Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME obscene într-un mega-dosar DNA. Cum se cumpără o Hotărâre de Guvern

Stenograme pline decuvinte obscene au fost trimise de DNA în instanţă, în dosarul care vizează tentativa omului de afaceri Ioan Niculae de a cumpăra o Hotărâre de Guvern, în 2009, prin intermediul lui Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila.

Procurorii DNA au dispus pe 26 aprilie trimiterea în judecată a lui Ioan Niculae, aflat în detenție într-un alt dosar, administrator al SC Interagro SA și SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. Procurorii anticorupție au mai dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, de asemenea aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei președinte al Consiliului Județean Brăila și președinte al organizației județene a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Vezi şi: EXPLOZIV Câte milioane de EURO costa o semnătură în Guvernul Boc. DNA a aflat tot

Ioan Niculae şi Gheorghe Bunea Stancu se cunoşteau de foarte mulţi ani, între ei existând o relaţie apropiată, de prietenie.

La începutul anului 2009, Ioan Niculae, patronul INTERAGRO, a realizat demersuri pentru promovarea unui act normativ – HG, prin care să fie acordate subvenţii la achiziţia de îngrăşămite din producţia internă, ceea ce ar fi favorizat indirect interesele companiei sale private INTERAGRO, care deţinea pe stoc la acel moment o cantitate foarte mare de îngrăşăminte.

Demersurile lui Ioan Niculae ar fi fost fireşti, normale, dacă erau asumate public şi aveau o justificare economică corectă, însă era deja cunoscută poziţia Comisiei Europene cu privire la un astfel de act normativ care era considerat ajutor de stat, iar promovarea şi adoptarea sa ar fi atras României sancţiuni economice importante, de genul restituirea de către România şi apoi de către agricultori a ajutorului acordat/primit – peste 500 milioane euro, precum şi alte sancţiuni pe alte programe finanţate din fonduri europene – peste 150 milioane euro.

Omul de afaceri Ioan Niculae nu a ţinut cont de aceste consecinţe negative la adresa economiei româneşti şi a decis că interesele companiei sale sunt mai importante decât interesul public, sens în care a decis să facă tot ce îi stă în putinţă pentru promovarea respectivului act normativ care să îl favorizeze.

Demersurile realizate de Ioan Niculae au mers de la exercitarea de presiuni, de intimidări la adresa decizionalilor politici şi guvernamentali, până la dermersuri directe sau indirecte de corupere a celor implicaţi în procesul de elaborare şi adoptare normativă la nivel guvernamental.

În acest caz este vorba de înregistrarea mai multor convorbiri telefonice în baza unor mandate de securitate naţională, în perioada ianuarie – martie 2009.

În convorbirile telefonice, Gheorghe Bunea Stancu de fiecare dată susţine demersurile şi interesele omului de afaceri Ioan Niculae, promiţându-i că va realiza intervenţii la nivelul decidenţilor guvernamentali pentru a accepta să ia acea hotărâre favorabilă patronului INTERAGRO.

Este de fapt vorba de un binom infracţional om de afaceri – om politic, ambii urmărind de la celălalt obţinerea de foloase, de avantaje: omul de afaceri – susţinerea intereselor sale economice în detrimentul interesului public, omul politic – obţinerea de avantaje directe sau indirecte, pentru sine sau pentru alţii (ex.partidul din care provine).

În cazul concret, Ioan Niculae, pentru a-l „impulsiona” pe omul politic să fie mai ferm şi mai eficient în demersurile sale de capacitare a decidenţilor gevernamentali să aprobe HG privind subvenţiile la îngrăşăminte, îi oferă concret şi un folos material nejustificat, necuvenit.

Acest folos este reprezentant de profitul pe care urmează să îl obţină firmele controlate de Gheorghe Bunea Stancu (acesta controla la acel moment, cel puţin două firme – BURSAGRIROM şi CONCIVIA) ca urmare a desfăşurării de tranzacţii cu îngrăşăminte de către INTERAGRO prin intermediul acestor firme, ceea ce ar fi condus automat la obţinerea de profit.

Practic, Ioan Niculae îl „ademeneşte” pe Gheorghe Bunea Stancu, promiţându-i că dacă va realiza acele „demersuri” pentru ca actul normativ privind subvenţia la îngrăşăminte să fie adoptat, în judeţele „arondate” omului politic, distribuţia de îngrăşăminte „subvenţionate” de stat, se va realiza prin intermediul firmelor lui Gheorghe Bunea Stancu ceea ce îi va garanta acestuia obţinerea de profit – folosul necuvenit.

Gheorghe Bunea Stancu, evident „impulsionat” de „oferta” făcută de omul de afaceri, îi promite acestuia că va realiza într-o modalitate „fermă”, acele demersuri pe lângă decidenţii guvernamentali, pentru a fi promovat şi adoptat actul normativ vizat de patronul INTERAGRO.

Probele directe sunt 7 convorbiri telefonice dintre patronul INTERAGRO şi Gheorghe Bunea Stancu, identificate ca având legătură cu problematica critică supusă analizei.

Vezi şi: SURPRIZE în mega-DOSARUL șpăgi pentru legi: Băsescu, Predoiu și Boștinaru pomeniți de procurori

O primă convorbire are loc în ziua de 29.01.2009, la ora 15:26:44, când IOAN NICULAE (IN) este contactat de GHEORGHE BUNEA STANCU (GBS)

În acest prim dialog se remarcă dorinţa şi insistenţele lui Ioan Niculae de numire a unor persoane „controlabile” în funcţii de demnitate publică, ceea ce ar permite favorizarea intereselor private ale grupului INTERAGRO. De asemenea, se remarcă şi faptul că omul politic îi cere omului de afaceri anumite favoruri economice, promisiuni, privind o cantitate de uree (îngrăşământ chimic).

Un alt aspect rezultat este derularea de proiecte economice de către cei doi interlocutori care vizau să preia INSULA MARE A BRĂILEI, în vederea exploatării agricole.

