Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiul care răstoarnă tot ce se știa despre tensiunea arterială

descopera.ro
tensiune arteriala

Un studiu condus de Universitatea din Western Australia (WA) a condus la concluzia că riscul de hipertensiune arterială la adulţi şi-ar putea avea originea înainte de naştere, relatează agenţia Xinhua.

Cercetarea, publicată miercuri în Journal of Hypertension, a utilizat statistici din cadrul "Studiului Raine", în cadrul căruia a fost monitorizat un grup de adulţi tineri încă de dinainte de naştere şi mulţi ani după aceea. Cercetătorii de la WA au folosit apoi măsurători cu ultrasunete pentru a modela traiectoriile de dezvoltare intrauterină în diferite etape ale sarcinii. Ei au descoperit că hipertensiunea arterială la vârsta adultă este asociată în mod semnificativ cu dezvoltarea limitată în perioada intrauterină şi afectarea susţină a creşterii.

"Am descoperit că bebeluşii cu o dezvoltare sub medie la nivelul capului şi abdomenului prezintă un risc mai mare de hipertensiune la vârsta adultă, cu o tensiune arterială sistolică cu 3,5 mmHg mai mare", a declarat autorul principal al studiului, medicul Ashish Yadav. Potrivit lui Yadav, studiile efectuate în rândul populaţiei au demonstrat că o tensiune arterială cu 3,5 mmHg mai mare la persoane adulte corespunde unui risc cu 6-10% mai mare de deces asociat bolilor de inimă şi unui risc cu 10% mai mare de accident vascular cerebral. "Studiul nostru oferă noi dovezi că există diferite modele de creştere fetală şi că acestea joacă un rol critic în predispoziţia copilului la riscul viitor de boli de inimă şi accident vascular cerebral", a precizat specialistul.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că stilul de viaţă şi factorii de mediu în timpul sarcinii pot duce, de asemenea, la o creştere a riscului unui copil nenăscut de a suferi mai târziu în viaţă de boli de inimă şi accident vascular cerebral.

"Greutatea mamelor, fumatul şi hipertensiunea arterială în timpul sarcinii şi diabetul asociat sarcinii, toate acestea influenţează dezvoltarea copilului nenăscut", a spus Yadav. Cercetarea subliniază importanţa mediului intrauterin şi influenţa acestuia asupra tensiunii arteriale la adulţi, evidenţiind faptul că intervenţiile timpurii în materie de sănătate care vizează factorii de risc ar putea reduce incidenţa afecţiunilor cardiovasculare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.