Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu Oxford: Jumătate din populaţia Marii Britanii ar putea fi deja infectată

The New Yorker
carantina coronavirus

Noul coronavirus ar fi putut infecta deja mult mai mulţi oameni în Marea Britanie decât estimaseră anterior oamenii de ştiinţă, poate chiar jumătate din populaţia ţării, arată un model de simulare elaborat de cercetătorii Universităţii Oxford, informează Financial Times, scrie Mediafax.

Dacă rezultatele se confirmă, acest lucru implică faptul că mai puţin de una dintre 1.000 de persoane infectate cu noul coronavirus prezintă forme atât de grave încât să necesite tratament în spital, afirmă Sunetra Gupta, profesor de epidemiologie teoretică şi coordonatorul studiului. Cei mai mulţi oameni dezvoltă doar simptome uşoare sau chiar niciunul.

"Trebuie să începem rapid studiile serologice la scară largă - testele cu anticorpi - pentru a evalua în ce stadiu epidemic ne aflăm acum", a explicat Sunetra Gupta.

Modelul de simulare elaborat de grupul Ecologiei Evoluţionare a Bolilor Infecţioase, afiliat Universităţii Oxford, relevă că noul coronavirus probabil a ajuns în Marea Britanie cel târziu la jumătatea lunii ianuarie. La fel ca alte infecţii noi, virusul s-a răspândit invizibil mai mult de o lună înainte ca primele contagieri pe teritoriul britanic să fie confirmate la sfârşitul lunii februarie.

Studiul prezintă o altă perspectivă asupra epidemiei decât modelul dezvoltat de Colegiul Imperial Londra (Imperial College London), care a influenţat puternic politicile guvernamentale. "Sunt surprinsă că există o acceptare atât de necalificată a modelului Colegiului Imperial", afirmă profesorul Gupta.

Cu toate acestea, ea a refuzat să critice Guvernul de la Londra pentru impunerea resricţiilor de circulaţie, deoarece acurateţea modelului Oxford nu a fost confirmată încă şi, chiar dacă studiul se va dovedi corect, distanţarea socială va reduce numărul persoanelor care dezvoltă stări grave, astfel că se vor diminua presiunile asupra Serviciului Naţional de Sănătate în momentul atingerii vârfului epidemic.

Studiul Oxford se bazează pe "modelul susceptibil - infectat - vindecat", readucând în discuţie imunitatea comunitară, ideea că virusul se va opri când oamenii vor deveni rezistenţi, deoarece au fost deja infectaţi. Guvernul Boris Johnson a abandonat strategia neoficială de imunizare comunitară, care ar fi permis răspândirea controlată a infecţiei, după ce consilierii ştiinţifici au avertizat că Serviciul Naţional de Sănătate risca să devină aglomerat.

Dar confirmarea modelului Oxford ar însemna că populaţia britanică a dobândit deja imunitatea comunitară prin răspândirea necontrolată a Covid-19 mai mult de două luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.