Astfel, din coroborarea acestui dialog telefonic, cu cel care va fi analizat ulterior, rezultă că persoana la care trebuie să meargă cei doi inculpaţi pentru a discuta despre Insula Mare a Brăilei, este ministru Ilie Sârbu, context din care se poate deduce că inculpaţii urmau să abordeze şi problematica îngrăşămintelor.

Se mai remarcă că cei doi comunică la momentul ianuarie 2009 cu anumită precuţie, stabilind întâlniri pentru a discuta despre anumite subiecte mai delicate. Este posibil ca unul dintre aceste subiecte a cărui „denumire” nu este menţionată să fie chiar „problematica îngrăşămintelor”.

Pasaje relevante din acest dialog sunt următoarele.

IN: Băi, sunt la Mediaş. Am fost la Transgaz la ăia. Că n-am putut să-ţi răspund, că era telefonul lăsat la secretară şi secretara nu mi-a spus.

GBS: Secretara. A! Te-ai dus pentru gaz?

IN: Da. Pentru gaz.

GBS:Dar nu crezi?

IN: Auzi, măi? Dar PSD-ul n-a pus nici acuma director la Transgaz!

GBS: O să punem, măi, ai răbdare!

IN: Puneţi, măi! Cand dracu' ne vedem, măi? Băi! Pune-l, măi, pe ăla al tău să
vorbească cu Sorin!

GBS: Păi dar ce faci? Te ţii de promisiune cu?... Ce se... Cu uree?

IN: Păi sigur că mă ţin, măi! Dacă tu nu-mi dai o adresă unde s-o trimit! Că nu pot. Trebuie să-i fac nişte forme, dă-o-n gura mă-sii de uree! Trebuie să am şi eu, să fac o factură, să fac un aviz de expediţie. Chiar dacă nu contează foarte tare.

GBS: Da măi, am înţeles! Am înţeles.

IN: Pune pe cineva care...

GBS: Factura și avizul de expediție, da? Auzi? Deci eu vin pe 9, deci între 9 și 15

discutăm problema aia pe care am început-o noi, da?

IN: Da, da.

GBS: Şi dăm o fugă până acolo. Aia cu…mai las-o puţin, nu... Nu putea să spună, că nu puteam să vorbesc atunci când m-ai sunat tu.

IN: Da, măi, foarte bine. Nu. Că dă-l dracului...

GBS: Lasă, că nu e chiar aşa cum... Ăsta joacă la mai multe capete, nu e numai cu noi.

IN: N-am insistat, numai te-am întrebat. A fost o întrebare, n-a fost o insistentă.

GBS: Da. Îl putem ajuta, dar nu ştiu dacă e cazul pe el. Acuma e important să rezolvăm problema noastră, nu problema lui. Aia cu... ăla se întâmplă, să ştii!

IN: Bravo!

GBS: Aia se întâmplă. Ăsta mă înjură peste tot. Cred că îi trag o flegmă în ochi. Dă-l dracu' de ţăran prost! Nu degeaba îi spune Tărâţă. Cred că tărâţe are în cap.

IN: Aia e. Da.

GBS: Dă-l în p... mă-sii!

IN: Deci aia e confirmată din partea mea că mergem împreună acolo, da? La Insulă dacă vrei să mergem împreună, mergem împreună. Deci eu cu toată forţa vreau, da?

GBS: Păi nu ți-am spus da, măi?

IN: Mi-ai spus da. Corect!

GBS: Ţi-am spus de prima dată.

IN: Aşa. Vreau...

GBS: Dar nu e treaba! Eu nu mă duc pe mâna lu' idiotul ăsta, dă-l dracu' de panaramă! Ăsta e o panaramă de om, ce treabă am eu cu el?

IN: Auzi, Stănele? Am nevoie să-i dai un telefon lu' băiatul ăsta, că eu n-am luat telefonul lui atunci, lui Ionuţ Bazac, cum îl cheamă...

GBS: Da, măi. 07...

…………

eventual mergi şi tu cu mine, pe data de 16 februarie.

GBS: Merg eu, că altfel te ţine ăsta... Merg eu.

IN: ...nu mă duc, dă-l în (cuvând obsec) mea! Parcă nu-i cer nimica. Îi cer să schimbe sistemul ăsta nenorocit din România, care...

GBS: Nu măi! Mergem împreună şi o rezolvăm. O rezolvăm. Nu se pune problema, o rezolvăm. Deci eu mă duc puţin la schi şi vin pe 9. Pe 8 cred că o să vin. 7-8. O să vin să stau două-trei zile în Bucureşti, că oricum am treabă, să mi-i pună pe ăştia. Am ANRM-ul, am Rezervele Statului, am la CEC, la Eximbank, am o grămadă de posturi, trebuie să mi-i pună, ştii? Trebuie să-i pună, că n-au încotro.

IN: ANRM-ul este important. O să-ţi spun eu. Am eu vreo două idei. Poate chiar trei.

GBS: Chiar trei? Dar o să discutăm. Da. O discutăm. Păi da' am locul doi pe ţară, măi!

IN: Ştiu măi!

GBS: Dă-o în p... mă-sii! Nu pot să-şi bată la infinit de mine, că dacă nu-i trag una lu' handicapatul ăla, de dracu' îl ia!

IN:Dă-l în p...!

GBS: Păi măi, el negociază pe voturile noastre, măi

IN: Când pleci măi?

GBS: Ce, măi, să negocieze el?

IN: Dă-l în p... noastră! Parcă nu ştim noi că e tâmpit? Când pleci, măi, la schi?

GBS: Acuma sunt în maşină. Sunt aproape de Bucureşti. Mă văd cu unul la marginea Bucureştiului şi intru pe autostradă, mă duc pe Valea Oltului, rămân la Sibiu, la ăla, la Conea, dacă-l ştii. Auzi, măi? Dar ce faci, măi? Demolezi tot la Slobozia aici? Am văzut că în continuare le dai jos.

