Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU The Economist: Calitatea democrației în România continuă să scadă

The Economist Intelligence Unit, care s-ar traduce aproximativ ca Unitatea Informativă a The Economia a publicat raportul său anual privind evoluția democrației în lume. Conform studiului, democrația în România regresează pentru al doilea an consecutiv, de data aceasta considerabil.

În clasament, care include 167 de țări România a primit un punctaj de 6,44, clasându-se pe locul 64. Cele mai înalte scoruri au fost obținute la capitolele "Proces electoral și pluralism, (9.17) și libertăți civile (7,94) în timp ce la restul capitolelor stăm destul de rău:

  • Guvernare funcțională:  5,71;
  • Participare politică 5,00;
  • Cultură politică 4,38;
După cum vedem în graficul de mai jos România a avut cele mai înalte scoruri în perioada 2006-2008. În anii 2014-2015 a părut pentru o vreme că reversăm trendul dar atât anul 2016 cât, mai ales, 2017 au fost ani de declin.
content-image2

Atât de marcantă a fost scăderea anului acesta încât țara noastră a fost individualizată în raport:

"România a înregistrat o scădere accentuată a scorului său, reflectând încercările continue ale coaliției de guvernământ de a slăbi independența și eficacitatea sistemului judiciar și de a bloca eforturile unor organisme de combatere a corupției. În ianuarie 2017, guvernul a încercat fără succes să adopte o ordonanță de urgență pentru a decriminaliza infracțiunile de corupție minoră. În mai, comisia judiciară a Senatului (camera superioară a parlamentului) a introdus amendamente la un proiect de lege care ar fi atenuat sentințele infractorilor de corupție. În parlament sunt dezbătute amendamente la codurile de procedură penală care ar limita răspunderea pentru infracțiunile de corupție. Până în prezent, societatea civilă a fost principalul obstacol în calea punerii în aplicare a acestor măsuri." (sursa).

O scădere sub 6 (echivalentul aproximativ a doi ai de continuare a scăderii cu aceeași viteză) ar scoate România din grupul actual (democrații viciate/imperfecte) și ar plasa-o în grupul imediat următor (regimuri hibride). Este grupul în care se regăsesc de obicei țări din fosta URSS sau fosta Yugoslavie.

Două lucruri mi se par în mod particular interesante la acest raport. Primul este că evoluția scorului nu respectă deloc poveștile eroice ale fanaticilor politici. Aproape orice opțiuni ați avea, puteți găsi exemple de democrație în progres pe vremea celor pe care îi urâți și exemple de decădere democratică pe vremea celor pe care îi iubiți.

Al doilea lucru, legat parțial de primul, este că democrația nu este descrisă doar ca fiind treaba politicienilor. La libertăți politice stăm excelent și nici la drepturi civile nu stăm rău. Funcționarea guvernării (surpriză!) este defectuoasă, da, dar nu este acesta singurul factor care ne trage în jos. Cultura și participarea politică sunt și ele extrem de modeste, asta ca să fiu elegant.

Până la urmă, democrația suntem noi și atunci când luptăm pentru democrație poate ar fi bine să nu luptăm doar cu relele obiceiuri ale politicienilor ci și cu relele obiceiuri ale noastre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.