Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: O echipă internaţională de cercetare a produs cele mai tinere celule umane in vitro

phillymag.com
studiu virus cercetare

O echipă internaţională de cercetare, condusă de oameni de ştiinţă din China, a reuşit să producă cele mai tinere celule umane in vitro, ceea ce ar putea deschide calea către progrese în regenerarea organelor, informează marţi agenţia Xinhua.

Studiul, publicat marţi în jurnalul ştiinţific Nature, a anunţat descoperirea unei metode rapide şi controlabile de transformare a celulelor stem în unele asemănătoare embrionilor cu 8 celule, fără a se baza pe inginerie genetică, potrivit Agerpres.ro.

Un grup de cercetători din China, Marea Britanie şi Bangladesh a transformat celule stem pluripotente, o versiune "adultă" a celulelor embrionare timpurii, într-o variantă mai "juvenilă" a celulelor cu potenţial de dezvoltare echivalentă cu ovule fertilizate în stadiul lor de dezvoltare din ziua a 3-a.

Celulele totipotente, asemănătoare unui embrion în stadiul de 8 celule, recreează starea embrionară a unui ovul fertilizat după doar trei diviziuni, ceea ce le face cele mai tinere celule umane dobândite vreodată in vitro, după cum a declarat Li Wenjuan, de la Academia Chineză de Ştiinţe, care se numără printre cei mai tineri autori ai studiului.

Celulele numite "totipotente" au potenţialul de a crea toate tipurile de celule în ţesuturile embrionare şi extra-embrionare, potrivit cercetătorilor.

"Aceste celule nu se pot diferenţia doar în ţesut placentar, ci se pot dezvolta şi în organe mai mature", a spus Li.

De asemenea, cercetătorii au transplantat celulele obţinute subcutanat la şoareci adulţi, acestea dezvoltându-se în teratoame - formaţiuni complexe, de natură embrionară, din diferite ţesuturi, care nu are legătură cu organele sau cu regiunea unde s-au format - potrivit studiului.

Experimentul a fost facilitat de tehnologia de secvenţiere cu o singură celulă dezvoltată de BGI-Research, cu sediul în Shenzhen. Studiul a primit aprobare în urma revizuirii etice, notează Xinhua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.