IN: Du-te, măi, că nu demolez nimic. Aia este o fabrică veche, care n-a mers niciodată. N-a mers de dinainte de 89. Se numeşte Sibetra. Sibetra în România n-a mai mers din 1986 - 1987. Aia a fost dintre primele fabrici de amoniac făcute în România. Aia trebuie curăţată de acolo, tot, am luat toate pompele, motoarele, ce ne trebuia nouă pentru rezervă, iar fierul l-am vândut, dă-l în gura mă-sii, că oricum trebuie să facem curat acolo! Acolo vrem să…

Următoarea convorbire telefonică cu relevanţă infracţională are loc în ziua de 07.03.2009, la ora 10:16:54, când IOAN NICULAE (IN), a fost contactat de GHEORGHE BUNEA STANCU (GBS).

Această convorbire este cea mai importantă în ansamblul probator privind traficul şi cumpărarea de influenţă deoarece acesta este momentul când Ioan Niculae solicitând sprijinul pentru realizarea intervenţiilor la nivelul decizionalilor guvernamental îi promite lui Gheorghe Bunea Stancu că va rula o parte din cantităţile de îngrăşăminte prin intermediul firmelor controlate de omul politic, iar acesta, fără nicio rezervă, îşi exercită influenţa şi autoritatea pentru a obţine folosul necuvenit promiţând că va realiza demersuri ferme pentru rezolvarea intereselor patronului INTERAGRO în privinţa obţinerii subvenţiilor pentru îngrăşăminte.

Acest dialog telefonic din martie, indică şi disperarea lui Ioan Niculae de a-şi vedea problema rezolvată – adoptarea HG privind subvenţiile, dar relevă şi faptul că Gheorghe Bunea Stancu, afirmă că are influenţă, autoritate, pe lângă importanţi decidenţi guvernamentali şi politici.

Pasaje relevante din acest dialog, sunt următoarele:

IN: Alo!

GBS: Salut, frate! Ia zi, ce s-a întâmplat?

IN: Domnule preşedinte, nici când îţi dau telefon să-ţi mulţumesc nu răspunzi la telefon.

GBS: Nu. Am fost... Ei, în partid, toată lumea vrea funcţii. Şi la Bucureşti şi la Brăila, am pus la Agenţia Naţională de Mediu vicepreşedinte, la Agenţia Naţională a Proprietăţii preşedinte, la Rezervele Statului preşedinte, la RAPPS, am o grămadă. Am vreo 7-8 funcții de astea naţionale, ştii?

…………….

IN: Trebuie să vii la BUCUREŞTI să stăm de vorbă, STĂNELE, că avem mai multe.

GBS: Stai, măi, că mă interesează subiectul şi pe mine! Îţi dai seama că mă interesează subiectul ăsta, că e foarte important şi interesant subiectul. Dar mai avem şi altele de discutat. Vezi că l-am sunat pe panarama aia, ştii tu pe care ... (se referă la ministrul Ilie Sârbu)

IN: Da.

GBS:Acela cu subvenţiile.

IN: Da.

GBS: Înțelegi? Și i-am amintit cum a ajuns ministru. Eu nu i-am amintit altceva.

IN: F... în pe mă-sa de nenorocit!

GBS: Păi cum măi? Eu am pierdut atunci nopţi cu el, fii convins! Băi, trebuie să voteze, f... în ... pe mă-sa să-l ... de nenorocit! Şi dacă voiam, îl puneam pe... dar am fost un bou când l-am pus pe Steriu, un tânipit am fost, m-am luat după alţii, ca să nu mai zic după cine. Dă-i în p…

IN: Ați făcut mare greşeală cu ăsta, dar... Oricum, eu vin acuma...

GBS: Ai răbdare puţin că, dacă nu rezolvă Insula Mare a Brăilei... I-am şi spus: Băi, dacă nu-mi rezolvi lucrurile, în trei zile apare pe site! Bine. Vedem săptămâna viitoare. Dacă nu ţi-l fac eu pe ăsta de mănâncă chibrite, ştii?

IN: Vrei să facem o prinsoare amândoi? Nu va rezolva nimic, pentru că este o jigodie, e un nenorocit, e un laş.

GBS: Dar nu contează ce spune el, măi! Eu am alte chestii. Voturile sunt la mine şi ei vor funcţiile. Nu ştiu dacă m-ai înţeles.

IN: Da, da.

GBS: Iar eu nu mă joc cu chestiile astea, ştii? Şi ei ştiu destul de bine că cu mine... Deci dacă lui Ilie îi e frică de cineva din partid, îi e frică de mine! Că eu nu îi fac nimic, că eu n-am putere să fac ceva, dar îl bag în morişcă în Comitetul Executiv şi-l desfiinţez. Şi pe argumente, nu pe vorbe, ştii? Da. Ia zi!

IN: Vreau să scrii câteva judeţe, Brăila şi ce mai ai tu. Găseşte-mi, fie prin colegi de-ai tăi, preşedinţi de Consilii Judeţene... La tine, la Brăila, o să depozitez cea mai mare cantitate. Vreau să aduc vreo 8-10 mii de tone, chiar mai mult, de uree.

GBS: Ei, adu-mi mai multe! Că vreau să bag şi eu pe Bursa Agrirom, aia, să fac şi eu un business. Ţi-am spus că vreau să iasă. Mi-a dat doar un milion de euro...

IN: Păi pe Bursa Agrirom vreau să fac.

GBS: Da, măi, da.

IN: Trebuie să-mi găsesc spaţiu de depozitare. Plătesc eu transportul, ţi-l aduc acolo.

GBS: Da.

IN: Dar trebuie să ne întâlnim amândoi. Trebuie să vorbim.

…………

GBS: Da. Hai că vreau să discutăm ceva, că vreau să fac nişte treburi. Te-am rugat eu să mă ajuți cu niște rulaje anul acesta și mi-ai promis că mă ajuți
Aşa mi-ai zis.

