Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu Deloitte: Activitatea de private equity s-a extins în România

afaceri crestere

Activitatea de private equity în România s-a extins în ultimii ani, ajungând la aproximativ 30% din piaţa de fuziuni şi achiziţii, iar specialiştii se aşteaptă ca piaţa tranzacţiilor în care sunt implicate fonduri de capital privat să rămână activă în cea de-a doua jumătate a anului, după ce în primele şase luni s-a menţinut la un nivel robust, potrivit Agerpres.

Citește și: Scenariu în laboratoarele dreptei: turul I la prezidențiale deschide ușa pentru o alianță de amploare .

Conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey, remis marţi AGERPRES, pe fondul incertitudinii legate de viitor, numeroase fonduri de capital privat din Europa Centrală se orientează tot mai mult către managementul portofoliului. Rezultatele studiului arată că 32% din profesioniştii în domeniul tranzacţiilor - aceasta fiind cea mai mare pondere din anul 2015 până în prezent - se aşteaptă ca activitatea lor să se concentreze asupra managementului portofoliului. În acest context, firmele de private equity îşi regândesc planurile de investiţii pentru tranzacţiile promiţătoare pe care le întrevăd.

"Ţara noastră a devenit treptat foarte interesantă pentru fondurile de private equity, mulţi jucători de talie medie şi mare îşi deschid birouri în Bucureşti - Highlander în 2018, Mid Europa Partners în 2019, şi, pentru prima dată, jucătorii locali reuşesc să atragă fonduri pentru a investi în IMM-uri româneşti - Morphosis Capital, Black Sea Fund, Early Game Ventures, ROCA, Gap Minder etc. Cele mai recente tranzacţii anunţate de jucători precum Blackstone, Mid Europa Partners, Revetas, Innova, Abris Capital, CEE Private Equity sau Highlander Partners arată că aceştia se aşteaptă ca mediul de business românesc să crească în viitor şi că încă există potenţial de dezvoltare. Cu siguranţă rămânem atractivi pentru astfel de investitori", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport în Tranzacţii, Deloitte România.

Majoritatea respondenţilor (68%) se aşteaptă ca tranzacţiile să rămână la aceleaşi valori, iar 70% dintre ei se aşteaptă ca volumul pieţei să stagneze. În ceea ce priveşte climatul economic, trei sferturi dintre respondenţi sunt de părere că acesta va rămâne la fel, 17% întrevăd o înrăutăţire, iar 8%, o îmbunătăţire, rezultate ce arată mai mult optimism decât ediţia anterioară a studiului.

Preţurile în creştere, în ciuda climatului economic tot mai incert, explică activitatea mai redusă în rândul fondurilor de capital privat din Europa Centrală, arată studiul. În comparaţie cu vârful de activitate din 2017, când au avut loc numeroase ieşiri ale firmelor de private equity de pe anumite pieţe, precum şi atrageri de fonduri, piaţa de PE pare să revină la un echilibru în Europa Centrală, cu un flux constant de tranzacţii ce vizează companii de talie medie, care susţin business-urile în creştere din regiune, se subliniază în document.

Pe de altă parte, raportul menţionează o creştere a numărului de ieşiri de pe anumite pieţe, tendinţă ce poate fi explicată de faptul că perioadele în care preţurile de cumpărare sunt mari tind să fie potrivite pentru a vinde, iar numeroase firme de PE vând către corporaţii locale şi internaţionale. Asemenea situaţii au fost raportate în ţări precum Serbia sau Polonia.

"România este mai echilibrată în acest sens, deşi am remarcat câteva ieşiri importante - Oresa a vândut Deutek şi Somaco, Abris Capital a vândut Urgent Cargus, Enterprise Investors a vândut Profi. În următoarea perioadă ne aşteptăm şi la alte vânzări, având în vedere ciclurile de investiţie începute în urmă cu patru-cinci ani şi care acum ajung la maturitate", a afirmat Radu Dumitrescu.

De asemenea, studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey mai indică şi faptul că fondurile din regiune sunt în continuare interesate să achiziţioneze şi să-şi consolideze business-ul, având în vedere faptul că, deşi avansul PIB-ului în Europa Centrală este în uşoară scădere, acesta este cel mai mare de pe continent, iar rata şomajului este foarte scăzută. În plus, preţurile mari de achiziţie fac ca investitorii să fie dispuşi să investească numai în cele mai bune oportunităţi, dat fiind că în această perioadă creşterea organică a unui business presupune costuri mari, explică studiul.

"În România, activitatea de private equity s-a extins în ultimii ani, ajungând la aproximativ 30% din piaţa de fuziuni şi achiziţii şi a rămas la un nivel robust în prima jumătate a anului 2019. Am asistat la noi intrări pe piaţa locală, cum este exemplul Blackstone, iar jucătorii care erau deja activi în ţara noastră au continuat să îşi consolideze portofoliile şi să achiziţioneze companii promiţătoare. În cea de-a doua jumătate a anului, ne aşteptăm ca piaţa tranzacţiilor în care sunt implicate fonduri de capital privat să rămână activă", a spus, la rândul său, Ioana Filipescu Stamboli, Partener Consultanţă în Fuziuni şi Achiziţii, Deloitte România.

Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey, realizat bianual încă din anul 2003, reflectă evoluţia pieţei de private equity. Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii SCA, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă în management şi consultanţă financiară, servicii de managementul riscului, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.500 de profesionişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.