Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Poluarea fonică ameninţă supravieţuirea a peste 100 de specii

facebook.com
zgomot sunet urban

Poluarea fonică ameninţă supravieţuirea a peste o sută de specii, conform concluziilor unui studiu realizat în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, citat marţi de Press Association, potrivit Agerpres.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Queen's University Belfast a descoperit că zgomotul afectează comportamentul unei game largi de specii, printre care se numără amfibieni, păsări, peşti, mamifere şi reptile.

Această meta-analiză, publicată în jurnalul ştiinţific Biology Letters, constituie prima dovadă cantitativă pe baza căreia organismele legislative pot reglementa în mod mai eficient poluarea fonică, au indicat cercetătorii.

Studiul a analizat efectele zgomotului asupra a şapte grupe de vieţuitoare: amfibieni, artropode, păsări, peşti, mamifere, moluşte şi reptile.

Doctor Hansjoerg Kunc de la Facultatea de Ştiinţe Biologice din cadrul Queen's University Belfast a declarat că au fost identificate dovezi clare potrivit cărora poluarea fonică afectează toate cele şapte grupe de specii.

Studiul a scos în evidenţă mai multe riscuri provocate de poluarea fonică asupra unei varietăţi de specii, cu implicaţii pentru supravieţuirii şi populaţiei.

Multe specii de amfibieni, păsări, insecte şi mamifere comunică prin producerea unor semnale acustice prin care sunt transmise informaţii vitale, iar altele se bazează pe sunete pentru a vâna.

Meta-analiza avertizează asupra faptului că poluarea fonică reduce capacitatea de comunicare a acestor informaţii vitale, cu impact asupra supravieţuirii.

De asemenea, cercetătorii au aflat că efectele negative ale poluării fonice se extind şi zona mărilor, zgomotele produse de ambarcaţiuni îngreunând, prin altele, găsirea hranei şi a adăpostului.

Studiul a analizat totodată impactul poluării fonice asupra migraţiei naturale şi a descoperit că poate afecta locul ales de păsări pentru a trăi.

''Acest studiu cantitativ de amploare oferă dovezi semnificative potrivit cărora poluarea fonică trebuie considerată o formă gravă de schimbare de mediu şi de poluare provocată de om, ilustrând modul în care afectează atât de multe specii acvatice şi terestre'', a declarat Kunc.

Cercetătorul a precizat că este necesară dezvoltarea unor strategii pentru protejarea vieţuitoarelor de poluarea fonică. ''Zgomotul trebuie considerat un poluator global şi trebuie să dezvoltăm strategii pentru protejarea animalelor'', a adăugat Kunc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.