IN: Te ajut măi! Cu orice pot, te ajut cu măre plăcere, pentru că eu ţin la tine, nu ştiu

dacă ştii.

GBS: Păi eu am demonstrat că sunt om serios şi suntem prieteni de atâta timp şi eu nu sunt... Şi atunci când ai avut nevoie de un sfat... Din ăsta sincer, că de golani de-ăştia care-ţi dau sfaturi ca să te bage în c..., sunt o grămadă. De-ăştia....

IN: Nu ştiu cum p... mea să fac, că aş da o fugă până la tine, să-ţi spun ceva. E ceva important. Că eu vin acuma de la cineva din Guvern. Mi-a zis: Domnule, dacă n-o scoate până miercuri, va ieşi... (n.a. – se referă la HG privind subvenţiile)

GBS: Păi da, dacă e... Unde eşti acum? Dai tu o fugă?

IN: Nu. Că eu sunt la Teleorman, am aici şedinţă cu toţi tot pentru... Vreau să-ţi arondezi tu cinci-şase judeţe, câte ai tu.

GBS: Da, măi…

IN: Pe Bursa Agrirom bag marfa

GBS: Da, da,

IN: O facturez, dar fără plată, deci în custodie.

GBS: A!

IN: Eu plătesc transportul. Şi trebuie împărţită pe judeţe.

………….

IN: Băi, gândeşte-te la câteva judeţe care ştii tu că contezi pe ele! Deci vorbeşte cu colegi de-ai tăi care sunt prieteni cu tine.

GBS: Da.

IN: Deci tu nu faci niciun efort financiar. Toată marfa este a mea, o trec pe tine, eu plătesc transportul, pentru că mă blochez cu fabricile. Sunt în pericol iminent de a-mi opri fabricile din lipsă de... Dacă nenorocitul ăsta nu scoate până miercuri Hotărârea de Guvern... Astăzi au şedinţă de Guvern, acuma.

GBS: Păi, atunci, hai măi că mă ocup eu de ședința de Guvern și-ți spun eu exact despre ce este vorba! A zis el c-o scoate? (momentul săvârşirii infracţiunbilor de cumpărare şi trafic de influenţă !!!! n.a.)

IN: Nu. A zis Preşedintele c-o scoate şi cu el şi fără el. Dar va fi atac tare împotriva voastră.

GBS: Am înţeles. Hai că te sun eu mai după amiază, poate am eu alte de-alea, da?

IN: Da, da.

GBS: Hai! Te pup!

IN: Sună-mă neapărat, că e o treabă importantă pe care trebuie s-o rezolv!

GBS: Te sun. Şi eu ce trebuie să găsesc? Spaţiu de depozitare acolo, nu?

IN: Măi, tu trebuie să găseşti. Uite, măi, o ducem acolo, nu ne-o fură nimeni, nu ne-o distruge marfa. Deci o punem acolo...

GBS: Am înţeles, da. Băi, dar nu vrei să fac un depozit central la Brăila, să bag într-o hală de-a mea 15 - 20 de tone şi de-aici să facem după aia distribuţie?

IN: Ba da, vreau. Tu n-auzi că asta vreau?

GBS: Păi atunci lasă că găsesc eu aici spaţiu, că am la Concivia, bag cât vrei. Inclusiv cale ferată am aici.

IN: Bine măi, dar tu mai ia-ţi câteva judeţe, ca să nu rămâi numai...

GBS: Da. Arondez la mine câteva judeţe. Am înţeles.

IN: Deci gândeşte-o şi spune-mi ce am de făcut. Dacă e nevoie, mâine mă urc în maşină şi vin la tine şi vorbesc cu tine.

GBS: Bine, fratele meu! Hai!

IN: Dă-i un telefon lu' nenorocitul ăsta, zi-i: Băi, dacă nici astăzi n-o faci şi nici cel târziu miercurea viitoare...

GBS: Lasă măi, că vorbesc cu IN, să văd exact dacă a pregătit-o, vorbesc cu Nica... Lasă, că ştiu eu pe unde o iau! După aia îl sun pe el.

IN: Nu, că n-a pregătit. E pregătită de trei luni, de două luni de zile, dar el n-o bagă!

GBS: Da, da. Am înţeles. Am înţeles.

IN: Am informaţii că nenorocitul vrea să se interneze în spital intenţionat, ca să n-o scoată astăzi.

GBS: E capabil.

IN: Nu. Astăzi cică se internează în spital să stea două - trei săptămâni, ca să treacă perioada.

GBS: Aha! Da.

IN: Ia, interesează-te şi tu, da?

GBS: Da, da. Mă interesez eu. Hai, te pup!

IN: Îmi dai un semn şi vin eu până la tine dacă e nevoie.

GBS: Te sun eu. Te sun eu, da.

IN: Bine.

Tot în ziua de 07.03.2009, la ora 13:04:40, între IOAN NICULAE (IN) – şi GHEORGHE BUNEA STANCU (GBS), are loc o altă convorbire relevantă cu privire la demersurile realizate de patronal INTERAGRO pentru adoptarea HG care ar fi favorizat grupul INTERAGRO.

În acest dialog, se face vorbire în mod explicit despre persoane, funcţii, demersuri.

Este adus în discuţie ministrul Ilie Sârbu căuia îi este teamă să îşi asume răspunderea pe un asemenea act normative, apoi se vorbeşte despre Liviu Harbuz, secretarul de stat care “plimbă” HG, în sensul că nu este de acord şi tergiversează iniţierea actului normativ. În acest context, Gheorghe Bunea Stancu i se cere de către omul de afaceri şi acesta acceptă să vorbească cu preşedintele partidului, Ilie Sârbu, pentru a pune presiune pe subordonaţii săi pe linie politică din Guvern să adopte HG care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae. Patronul Interagro avea şi reprezentarea bugetară a cheltuielilor pentru aceste subvenţii – 250 milioane euro (initial au fost 580 milioane euro), care ar fi devenit venituri pentru grupul INTERAGRO. Din cele afirmate de Ioan Niculae, demersurile acestuia se bucurau de sprijinul PDL care prin ministrul Pogea asigurase resursele bugetare pentru acordarea de subvenţii (n.a. – reiterăm că în cazul în care s-ar fi adoptat, România ar fi plătit celorlalte state suma acordată ilegal ca ajutor de stat iar banii ar fi fost recuperaţi de la agricultorii care deja primiseră subvenţiile).

