupare continuă pe timpul desfăşurării activităţii pentru asigurarea confidenţialităţii comunicaţiilor şi a scopului real al activităţilor întreprinse, folosind un limbaj codificat.

Citește și: SCANDALOS Ce conține, de fapt, cozonacul din magazine / FOTO

Astfel, pentru noţiunea candidat/elev/cursant se foloseau cuvintele: "pachet", "bucată", "roabă", "blugi", "cartofi", "roată", iar pentru sumele de bani: "coco", "iepuroi" (euro).

Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenţii pe lângă un poliţist examinator se foloseau expresiile: "ne vedem la cafea", "bem şi noi o cafea", "îţi iau un bilet", "îţi rezerv un loc"; iar pentru a stabili o întâlnire în vedere remiterii unei sume de bani: "să-ţi las un dosar", "să-ţi aduc o cafea", "să-ţi las un contract", "ţi-am luat medicamente", "să-ţi aduc un bon", "să-ţi aduc o fişă", "ai un loc rezervat la spălătorie", "să vin să-ţi repar/văd maşina".

Vezi și: Ciobanii au forțat intrarea în curtea Palatului Parlamentului. Poliția antirevoltă intervine

Anchetatorii mai susţin că pentru a transmite că elevul a fost declarat "admis" la proba practică se foloseau: "a fost ok", "a fost lumină", "a fost soare", "s-a rezolvat problema", "ai ieşit cu plus".

"Faptul că atât instructorii, cât şi lucrătorii de poliţie cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum şi faptul că întâlnirile dintre ei se pot realiza chiar şi fără a discuta în prealabil sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie. Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influenţa instructorilor se remit ulterior poliţiştilor desemnaţi ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150 - 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor şi al celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs", mai declară procurorii.

Citește și: Senatoarea Anghel, dezlănţuită: Atac fără precedent la Iohannis şi la presă – VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.