În acest sens, relevante sunt următoarele pasaje:

IN:Alo!

GBS: Da.

IN: Măi, ai reuşit să vorbeşti cu idiotul ăsta? Bagă azi?

GBS: Nu. Nu răspunde. Am încercat. Nu răspunde. Lasă că-l găsesc eu. De cine vorbeşti? De Ilie Sârbu, nu?

IN: De Sârbu, da.

GBS: Da măi. Nu mi-a răspuns.

IN: Ia vezi pe cine ai tu acolo, pentru că eu am iar veşti proaste, că s-a internat în spital, l-a lăsat pe ăsta, pe Harbuz, ca s-o plimbe. S-o mai plimbe o săptămână, două, că după aia zice: Băi, nu se mai poate da în luna aprilie cu îngrăşăminte!

GBS: Măi, dar ăsta e chiar nenorocit!

IN: E nenorocit rău!

GBS: Vorbesc cu Geoană, măi!

IN: Vorbeşte cu Geoană!

GBS: Da. îl sun pe Geoană.

IN: Şi spune-i altfel lui Geoană: Băi, sunt pregătiţi ăştia pe la judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui, să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti, să te întrebe unde sunt ăia 15 milioane pe hectar pe care i-ai promis în campanie!

GBS: Da, dar PDL-ul vrea?

IN: Păi dacă a găsit şi banii! I-a pus în Buget. La extrabugetare. Zice: rezerva bugetară pentru prima rectificare sunt 1,080 miliarde de lei, deci 250 de milioane de euro, numai pentru îngrăşămintele cu azot, pentru însămânţările de toamnă.

GBS: În p... Lasă că vorbesc cu...

IN: Deci sunt banii. Că prima dată se fofila că nu i-a găsit banii Pogea. După aia, când i-a găsit banii Pogea, a început el să dea declaraţii. Că au întrebat ăştia ai noştri la Bruxelles, la purtătorul de cuvânt de la Comisia Europeană. Şi a zis: Domnule, avem veşti date de Ministrul Agriculturii român că n-aţi fost de acord cu subvenţionarea pentru îngrăşăminte că şi aşa avem o situaţie critică. Şi a zis: Nu e adevărat. Noi am răspuns. Un singur răspuns a făcut Bruxelles-ul la o societate din România, la un ziarist de la ziarul Bursa, din România. Nu ştim cine e ăla. Nu ne-a făcut nicio solicitare, nici ministrul Agriculturii, nici nimeni. Nici măcar nu ne-a întrebat dacă suntem sau nu de acord.

GBS: Aha! Am plecat de la Transporturi. Acuma am mai mult timp şi mă ocup de treaba asta.

IN: Măi, ocupă-te, că e vitală. Şi pentru toată lumea, şi...

GBS: Am înţeles. Dar e bună şi pentru noi.

IN: Nu, dar trebuie vorbit cu Geoană. Zi-i: Dacă nu intră până luni, s-a dus.

GBS: Deci trebuie o Hotărâre de Guvern care să...

IN: Mâine vin până la tine să-ţi spun cu cine am vorbit de dimineaţă. Şi-ţi dau nişte veşti mai multe. Mâine, dacă e nevoie, vin până la tine, da?

GBS: Da. Auzi? Ăsta ce trebuie să facă? O să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrăşămintele, nu?

IN: E făcută Hotărârea de Guvern. Şi el o plimbă de o lună jumate, nenorocitul ăsta! Deci are banii în Buget...

GBS: Nu, dar spune-mi ce scrie în Hotărârea de Guvern?

IN: Hotărârea de Guvern spune că fiecare care a însămânţat în toamna anului 2008 culturi de toamnă primeşte echivalentul a 1,8 lei pe kg şi echivalentul a patru saci de îngrăşăminte pe hectar.

GBS: Am înţeles.

IN: Deci Hotărârea e făcută. E făcută de mult, nu de acuma. Dar ăsta n-o bagă în Guvern. Deci toată lumea din Guvern zice: Băi, nu putem noi, că e de la Agricultură! Dacă nenorocitul ăsta nu vine cu Hotărârea s-o bage pe ordinea de zi, nu putem noi de la Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Cultelor să băgăm noi Hotărârea de Guvern. Dacă e pe Agricultură, trebuie s-o bage Ministrul Agriculturii.

GBS: Da măi, am înţeles. Gata. E clar.

IN: Deci trebuie s-o semneze, s-o bage în Guvern. Toată lumea din Guvern e de acord că trebuie să semneze. Inclusiv şeful mare. Numai el n-o bagă.

GBS: Poate să-l ia la p... şi Boc dacă vrea să-1 ia, dar...

IN: L-a luat de trei ori şi a zis: Da, da, da, cum face el. Şi n-a băgat-o. Să se acopere, a dat pe Uniunea Europeană. Uniunea Europeană zice: Noi nu ştim, domnule. Nu ne-aţi făcut nicio solicitare oficială în acest sens.

GBS: Aha! Hai că vorbim, da? Mă apuc acuma de treabă.

IN: Apucă-te, te rog frumos!

În ziua de 08.03.2009, la ora 09:44:10, a avut loc o altă convorbire telefonică relevantă între IOAN NICULAE (IN) şi GHEORGHE BUNEA STANCU (GBS), cei doi discutând despre problematica actului normativ privind acordarea de subvenţii la îngrăşăminte, omul de afaceri fiind afectat că nu repsectivul act normative nu este adoptat şi îi solicită politicianului să intervină pentru a fi “remediată” situaţia.

Gheorghe Bunea Stancu, aşa cum a promis şi anterior, când i s-a oferit folosul infracţional – obţinerea de profit prin intermediul firmelor controlate de el prin care vor fi livrate în judeţele din zona, cantităţile de îngrăşăminte comercializate de grupul INTERAGRO, promite şi de data aceasta că va realiza intervenţii pe lângă funcţionari publici şi decizionali politici în vederea promovării actului normativ favorabil Ioan Niculae.

Faptul că cei doi inculpaţi au reprezentarea faptului că discută despre un subiect ilegal, că respectiva subvenţie la îngrăşăminte este una care va produce prejudicii României, este relevat de pasajul în care inc.Gheorghe Bunea Stancu explică că în cazul blocării actualului proiect, se va găsi o altă variantă “mascată”, mai precis acordarea de subvenţii în domeniul industrial.

Replica omului de afaceri este agresivă, nervoasă, acesta dorind cu orice preţ promovarea actului normativ în formula existentă la acel moment care i-ar fi asigurat obţinerea de venituri de câteva sute de milioane de euro.

Pasaje relevante din acest dialog sunt următoarele:

IN: Da, Stănele!

GBS: Deci treaba e în felul următor: Ăla, ai văzut şi tu, ştiam de ieri, dar nu te-am mai sunat ieri, că era la Floreasca, că am vorbit la Floreasca şi 1-a operat de colecist pe vagabondul ăsta de Ilie Sârbu.

IN: Da?

….

GBS: Deci a avut o problemă. Şi nu l-am găsit pe Dan. O să vorbesc cu Puşcaş. în schimb, am vorbit cu Geoană. Acuma am închis cu el.

IN: Aşa.

GBS: Şi omul mi-a spus aşa: Ştie de ce şi cum. El este unul dintre susţinătorii cu ardoare al acestui program. A văzut cu ochii lui răspunsul de la Bruxelles, în care Bruxelles-ul nu i-a dat voie pe agricultură, că n-am avut îngheţ, că n-am avut nu ştiu ce p... calului n-am avut, şi nu e de acord, îl consideră ajutor de Stat. Dar el mi-a spus că are o variantă pe industrie. Ai înţeles? Adică să stimuleze industria prin subvenţii şi subvenţiile să ajungă de fapt la agricultori, ştii? E o chestie mascată, cum ar veni. Ai înţeles?

IN: Nu ştie, băi, nimica, dă-l în p... mă-sii! Deci varianta care e făcută vineri la Ministerul Agriculturii nu e pe industrie, e pe agricultură, pe ajutorul de stat pe agricultură, datorită crizei economice. O am eu făcută, dă-o-n….! Nu știe. Dă-l în…!

GBS: Eu ți-am spus ce mi-a spus el.

IN: Da, da. Vorbeşte poveşti! Vorbeşte după ureche, ce a declarat Sârbu acum vreo săptămână şi ceva.

GBS: Bun. Şi aia, varianta aia?

IN: Da. Sigur. Păi e făcută cu ei! E făcută împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Ministerul Finanţelor, cu Ministerul Economiei.

GBS: Cu cine de la Ministerul Agriculturii ai făcut-o?

IN: Vasile Puşcaş, băi, a coordonat-o! Dacă vorbeşti cu el, îţi spune exact el ce s-a întâmplat.

GBS: Hai că închid acuma şi vorbesc cu Puşcaş.

IN: Vorbeşte cu Puşcaş! Şi zi-i... Ajutorul lui Puşcaş este... El a spus: Băi, până în 3 zile să-mi daţi documentul! Pentru că eu trebuie s-o bag, săptămâna viitoare să fie Hotărârea de Guvern, iar la Bruxelles pe 23 este Consiliul de Miniştri al Bruxelles-ului. Deci Geoană e pe dinafară de subiect. Vasile ştie exact. Noi am fost la el săptămâna asta şi ne-a ajutat omul, să ştii. Un om deosebit, Puşcaş!

GBS: Îl sun. Păi da' pe Puşcaş îl ştiu şi eu.

IN: Un om deosebit, să ştii! Deosebit!

GBS: Deci îl sun pe Geoană înapoi şi-i spun să ia legătura cu Puşcaş.

IN: Da. Deci Puşcaş ştie foarte bine subiectul. Singura problemă este că, dacă nenorocitul ăsta e în spital, cele trei zile care a zis Puşcaş, deci până luni, cel târziu marţi...

GBS: Dar lasă măi, ce? Dacă moare Ilie Sârbu... Are înlocuitor, are secretar de Stat, care e problema?

IN: Îl are pe ăla, pe...

GBS: Harbuz.

IN: Pe Harbuz. Dar problema nu e de Harbuz, este de ăia care trebuie să lucreze acolo, trebuie să dea nişte documente. La fiecare punct din ce s-a făcut vineri. Cu ei s-a făcut. La Ministerul Agriculturii s-a făcut. Trebuie să susţină la Bruxelles. Să-i dea documentele de susţinere. Exact ce n-au dat până acuma deloc.

GBS: Aha!

IN: Ştie bine Puşcaş, măi. Dacă vorbeşti cu el, zi-i: Domnule Puşcaş, am înţeles nu numai faptul că ne-aţi ajutat. Chiar sunteţi iniţiatorul... domnule, haideți, vă rog, faceți pe dracu' în patru să iasă asta săptămâna viitoare!

GBS: Nu. Lasă, că-i spun altceva! Că am vorbit cu Geoană şi vrea să ne ajute neapărat. Şi asta e realitatea. Că Geoană a zis: Băi...

IN: Au fost oamenii mei la el, după aia i-a trimis el... El a aranjat întâlnirea de vineri, de la Ministerul Agriculturii, cu Finanţele şi cu ăilalţii... La el s-au dus înapoi materialele după ce le-au lucrat ăştia. A dat o femeie de la el foarte bună acolo, de-a fost prezentă. Deci ştie bine problema Puşcaş. El a spus: Băi, ăsta n-a făcut nimica! Că ăsta trebuia să susţină de acum două luni de zile. N-a făcut nimic nenorocitul ăsta de Sârbu!

GBS: Hai că vedem ce facem! Şi o să-l sun pe Geoană înapoi.

IN: Sună-l, măi, pe Geoană şi spune-i: Băi, roagă-l pe Vasile Puşcaş!

GBS: Da.

IN: Şi nu pe Vasile. Trebuie el, Geoană, să dea dispoziţie lui Harbuz, să-i zică: Băi, în trei zile v-a zis Puşcaş să pregătiţi materialele, pregătiţi-le! Nu le plimbaţi iar două luni de zile, cum aţi făcut-o până acuma!

GBS: Nu măi. îmi trebuie de la Puşcaş şi Puşcaş să-i spună unde e cheia. Am înţeles.

IN: Da, da.

GBS: Bine. Hai că văd!

Tot în aceiaşi zi, 08.03.2009, la ora 10:25:06, IOAN NICULAE (IN) cu ocazia unei noi discuţii telefonice cu GHEORGHE BUNEA STANCU (GBS), pe lângă alte teme de discuţie, se reia tema actului normativ care ar favoriza interesele grupului INTERAGRO. Politicianul, dându-şi seama că ar putea fi probleme din perspectiva Comisiei Europene care consideră subvenţia ajutor de stat, propune o abordare diferită, “forţată”. Pasaje relevante din acest dialog sunt următoarele:

…………………

GBS: Da? Aşa. Şi o să încerc să mai vorbesc o dată. Am stat şi m-am gândit la ce mi-ai spus tu. Ai şi n-ai dreptate, pentru că orice chestie din asta se consideră ajutor de stat.

IN : Păi, şi...

GBS: Rămâneai, întră în zona... chiar dacă sunt bani proprii, trebuiai măcar să informezi Bruxelles-ul.

IN : Da! Asta... Dar trebuie dată hotărârea pe intern, hotărârea de guvern, care e pregătită…

GBS: Asta să poți să miști tu îngrășămintele

IN : Sigur, nu numai eu. În toată România să ia să şi le dea pe, pe... Nu se poate!

GBS : Nu, măi, dacă n-aprobă Bruxelles-ul ajutorul de stat, ce faci?

IN : Aprobă, mă, Bruxelles-ul, n-are cum să n-aprobe. Că tu îl informezi, nu îl aprobi.

GBS: Ăştia spun că nu e aşa. în sfârşit! Hai, lasă-mă că mai lucrez. După ce termin la 12:30-13:00, fotbalul, mai discut cu mai mulţi oameni care, da' Puşcaş e cel mai priceput acolo, să ştii.

IN : Păi, nu, Puşcaş, Puşcaş ne-a ajutat cel mai mult. Puşcaş şi cu asta de la Bruxelles, cu Idu.

GBS : Ăsta e un, ăsta e un tip, Puşcaş ăsta, care nu ştiu cum să spun eu, da' n-are treabă cu golănelile, cu... E un tip super aşezat. E în altă lume.

IN : E un patriot de-ăsta. Ăsta chiar ţine cu România. Ăilalţi nu ţin, dă-i în gura măşti de-aici!

GBS : Da, da, da, ăsta ţine cu România. Mi-a şi spus. Da' aşa este.

IN : A înţeles omul despre ce e vorba: Da, domnule, - zice - aveţi dreptate, singura măsură economică care poate să...

GBS : Auzi, nu pot să spun prin telefon cum trebuie făcută asta. Trebuie făcută forţat altfel. O să-ţi spun eu, nu prin telefon îţi spun.

IN : Bine.

Urmare a celor două dialoguri telefonice anterioare, tot în ziua de 08.03.2009, la ora 10:32:57, IOAN NICULAE (IN), este informat de GHEORGHE BUNEA STANCU (GBS) că a discutat problematica critică cu ministrul Vasile Puşcaş care, pe lângă aprecierile de natură tehnică cu privire la ajutorul de stat, i-ar fi precizat că blocajul în adoptarea proiectului de HG este generat de ministrul Ilie Sârbu, care ar putea să facă o documentaţie care să fie agreată la Bruxelles. De asemenea, Gheorghe Bunea Stancu îi promite omului de afaceri că va discuta cu preşedintele Mircea Geoană pentru a pune presiune asupra lui Ilie Sârbu în vederea deblocării proiectului de act normativ.

Pasaje relevante din acest dialog sunt următoarele:

IN: Da, Stănel!

GBS: Deci am vorbit din nou cu Vasile, cu Puşcaş, că totuşi încerc să vin la Bucureşti, să văd cum dracu' fac să vin. El îmi spune, deci eu i-am pus întrebări, că ştiu cum să pun întrebările. Indiferent de unde este sursa, politica agrară este politică europeană, ajutorul de stat este politică europeană și nu se pot da bani nu cu informarea, ci cu aprobarea Consiliului Europei. Noua Comisie, atenţie, a Consiliului, şi el mi-a zis aşa, deci nu e nicio chestie, a zis: domnule preşedinte, mingea este la Sârbu. Şi am făcut un comentariu vizavi de personajul Sârbu. L-am mai făcut dimineaţă mai uşor şi a doua oară l-am făcut din nou. Şi este de aceeaşi părere cu mine. Înţelegi? Şi am făcut o greşeală. Am luat-o, că unul dintre proşti am fost eu, de ce să nu recunosc? Că doar dacă sunt dobitoc, sunt dobitoc, ce să mai! Şi el mi-a zis, eu spuneam, zic dacă era un Steriu, dacă era un altul de o altă vârstă, cu siguranţă că înţelegea mult mai bine ceea ce înseamnă politică europeană în agricultură. Ăsta nici nu înţelege, domne! Popa ăsta este un tâmpit! O să am o discuţie cu Geoană pe tema asta! Şi o să vezi că o să-l fac zob, o să apară și-n ziare (neinteligibil). Deci în concluzie, el merge pe drumul lui, trebuie împuns Sârbu ca să facă o documentaţie care să susţină, să se bată pentru ţară, chiar aşa să...

IN: Corect, aşa este.

GBS: Da.

IN: Dar documentaţia trebuie să se facă la Ministerul Agriculturii, ce-ţi spuneam eu ție. Dacă ăia n-o fac...

GBS: Până după amiază îl înțep mai tare pe Geoană, îl rog eu la sentiment, că am eu alte treburi cu el.

IN: Bine, bine.

Ultimul dialog relevant este cel din ziua de 20.03.2009, la ora 15:24:57, când IOAN NICULAE (IN) este contactat de GHEORGHE BUNEA STANCU (GBS) care îi comunică punctul său de vedere cu privire la un demers realizat de subordonanţii lui Ioan Niculae de la Combinatul NITROPOROS, şi anume înaintarea unui memoriu către primul ministru. Cu această ocazie se reia tema influenţării decizionalilor guvernamentali prin intermediul preşedintelui Mircea Geoană.

Pasaje relevante din acest dialog, sunt următoarele:

GBS: Cine-a scris, mă, textul ăsta?

IN: Păi eu ştiu cine? Care text?

GBS: Ăsta-i care mi l-ai trimis tu cu Nitrofosfor ăsta.

IN: Nitrofosfor. Ai noştri, oamenii noştri. Băieţii noştri.

GBS: Prostuţi.

IN: De ce?

GBS: Mie nu-mi place textul. Fraze lungi, nu sunt directe, termeni care sunt şi agramaţi şi finalul este foarte prost. Dar, în sfârşit, asta-i treaba lui, care-a scris-o. Dacă o citeşti pe aia cu „Domnule Prim Ministru" şi citeşti prima frază, care-i pe juma de pagină, eu nu ştiu ce carte are ăsta care a scris-o pe asta, dar în sfârşit. Dar nu asta este important. Mai important e ce mi-ai scris tu, decât ce spune în asta.

IN: Da, da.

GBS: Mai clar mi-ai scris tu, decât mi-au scris ăştia. Deci citesc fraza asta, cică: totalul dezacord faţă de încercările de modificare a celor convenite la întâlnirile anterioare şi dorim să menţionăm că în eventualitatea în care Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului va fi adoptată în forma actuală, propusă de Ministerul Agriculturii, Pădurilor (neinteligibil) fără a ţine seama de doleanţa agricultorilor (neinteligibil) vor fi grav afectate culturile semănate în toamna anului 2008. Până aici era bine, dacă se oprea aici. Şi menţinerea în funcţiune într-o anumită măsură (neinteligibil) combinate chimice producătoare de îngrăşăminte. Deci lucrul ăsta de aici, contravine în parte ceea ce a spus în prima parte. El aici trebuia să se oprească la culturi semănate în toamna anului 2008 şi punea punct. De asemenea, neţinând cont de părerea voastră vizavi de alea, îngrăşămintele agricole cu mai multe elemente...

IN: Complexe.

GBS: Complexe, conduce la menţinerea în funcţiune a unui singur combinat, nu? Că cam asta e ideea.

IN: Şi închiderea celorlalte 6.

GBS: Şi închiderea celorlalte 6. Culturile semănate în toamna anului 2008 era bine şi menținerea în funcțiune într-o anumită măsură a combinatelor chimice producătoare de îngrășăminte. După aceea, mai jos, vii și te contrazici și spui: De asemenea,…

IN: Asta am văzut-o după ce-au trimis-o, că ei au făcut-o bine prima dată, cu băiatul meu şi...şi încă un tip de aici, de la Energie şi a venit el de acasă şi a mai îndulcit-o, să nu fie dură la Primul Ministru. Un prost, un tâmpit.

GBS: Un prost. Deci când scrii la Primul Ministru, eu mai am ceva timp, dar ăla n-are timp deloc. O singură pagină era mai mult decât trebuie.

IN: Corect. Aşa este.

GBS: Şi spune: De asemenea (neinteligibil) din suma alocată se va duce numai către un singur producător de îngrăşăminte chimice. Eu aici aş fi folosit nişte elemente mult mai dure, l-aş fi băgat şi pe Băsel în jocul ăsta, că eu îţi spun sincer cum aş fi făcut eu. Deci aş fi facut-o pe o chestie foarte directă, dar şi cu o tentă protocolară, cu o anumită demnitate scrisă, că îi scrii unui prim ministru. Una peste alta i-aş spune ce trebuie. Acuma mă apuc de lucru. Acuma am scăpat de toată lumea, i-am dat pe toţi afară şi nu mai primesc pe nimeni la ora asta.

IN: Bine, Stănel!. Cu nemernicul ăsta te-ai întâlnit, nu acolo unde vroia el, că mă duc eu cu o strategie (neinteligibil) numai aşa la mişto, ştii? Că vrea el să-i dau eu nu ştiu care, punctele noastre!

GBS: Am văzut.

IN: F...-ţi gura mă-tii de nenorocit ce eşti! Ce crezi tu, că mă amorţeşti pentru miercuri, ca s-o...

GBS: Păi nu, putea să te cheme şi ăia după ce trecea.

IN: Da, aşa este. Bă, trebuie vorbit cu Geoană, neapărat.

GBS: Deci o să vorbim cu Geoană, numai că la discuţia care am avut-o când am fost atunci, înainte de veni tu, eu l-am tatonat p-ăşta şi este pro Sârbu. Dar numai că am eu alte argumente acum. Lasă că o facem altfel acolo. Bine, hai că vorbim, da?

IN: Da.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.